Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο
Bust of Angelo Partecipazio. Panteon Veneto; Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Angelo Partecipazio (Ιταλικά)
Γέννηση8ος αιώνας
Βενετία
Θάνατος829
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔόγης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (810–827)
Θυρεός
Doge Angelo Partecipazio.png
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο (Λατινικά : Agnellus Particiacus, πέθανε το 827), 10ος παραδοσιακός και ο 8ος ιστορικός Δόγης της Βενετίας (811 - 827) ήταν o πρώτος Δόγης της Βενετίας από την Οικογένεια Παρτετσιπάτσιο. Γεννήθηκε στην Ηράκλεια από πλούσια οικογένεια, ήταν οι πρώτοι οικιστές της νήσου Ριάλτο. Οι προκάτοχοι του Δόγηδες Ομπελέριο, Μπήτο και Βαλεντίνο δέχτηκαν επίθεση από τον Πεπίνο της Ιταλίας, ο Ανιέλλο κλήθηκε να υπερασπιστεί την πόλη στην πολιορκία που ακολούθησε και κράτησε έξι μήνες (810). Ο στρατός του Πεπίνου εξοντώθηκε από τις επιδημίες των βάλτων και έφυγε, οι προηγούμενοι δόγηδες εξορίστηκαν και τους διαδέχτηκε ο Ανιέλλο (811). Ο Καρλομάγνος πατέρας του Πεπίνου παραιτήθηκε από τα δικαιώματα του στην Βενετία, εξακολουθούσε η πόλη να ανήκει στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά επικυρώθηκε για πρώτη φορά η ανεξαρτησία της. Ο Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο έκοψε τα πρώτα νομίσματα της Δημοκρατίας της Βενετίας σαν ανεξάρτητο κράτος.

Ιδρυτής της σύγχρονης Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανιέλλο Παρτεσιπάτσιο θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Βενετίας, οικοδόμησε μια μεγάλη πόλη με κανάλια και γέφυρες και έστρεψε την προσοχή του στην αποκατάσταση και την αναμόρφωση, επίκεντρο ήταν το νησί Ριάλτο. Ο Νικολό Αρντίσονιο ανέλαβε την οχύρωση απέναντι στην θάλασσα, ο Λορέντζο Αλίμπατο να σκάψει τα κανάλια και να ενισχύσει τα νησιά και ο στενός συγγενής του δόγη Πιέτρο Τραντονίκο την οικοδόμηση των νέων κτιρίων. Οι τρεις αρχιτέκτονες οικοδόμησαν το Τορκέλλο, το Ριάλτο, την Ηράκλεια και του Μπουράνο, οι γέφυρες κτίστηκαν κατά μήκος του ποταμού Μπρέντα και δημιουργήθηκε το Μεγάλο Κανάλι. Μέχρι την εποχή του τα ελάχιστα πέτρινα κτίρια ήταν φρούρια ή εκκλησίες.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο παντρεύτηκε την δόγισσα Έλενα.[1] Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ακολούθησαν ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, την εποχή που ο μεγαλύτερος γιος του Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη ο Ανιέλλο διόρισε συμβασιλέα έναν μικρότερο γιο του τον Τζοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο. Ο Τζουστινιάνο επέστρεψε εξοργισμένος και ο Ανιέλλο διόρισε συμβασιλέα τον τρίτο του γιο επίσης Ανιέλλο, ο Τζουστινιάνο τελικά υπερίσχυσε διαδέχτηκε τον πατέρα του (827) και έστειλε τον Τζοβάννι εξορία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο
 Θάνατος: 827
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ομπελέριο
Δόγης της Βενετίας
Coat of Arms of the Republic of Venice.svg

811 - 827
Διάδοχος
Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]