Λουδοβίκος της Γενεύης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος
κόμης της Γενεύης
Γέννηση1436 ή 1437
ΘάνατοςΑύγουστος 1482 (ετών 45 ή 46)
ΣύζυγοςΑναμπέλα της Σκωτίας
Καρλόττα της Κύπρου
ΟίκοςΣαβοΐας
ΠατέραςΛουδοβίκος
ΜητέραΆννα του Πουατιέ-Λουζινιάν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Λουδοβίκος (5 Ιουνίου 1436 ή 1 Απριλίου 1437 - Αύγουστος 1482) ήταν δευτερότοκος γιος του Λουδοβίκου δούκα της Σαβοΐας και της Άννας του Πουατιέ-Λουζινιάν, κόρης του Ιανού βασιλιά της Κύπρου. Η μητέρα του ήταν στη σειρά διαδοχής του βασιλείου της Κύπρου, διότι ο αδελφός της Ιωάννης Β΄ της Κύπρου είχε ένα νόμιμο τέκνο, την Καρλόττα, που απεβίωσε άτεκνη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουδοβίκος γεννήθηκε στη Γενεύη. Η 2η σύζυγός του Καρλόττα διαδέχθηκε το 1458 τον πατέρα της Ιωάννη Β΄ και έγινε βασίλισσα της Κύπρου. Είχε τους τίτλους της βασίλισσας της Ιερουσαλήμ και της Μικράς Αρμενίας. Το 1464 ο νεότερος, νόθος αδελφός της Ιάκωβος Β΄, με την πρόφαση ότι αυτή ως γυναίκα δεν μπορεί να διαδεχθεί, την πολιόρκησε στην Κερύνεια. Η Καρλόττα αναγκάστηκε να φύγει, έτσι στέφθηκε ο Ιάκωβος Β΄ βασιλιάς. Η ίδια πήγε στη Ρώμη, όπου ζήτησε και πήρε τη βοήθεια του πάπα Πίου Β΄. Επέστρεψε στη Ρόδο όπου διατηρούσε Αυλή και επιτέθηκε με στρατό στον Ιάκωβο Β΄, ανεπιτυχώς όμως. Επίσης το 1473 που απεβίωσε ο αδελφός της επιχειρούσε εναντίον της συζύγου του Αικατερίνης Κορνάρο.

Ο Λουδοβίκος είχε δύο αδέλφια. Ο μεγαλύτερος Αμεδαίος Θ΄, ως γιος της Άννας, ήταν ο νόμιμος κληρονόμος του βασιλείου της Κύπρου, της Ιερουσαλήμ και της Μικράς Αρμενίας· το πρώτο του τέκνο, η κόρη του Άννα, όπως και οι απόγονοί της, έφεραν νόμιμα τους τίτλους. Ο νεότερος αδελφός του Λουδοβίκου, ο Φίλιππος Β΄ διεκδίκησε τους τίτλους και τους πρόσθεσε και αυτός στον δικό του· απόγονοί του είναι οι δούκες της Σαβοΐας και οι βασιλείς της Ιταλίας.

Το οικόσημο του βασιλείου της Κύπρου (δεξιά) , της Ιερουσαλήμ (κέντρο) και της Μικράς Αρμενίας (αριστερά).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1447 στο κάστρο Στίρλινγκ της Σκωτίας νυμφεύτηκε την Αναμπέλα των Στιούαρτ, κόρη του Ιακώβου Α΄ της Σκωτίας. Ο γάμος ακυρώθηκε το 1458.

Το επόμενο έτος νυμφεύτηκε την 2η εξαδέλφη του Καρλόττα των Πουατιέ-Λουζινιάν, βασίλισσα της Κύπρου, κόρη του Ιωάννη Β΄ της Κύπρου και της Ελένης Παλαιολογίνας.

Δεν απέκτησε τέκνα από τους γάμους του.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Society for the Diffusion of Useful Knowledge (1841). The penny cyclopædia [ed. by G. Long]. p. 440.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis of Cyprus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).