Ιερά Μητρόπολις Σιγκαπούρης και Νότιας Ασίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερά Μητρόπολις Σιγκαπούρης και Νότιας Ασίας
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση9 Ιανουαρίου 2008
XώραΣιγκαπούρη, Ινδονησία, Ινδία, Μαλαισία, Μπρουνέι, Ανατολικό Τιμόρ, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Αφγανιστάν
ΈδραΣιγκαπούρη
ΥπαγωγήΟικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Ναοί56
Μητροπολιτικός ναόςΑναστάσεως του Χριστού (Σιγκαπούρη)
Ιστοσελίδαomsgsa.org/
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΚωνσταντίνος

Η Ιερά Μητρόπολις Σιγκαπούρης και Νότιας Ασίας είναι μία από τις Μητροπόλεις των Επαρχιών του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με έδρα την Σιγκαπούρη.

Υπό την πνευματική της δικαιοδοσία η Μητρόπολη περιλαμβάνει τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, την Ινδία, τη Μαλαισία, το Μπρουνέϊ, το Τιμόρ, τις Μαλδίβες Νήσους, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν[1].

Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως είναι η Σιγκαπούρη και Μητροπολίτης της από την ίδρυσή της, το 2011, ο Κωνσταντίνος (Τσίλης).

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 2008, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είχε μόνο μια Μητρόπολη για τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτή ήταν η Ορθόδοξη Μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας, με δικαιοδοσία στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Κίνα, την Ταϊβάν, Μογγολία, Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ, και, επίσης, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Τιμόρ, Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν[2].

Στις 9 Ιανουαρίου 2008, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να διαιρέσει τη μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ καθώς είχε δικαιοδοσία σε μια τεράστια έκταση. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει τη μητρόπολη Σιγκαπούρης και Νότιας Ασίας, με δικαιοδοσία για τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Τιμόρ, Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν[3][4].

Στις 3 Νοεμβρίου 2011, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Τσίλη ως πρώτο Μητροπολίτη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας. Στις 21 Νοεμβρίου 2011 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον χειροτόνησε Επίσκοπο και Μητροπολίτη[5], με την ενθρόνισή του να γίνεται στις 12 Φεβρουαρίου 2012.

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε την Ιερά Μητρόπολη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας με το «Βραβείο εις μνήμην Φωτεινής Κουνάδη-Κατσαρέλη», αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο το «υποδειγματικό ιεραποστολικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται με πραγματική αυτοθυσία, κάτω από αντίξοες συνθήκες» στη Νοτιοανατολική Ασία[6].

Διάρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιερά Μητρόπολις Σιγκαπούρης αποτελείται από 38 Ορθόδοξες Κοινότητες, στις οποίες υπηρετούν 22 κληρικοί. Επίσης, λειτουργούν 2 ορφανοτροφεία και 4 οικοτροφεία (φιλοξενούνται περίπου στα 250 παιδιά), 5 νηπιαγωγεία, 10 δημοτικά σχολεία, 2 γυμνάσια, 1 θεολογικό σεμινάριο, 1 πολυτεχνική ακαδημία με τμήματα πληροφορικής και διοικήσεως επιχειρήσεων, 8 ιατρεία και 1 νοσοκομείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Official Page of the Eastern Orthodox Metropolitanate of Singapore and South Asia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019. 
  2. «About us : OMHKSEA» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2019. 
  3. «Announcement from the Top Secretariat of the Holy and Sacred Synod - EP». orthodox.cn. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2019. 
  4. Kiminas 2009.
  5. «His Eminence Konstantinos, Metropolitan of Singapore and South Asia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019. 
  6. «Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε την Ιερά Μητρόπολη Σιγκαπούρης - Εξάψαλμος». 24 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]