Μπόνα της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπόνα της Σαβοΐας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Αυγούστου 1449[1]
Avigliana Castle
Θάνατος17  Νοεμβρίου 1503[2][3]
Φοσσάνο[2]
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα (από 1468)[4]
ΤέκναΜπιάνκα Μαρία Σφόρτσα[5]
Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα
Άννα Σφόρτσα[6]
Ermes Maria Sforza[5]
ΓονείςΛουδοβίκος της Σαβοΐας και Άννα της Κύπρου
ΑδέλφιαΜαργαρίτα της Σαβοΐας (1439-1483)[7]
Μαρία της Σαβοΐας[7]
Καρλόττα της Σαβοΐας[7]
Φραγκίσκος της Σαβοΐας[7]
Ιανός της Σαβοΐας[7]
Αμεδαίος Θ΄ της Σαβοΐας[7]
Φίλιππος Β΄ της Σαβοΐας[7]
Λουδοβίκος της Γενεύης[7]
Ιάκωβος της Σαβοΐας[7]
Agnès de Savoie[7]
Pierre de Savoie
ΟικογένειαΟίκος της Σαβοΐας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδούκισσα (1468–1476, Δουκάτο του Μιλάνου)
αντιβασιλεία (από 1476, Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Μπόνα, ιταλ. Bona di Savoia (10 Αυγούστου 1449 - 23 Νοεμβρίου 1503) από τον Οίκο της Σαβοΐας ήταν κόρη του δούκα της Σαβοΐας και με τον γάμο της έγινε δούκισσα του Μιλάνου. Έγινε επίτροπος του Μιλάνου κατά την ανηλικιότητα του γιου της το διάστημα 1476-81.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η πέμπτη κόρη του Λουδοβίκου δούκα της Σαβοΐας και της Άννας των Πουατιέ, κόρης του Ιανού της Κύπρου. Γεννήθηκε στην Αβιλιάνα του Τορίνο. Είχε 18 αδέλφια, μεταξύ των οποίων οι: Αμεδαίος Θ΄ δούκας της Σαβοΐας, Φίλιππος Β΄ δούκας της Σαβοΐας, Λουδοβίκος κόμης της Γενεύης (σύζυγος της Καρλόττας της Κύπρου), Μαργαρίτα και Καρλόττα (σύζυγος του Λουδοβίκου ΙΑ΄ της Γαλλίας).

Το 1464 η Μπόνα θα εμνηστεύετο τον Εδουάρδο Δ΄ της Αγγλίας, αλλά αποκαλύφθηκε ο μυστικός γάμος του με την Ελισάβετ Γούντβιλ. Τελικά η Μπόνα παντρεύτηκε τον Γκαλεάτσο-Μαρία στις 9 Μαΐου 1458: μία συμμαχία με τους Σφόρτσα και τους Βαλουά της Γαλλίας κυκλοφορούσε ως φήμη ήδη από το 1460 και "τον Ιούνιο του 1464 η Μπόνα προσφέρθηκε στον Γκαλεάτσο με επιστολή από τον βασιλιά της Γαλλίας και τον δούκα της Σαβοΐας".

Ο σύζυγος της Μπόνας δολοφονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1476, σε ηλικία 32 ετών, από τρεις ευγενείς στον νάρθηκα του καθεδρικού του Σαν Στέφανο στο Μιλάνο. Έτσι έπειτα από 10 έτη εξουσίας, τον Γκαλεάτσο διαδέχθηκε ο 7ετής γιος του Τζιαν-Γκαλεάτσο υπό την επιτροπεία της Μπόνας. Αλλά σύντομα προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ αυτής και του αδελφού του Γκαλεάτσο, τού Λουδοβίκου του Μαύρου.

Στην πρώτη τους συνάντηση νίκησε η Μπόνα με τον κύριο σύμβουλό της Τσίκο Σιμονέτα και ο Λουδοβίκος με τους αδελφούς του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Με σκοπό να επανέλθη, ο Λουδοβίκος Σφόρτσα εκμεταλλεύθηκε τον ανταγωνισμό μεταξύ του νεαρού Αντόνιο Τασίνι από τη Φερράρα, ευνοούμενου της Μπόνας και του κύριου συμβούλου της Τσίκο. Ακολούθησε η πτώση και η εκτέλεση του Σιμονέτα. Από το 1479 η πραγματική διακυβέρνηση του δουκάτου βρισκόταν στα χέρια του Λουδοβίκου-Μαρία, που η δύναμή του εξασφαλίστηκε το 1480, όταν συνέλαβε τον ανιψιό του Τζιαν, του στέρησε τον τίτλο και ανέλαβε την εξουσία. Ως συνέπεια η Μπόνα αναγκάστηκε να αφήσει το Μιλάνο και ο Λουδοβίκος έμεινε αναμφισβήτητος ηγεμόνας.

Η Μπόνα παρήγγειλε το Βιβλίο των Ωρών των Σφορτσα, που εικονογραφήθηκε το 1490 από τον διάσημο καλλιτέχνη της Αυλής, τον Τζιοβάν-Πιέτρο Μπιράγκο. Η Μπόνα χρησιμοποιούσε το βιβλίο αυτό, που περιέχει λατρευτικά κείμενα και θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους θησαυρούς της Ιταλικής Αναγέννησης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1468 τον Γκαλεάτσο-Μαρία Σφόρτσα δούκα του Μιλάνου και είχε τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]