Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giustiniano Partecipazio (Ιταλικά)
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος829[1]
Βενετία
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΟικογένειαΠαρτετσιπάτσιο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (827–829)
Θυρεός

Ο Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο (Λατινικά : Agnellus Iustinianus Particiacus, πέθανε το 829), 11ος παραδοσιακός και 9ος ιστορικός Δόγης της Βενετίας (825 - 829) από την Οικογένεια Παρτετσιπάτσιο ήταν μεγαλύτερος γιος του Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο.[2] Τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε ήταν πολύ επεισοδιακά, ανακηρύχθηκε "Ύπατος" από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέων Ε΄.[3] Ο Τζουστινιάνο ήταν ακόμα στην Κωνσταντινούπολη όταν ο πατέρας του διόρισε συμβασιλέα τον μικρότερο αδελφό του Τζοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο‎.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζουστινιάνο εξοργίστηκε με την επιστροφή του και άρχισε να τον πολιορκεί στην εκκλησία του Σαν Σέβερο. Ο Τζουστινιάνο απέκτησε σύντομα την πρωτοβουλία, έστειλε τον μικρότερο αδελφό του εξορία και διαδέχθηκε τον πατέρα του (827), παντρεύτηκε μια γυναίκα με το όνομα Φελίτσιτα.[4] Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Β´ πρόσφερε στρατιωτική υποστήριξη στη Δημοκρατία της Βενετίας, ο Τζουστινιάνο σε αντάλλαγμα τον βοήθησε με ένα μικρό στρατιωτικό σώμα στην εκστρατεία του εναντίον των Αγλαβίδων στη Σικελία. Η επιτυχία της εκστρατείας ανέβασε σημαντικά το κύρος της πόλης.

Η ίδρυση της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πατριάρχες του Γκράντο και της Ακυληία για την κυριαρχία στις επισκοπές της Ίστρια συνεχίστηκαν αλλά ο Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο σκέφτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να δοξάσει τη Βενετσιάνικη εκκλησία. Ο προστάτης της πόλης παραδοσιακά ήταν ο Ευαγγελιστής Μάρκος και πολλοί Βενετσιάνοι ταξίδευαν στην Αλεξάνδρεια για να προσκυνήσουν τα οστά του. Ο Τζουστινιάνο σύμφωνα με την παράδοση διέταξε Βενετούς εμπόρους να δωροδοκήσουν τους φύλακες και μετέφεραν κρυφά τα οστά του Αγίου στη Βενετία μέσα σε χοιρινό κρέας (31 Ιανουαρίου 828). Ο Τζουστινιάνο έκτισε μια εκκλησία στη μνήμη του Αγίου στην οποία τοποθέτησε τα οστά, την πρώτη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.[5] Πριν τον θάνατο του ανακάλεσε από την εξορία στην Κωνσταντινούπολη τον αδελφό του Τζιοβάννι να τον διαδεχτεί επειδή δεν είχε ο ίδιος γιους, του έθεσε σαν όρο να ολοκληρώσει τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 1023060736

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο
 Θάνατος: 829
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο
Δόγης της Βενετίας

825 - 829
Διάδοχος
Τζοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο