Φραντσέσκο Λορεντάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραντσέσκο Λορεντάν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Francesco Loredan (Ιταλικά)
Γέννηση9  Φεβρουαρίου 1685[1][2]
Βενετία
Θάνατος19  Μαΐου 1762[1][2]
Βενετία
Τόπος ταφήςΣάντι Τζοβάνι ε Πάολο
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΟικογένειαLoredan
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1752–1762)
ΒραβεύσειςΧρυσό Τριαντάφυλλο
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φραντσέσκο Λορεντάν (Βενετία, 9 Φεβρουαρίου 1685 - Βενετία, 19 Μαίου 1762) ήταν ο 161ος Δόγης της Βενετίας (18 Μαρτίου 1752 - 19 Μαΐου 1762). Ο Λορεντάν ήταν άνθρωπος μέτριας μόρφωσης και πολιτικών ικανοτήτων σε αντίθεση με τον προκάτοχο του Πιέτρο Γκριμάνι που ήταν σημαντικός ποιητής και διπλωμάτης, διάδοχος του ήταν ο Μάρκο Φοσκαρίνι.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φραντσέσκο Λορεντάν εξελέγη Δόγης της Βενετίας στις 18 Μαρτίου 1752 αλλά η επίσημη στέψη του έγινε στις 6 Απριλίου 1752 επειδή μεσολαβούσε το Πάσχα.[3] Από την εποχή του το αξίωμα του δόγη έχασε τον ηγετικό ρόλο που είχε στο παρελθόν, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους μεταρρυθμιστές. Οι τελευταίοι αναζητούσαν να προχωρήσει η Δημοκρατία της Βενετίας σε μεταρρυθμίσεις αλλά οι συντηρητικοί το αρνήθηκαν και έστειλαν εξορία σημαντικές μορφές των μεταρρυθμιστών όπως ο Άντζελο Κουερίνι. Ο Δόγης αρνήθηκε να υποστηρίξει κάποια από τις δυο πλευρές, έτσι δεν μπόρεσε να εξελιχθεί σε σημαντική ιστορική μορφή την εποχή που η Δημοκρατία βρισκόταν υπό κατάρρευση. Η Βενετία μπόρεσε ωστόσο να έχει οικονομική ανάκαμψη ιδιαίτερα όταν ξέσπασε ο Επταετής Πόλεμος (1756), η ουδετερότητα που διατήρησε επέτρεψε στους εμπόρους να κάνουν ελεύθερα την δουλειά τους χωρίς ανταγωνιστές. Η ήττα των Γάλλων επέτρεψε στους Βενετούς να έχουν το μονοπώλιο στα μπαχαρικά της Ανατολής.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δόγης σε κάποιο σημείο έδειξε υπερήλικας και ετοιμοθάνατος αλλά μπόρεσε να αναρρώσει και έζησε άλλον έναν χρόνο μέχρι τον θάνατο του (19 Μαΐου 1762). Την χρονιά που ήταν άρρωστος οι υπόλοιποι ευγενείς περίμεναν με ευχαρίστηση τον θάνατο του για να τον διαδεχτούν, αυτό δείχνει ότι δεν είχαν κανέναν σεβασμό απέναντι του ενώ είχε γίνει πολλές φορές αντικείμενο χλευασμού στο κοινό. O Δόγης Φραντσέσκο Λορεντάν τάφηκε στην Βασιλική Αγίων Ιωάννη και Παύλου στην Βενετία μαζί με τον προπάτορα του Λεονάρντο Λορεντάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φραντσέσκο Λορεντάν
Γέννηση: 9 Φεβρουαρίου 1685 Θάνατος: 19 Μαίου 1762
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Πιέτρο Γκριμάνι
Δόγης της Βενετίας

1752 - 1762
Διάδοχος
Μάρκο Φοσκαρίνι