Φραντσέσκο Μολίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραντσέσκο Μολίν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Francesco Molin (Ιταλικά)
Γέννηση21  Απριλίου 1575
Βενετία
Θάνατος27  Φεβρουαρίου 1655[1]
Βενετία
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός[2]
Οικογένεια
ΟικογένειαMolin
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1646–1655)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φραντσέσκο Μολίν ή Φραντσέσκο Ντα Μολίν (Βενετία, 21 Απριλίου 1575 - Βενετία, 27 Φεβρουαρίου 1655) ήταν ο 99ος Δόγης της Βενετίας (20 Ιανουαρίου 1646 - 27 Φεβρουαρίου 1655). Την περίοδο που ήταν Δόγης της Βενετίας κυριάρχησε ο Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος ανάμεσα στην Δημοκρατία της Βενετίας και την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κατέληξε στην Άλωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Ο πόλεμος με επίκεντρο την Πολιορκία του Χάνδακα ξεκίνησε το τελευταίο έτος της κυβέρνησης του προκατόχου του Φραντσέσκο Ερίτζο (1645) και ολοκληρώθηκε το 1669 όταν ο Χάνδακας το σημερινό Ηράκλειο Κρήτης παραδόθηκε στους Τούρκους. Ο Φραντσέσκο Μολίν προσπάθησε να εξασφαλίσει τους πόρους για την εκστρατεία πουλώντας τον τίτλο του Πατρίκιου με 100.000 δουκάτα ανά άτομο.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φραντσέσκο Μολίν ήταν γιος του Μαρίνο Μολίν και της Πάολα Μπαρμπαρίγκο, πέρασε όλη του την ζωή σε στρατιωτικές και ναυτικές εκστρατείες, υπηρέτησε σαν Προβλεπτής σε πολλές πόλεις και οι ικανότητες του έδωσαν μεγάλη φήμη. Κέρδισε την φήμη πρακτικού και ρεαλιστικού ανθρώπου με ικανότητες στην διπλωματία και τον συμβιβασμό, διορίστηκε χάρη στα προσόντα του Πραίτορας στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Όταν ξέσπασε ο Κρητικός Πόλεμος διορίστηκε γενικός ναύαρχος του Βενετσιάνικου στόλου αλλά η ασθένεια του που υπέφερε από ουρική αρθρίτιδα τον οδήγησε σταδιακά σε αποχή από τα καθήκοντα του. Η Οικογένεια Μολίν ζούσε στα Ανάκτορα του Μολίν στην Βενετσιάνικη συνοικία του Σαν Μάρκο.[3]

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φραντσέσκο Μολίν εξελέγη 99ος Δόγης της Βενετίας ύστερα από 23 ψηφοφορίες (20 Ιανουαρίου 1646). Την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης του προσπάθησε να επεκτείνει τις δυνάμεις της Δημοκρατίας γύρω από την Δαλματία για να αντιμετωπίσει τις Οθωμανικές επιθέσεις. Η Βενετία είχε μια σειρά από μεγάλες νίκες όπως η κατάληψη του φρουρίου του Κλις που το θεωρούσαν άχρηστο τα προηγούμενα χρόνια αλλά κατάφερε να μετατρέψει την κατοχή του σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Οι νίκες όμως αποδείχτηκαν προσωρινές, οι Οθωμανοί μπόρεσαν γρήγορα να ανασυγκροτηθεί με νέες δυνάμεις που μεταφέρθηκαν από την απέραντη Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στις προσπάθειες του να βελτιώσει την κατάσταση της πόλης του οδήγησε έναν Βενετσιάνικο στόλο στα Δαρδανέλια και πολλά Οθωμανικά πλοία καταστράφηκαν αλλά χρειαζόταν μια αποφασιστική νίκη. Ο ναύαρχος Λάζαρο Μοτσενίγκο πολιόρκησε τα Δαρδανέλια δυο φορές (1654, 1655) αλλά σκοτώθηκε στην τρίτη προσπάθεια (1657). Οι μεγάλες δυσκολίες και οι ανάγκες του να συγκεντρώσει χρήματα τον οδήγησαν να δώσει προσβάσεις στην Βενετσιάνικη αριστοκρατία με το ποσό των 100.000 δουκάτων, τα 60.000 σαν "δώρο" και τα 40.000 σαν "δάνειο", πολλές νέες εμπορικές οικογένειες έγιναν πατρίκιοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2014.
  2. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φραντσέσκο Μολίν
Γέννηση: 21 Απριλίου 1575 Θάνατος: 27 Φεβρουαρίου 1655
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Φραντσέσκο Ερίτζο
Δόγης της Βενετίας

1646 - 1655
Διάδοχος
Κάρλο Κονταρίνι

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]