Ρίο Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ρίο (αποσαφήνιση).
Ρίο Κορώνης
Δημοτική Ενότητα Κορώνης (Το Ρίο ανήκει στη Δ.Ε. Κορώνης)
Ρίο Κορώνης is located in Greece
Ρίο Κορώνης
Ρίο Κορώνης
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
ΔήμοςΠύλου - Νέστορος
Δημοτική ΕνότηταΚορώνης
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας24004
Τηλ. κωδικός2725[1]
Δήμος Πύλου - Νέστορος
Διοικητική υπαγωγή οικισμού:

το Ρίο

Ελληνική Δημοκρατία
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
Δήμος Πύλου - Νέστορος
Δημοτική Ενότητα Κορώνης
Δημοτική Κοινότητα
Οικισμός Ρίο

Το Ρίο,[2] αναφερόμενο επίσημα ως το Ρίον, είναι μικρός οικισμός κοντά στην Κορώνη και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Πύλου - Νέστορος, του Νομού Μεσσηνίας.

Ιστορικό οικισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή του οικισμού, ο οποίος φέρει την ονομασία της αρχαίας ομώνυμης πόλης Ρίον, έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης και της Πυλίας. Η περιοχή κατά την αρχαιότητα, ήταν υπό τον έλεγχο αρχικά της πόλης Aρχαίο Ρίο Μεσσηνίας και στη συνέχεια της αρχαίας Ασίνης Μεσσηνίας, η οποία μεταγενέστερα αναπτύχθηκε ως η σύγχρονη Κορώνη. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στα «Λακωνικά» του,[3] κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, όταν βασιλιάς στην Σπάρτη ήταν ο Νίκανδρος, γιος του Χαρίλαου από το γένος των Ευρυποντιδών και δεύτερος βασιλιάς ο Τήλεκλος από το γένος των Αγιαδών, ξέσπασε πόλεμος στην Αργολίδα, μεταξύ των Λακεδαιμόνιων και των Αργείων. Οι Δρύοπες κάτοικοι της αρχαίας Ασίνης Αργολίδας, στη διάρκεια των εχθροπραξιών ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών και μάχονταν εναντίον των γειτόνων τους Αργείων, με προφανή λόγο την διεκδίκηση χώρου. Όταν όμως οι Σπαρτιάτες σταμάτησαν τις εχθροπραξίες με τους Αργείους και επέστρεψαν στην Σπάρτη οι Αργείοι κατέστρεψαν, ως αντίποινα, ολοσχερώς την Αργολική Ασίνη και περί το 720 π.Χ. οι Ασίνιοι ή Ασιναίοι Δρύοπες τελικά εκδιώχθηκαν και από αυτήν την πόλη, από τους Αργείους. Οι εναπομείναντες κάτοικοι της Αργολικής Ασίνης, ζήτησαν τη βοήθεια των συμμάχων τους Σπαρτιατών και την έλαβαν, με την μορφή παραχώρησης γης, τόσο στην περιοχή, του Aρχαίου Ρίου της Μεσσηνίας,[4] όσο και στην περιοχή της Λακωνίας, όπου και ιδρύθηκαν η Μεσσηνιακή Ασίνη (σήμερα η Κορώνη) και η Λακωνική Ασίνη (σήμερα το Σκουτάρι) αντίστοιχα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο λοιπόν, ότι οι Σπαρτιάτες επέτρεψαν στους Ασιναίους της Αργολίδας, να εγκατασταθούν σε μια παλαιότερη πόλη της Μεσσηνίας, στην περιοχή της σημερινής πόλης της Κορώνης, η οποία πριν είχε άλλη ονομασία, γνωστή ως το Αρχαίο Ρίο της Μεσσηνίας[4] (Ρίον) και την οποία οι νεότεροι κάτοικοί της, καταγόμενοι από την Αργολική Ασίνη στη συνέχεια μετονόμασαν, προς τιμή της γενέτειρας πόλης τους, σε «Ασίνη».

Ο σύγχρονος πάντως οικισμός Ρίο,[5] ο οποίος ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Κορώνης, είναι νεοσύστατος, καθώς αναγνωρίστηκε μόλις το 2011,[6] μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης», όταν και υπήχθη στον νέο Δήμο Πύλου - Νέστορος.[7] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Πύλου, Νέστορος και Χιλιοχωρίων. Το Ρίο σήμερα, είναι οικισμός της Κοινότητας Κορώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος,[2] στην οποία υπάγεται επίσης, η Κορώνη (έδρα).

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει μόλις 12 μόνιμους κατοίκους,[8] οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε διάφορες αγροτικές εργασίες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τηλεφωνικοί κωδικοί της Ελλάδας, Ζώνη 27: Κορώνη: 27250
  2. 2,0 2,1 Δημοτική Ενότητα Κορώνης Αρχειοθετήθηκε 2018-05-03 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: www.pylos-nestor.gr του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
  3. Παυσανίας, «Λακωνικά», VII 4.
  4. 4,0 4,1 Αιμίλιος Κουμάνης, Θοδωρής Φιλιππίδης, Έρικα Βλάχου, «Το κάστρο της Κορώνης και ευρύτερης περιοχής: Αγία Ελεήστρια», (πτυχιακή εργασία), http://okeanis.lib.puas.gr/xmlui/handle/123456789/927, επιβλέπουσα: Πόπη Θεοδωρακάκου-Βαρελίδου, Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, Πειραιάς 1999, ενότητα: "Η Αρχαία Ασίνη", σελ. 28-39.
  5. Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών > Ρίον (Μεσσηνίας), από την ιστοσελίδα: www.eetaa.gr
  6. 09/05/2011[νεκρός σύνδεσμος].
  7. Διοικητικές μεταβολές οικισμών > Δ. Πύλου-Νέστορος (Μεσσηνίας) Αρχειοθετήθηκε 2021-04-17 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: www.eetaa.gr
  8. "Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Μόνιμος Πληθυσμός", Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]