Ποταμός Μπρέντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Μπρέντα
Bassanodelgrappa flickr02.jpg
ΕκβολέςΑδριατική θάλασσα
Χώρες ΛεκάνηςΙταλία
Μήκος174 χλμ
Μέση εκροή78 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιBacchiglione, Cismon, Muson dei Sassi, Chieppena και Grigno
Χάρτης της περιοχής της Βενετίας με τον Μπρέντα και τα κανάλια

Ο Μπρέντα (ιταλικά Brenta ) είναι ποταμός της βόρειας Ιταλίας, από τους σημαντικότερους της περιοχής, που διασχίζει τις περιφέρειες του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε και του Βένετο. Με μήκος 174 χιλιόμετρα, πηγάζει από τις Άλπεις και εκβάλλει στη βόρεια Αδριατική, βόρεια του Πάδου. Μαζί με τον Πιάβε είναι οι ποταμοί που δημιούργησαν τη σημερινή Λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Το σημερινό όνομα του, Μπρέντα, προέρχεται από την γλώσσα Τρεντίνο κι έχει σχέση με τις πλημμύρες που προκαλούσε στην αρχαιότητα — οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής είχαν επινοήσει τον όρο Brentana για τις πλημμύρες. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή ονομαζόταν Medoacus, (Μηδειόχος), «το ποτάμι ανάμεσα σε δύο λίμνες»[1]. Λεγόταν έτσι επειδή την εποχή εκείνη οι εκβολές του ήταν στη σημερινή Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, η οποία ακόμα δεν είχε σχηματισθεί και την αποτελούσαν δύο λεκάνες.

Η σημερινή διαδρομή του Μπρέντα όπως περιγράφεται από τον Ανδρέα Ντόρια[2] πηγάζει από το όρος Μπρέντα και τις λίμνες Levico και Caldonazzo στις Δολομιτικές Άλπεις, στην επαρχία Τρέντο. Εκβάλλει στον κόλπο της Βενετίας και περνά από τις πόλεις Πάδοβα, Βιτσέντσα κι άλλες μικρότερες. Εξαιτίας των προσχώσεων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας σκάφτηκε νέα κοίτη στον Μπρέντα το 1610. Η παλιά κοίτη χρησιμοποιείται από γόνδολες σαν κανάλι, στις όχθες του οποίου είναι χτισμένα πολλά μεσαιωνικά κτίρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alessandro Baldan - Storia della Riviera del Brenta - vol. I- Edizioni Moro -1978
  2. Andrea Gloria - Il territorio padovano illustrato - Padova, Prosperini - 1862

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]