Λάμπες Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάμπες
Λάμπες is located in Greece
Λάμπες
Λάμπες
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
(Έδρα: Πάτρα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
(Έδρα: Τρίπολη)
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
(Έδρα: Καλαμάτα)
ΔήμοςΠύλου - Νέστορος
(Έδρα: Πύλος)
Δημοτική ΕνότηταΜεθώνης
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Υψόμετρο0 μ.
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας24006
Τηλ. κωδικός27230[1]
Δήμος Πύλου - Νέστορος
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λάμπες.

Οι Λάμπες[2] είναι μικρός οικισμός κοντά στην Μεθώνη και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Πύλου - Νέστορος, του Νομού Μεσσηνίας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Λάμπες βρίσκονται νοτιοανατολικά της Μεθώνης, από την οποία απέχουν περίπου 5 χιλιόμετρα και νοτιοανατολικά από την Πύλο, από την οποία απέχουν περίπου 14,5 χιλιόμετρα. Έχουν μηδενικό υψόμετρο και βρέχονται από τη θάλασσα. Κοντά στις Λάμπες βρίσκεται επίσης, προς τα βόρειά της η Φοινίκη σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων.

Ιστορία περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή του οικισμού, κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Η ιστορία της περιοχής του οικισμού πιθανώς ανάγεται, πίσω, στην περίοδο του Μεσαίωνα και της Ενετοκρατίας, καθώς ο Ιταλός ερευνητής Ανδρέας Νανέττι (Andrea Nanetti) παραθέτει έγγραφο του έτους 1374, με το οποίο γίνεται αναφορά στην ονομασία «Λάμπες», στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, αλλά χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία: «iti pignore tres meas vineas postas in teretorio de Lampi».[3][4] Μεταγενέστερα η τοποθεσία ήταν γνωστή με την ονομασία Λίμνα του Μίντζηρα,[3] η οποία είχε ένα παραθαλάσσιο πλακόστρωτο αλώνι που χρησιμοποιήθηκε ως αλυκή. Επίσης σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, βάση της τοπικής προφορικής παράδοσης, η ονομασία της περιοχής προήλθε από τους Κρητικούς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Φοινίκης και των Λαμπών, μετά την σύσταση του Ελληνικού Κράτους και πιθανώς, κάποιων από αυτούς, οι οποίοι προέρχονταν από την Επαρχία Λάμπης του Νομού Ρεθύμνης.[3]

Ιστορικό οικισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός Λάμπες,[5] ο οποίος ανήκει στη δημοτική ενότητα Μεθώνης, είναι νεοσύστατος, καθώς αναγνωρίστηκε μόλις το 2011[6] και μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» οι Λάμπες ανήκουν πλέον στον νέο Δήμο Πύλου - Νέστορος.[7][8] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Πύλου, Νέστορος και Χιλιοχωρίων. Οι Λάμπες σήμερα είναι οικισμός της Τοπικής Κοινότητας της Φοινίκης του Δήμου Πύλου-Νέστορος,[2] με έδρα τη Φοινίκη .

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει μόλις 6 μόνιμους κατοίκους,[9] οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορες αγροτικές εργασίες, καθώς και με τον τουρισμό.

Κτίρια – αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειότερα του οικισμού στην κατεύθυνση προς τη Φοινίκη βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Ζώνης της Θεοτοκου, ο οποίος χτίσθηκε περί το 1960,[3] γιορτάζει στις 31 Αυγούστου[10] και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Παραλία «Λάμπες»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στον οικισμό, βρίσκεται και η παραλία του, η Παραλία Λάμπες, η οποία διαθέτει ακτή με χρυσή άμμο, καθάρια νερά και είναι επίσης οργανωμένη με άμεση πρόσβαση, από την επαρχιακή οδό Μεθώνης-Κορώνης.[10] Η παραλία αυτή διαμοιράζεται ουσιαστικά, λόγω της φύσης του εδάφους, σε δυο επιμέρους μικρότερες παραλίες, γνωστές και ως οι «Εμπρός Λάμπες» και οι «Πίσω Λάμπες».[3][11]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Τηλεφωνικοί κωδικοί της Ελλάδας, Ζώνη 27: Πύλος: 27230
 2. 2,0 2,1 Δημοτική Ενότητα Μεθώνης Αρχειοθετήθηκε 2013-11-30 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: www.pylos-nestor.gr του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Τοπωνύμια Μεθώνης: 71. Λάμπες Αρχειοθετήθηκε 2016-07-10 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: methonitv.gr του τοπικού ΜΜΕ "Methoni Tv", με πηγή την μελέτη του Βασιλείου Ηλία Μισκιώτη, «Πρόσωπα και θέματα της Μεθώνης του 19ου και 20ου Αιώνος», μέρος δεύτερον, Μεθώνη 2011.
 4. Andrea Nanetti, "Documenta Veneta Coroni & Methoni rogata: Euristica e critica documentaria per gli oculi capitales Communis Veneciarum (secoli XIV e XV)" = «Έγγραφα Κορώνης και Μεθώνης, αναζήτηση και κριτική εγγράφων των δύο κύριων οφθαλμών του Κοινού της Βενετίας (ΙΔ και ΙΕ αιώνα)», (ιταλικά, ελληνικά), Έγγραφα που εκδόθηκαν από ιερείς και νοταρίους του παρεκκλησίου των καστελλάνων, τόμος 1ος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, Αθήνα 1999, ISBN 960-371-011-3, ISBN 978-960-371-011-0 και Andrea Nanetti, "Documenta Veneta Coroni & Methoni rogata: Euristica e critica documentaria per gli oculi capitales Communis Veneciarum (secoli XIV e XV)" = «Έγγραφα Κορώνης και Μεθώνης, αναζήτηση και κριτική εγγράφων των δύο κύριων οφθαλμών του Κοινού της Βενετίας (ΙΔ΄ και ΙΕ΄ αι.)», τόμος 2ος, 1η έκδ., πρόλογος: Ταξιάρχης Γ. Κόλιας,έκδοση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, Αθήνα 2007, ISBN 978-960-371-032-5.
 5. Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών > Λάμπες (Μεσσηνίας), από την ιστοσελίδα: www.eetaa.gr
 6. 09/05/2011[νεκρός σύνδεσμος].
 7. ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010.
 8. Διοικητικές μεταβολές οικισμών > Δ. Πύλου-Νέστορος (Μεσσηνίας) Αρχειοθετήθηκε 2021-04-17 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: www.eetaa.gr
 9. "Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Μόνιμος Πληθυσμός Αρχειοθετήθηκε 2018-09-27 στο Wayback Machine.", Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
 10. 10,0 10,1 "Messinia: Olive Culture in the land of Messinia" - "Μεσσηνία. Ο Πολιτισμός της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη", Biotourism Guide - Βιοτουριστικός Οδηγός, από την ιστοσελίδα: biopolitics.gr, Biotourism – Olive Culture in the land of Messinia, έκδοση: "Biopolitics International Organisation" - "Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής", Αθήνα 2015, ISBN 978-960-7508-55-3, ενότητα: "Λάμπες Φοινίκης: Ονειρική παραλία", σελ. 212.
 11. Παραλία Λάμπες Αρχειοθετήθηκε 2018-05-17 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: pylos.info/gr

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]