Αλβίζε Κονταρίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβίζε Κονταρίνι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alvise Contarini (Ιταλικά)
Γέννηση24  Οκτωβρίου 1601
Βενετία
Θάνατος15  Ιανουαρίου 1684
Βενετία
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Οικογένεια
ΟικογένειαΚονταρίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1676–1684)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλβίζε Κονταρίνι (Ιταλικά : Alvise Contarini, 24 Οκτωβρίου 1601 - 15 Ιανουαρίου 1684) ήταν ο 106ος Δόγης της Βενετίας (26 Αυγούστου 1676 - 15 Ιανουαρίου 1684). Ο Αλβίζε Κονταρίνι ήταν ο όγδοος και τελευταίος Δόγης της Βενετίας από την Οικογένεια Κονταρίνι με πρώτο τον Ντομένικο Α΄ Κονταρίνι (1043). Την εποχή που έγινε δόγης είχε ολοκληρωθεί ο Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος με ήττα της Δημοκρατίας της Βενετίας και κατάληψη ολόκληρης της Κρήτης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατόπιν επικράτησε ειρήνη. Με τον θάνατο του όμως ξέσπασε ξανά με τους Οθωμανούς ο Έκτος Βενετοτουρκικός πόλεμος ή "Πόλεμος του Μοριά".

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλβίζε Κονταρίνι ήταν τρίτος γιος του Νικολό Κονταρίνι και της Έλενας Μικιέλ, μέλους της Οικογένειας Μικιέλ που είχε κυβερνήσει την Δημοκρατία της Βενετίας τον 12ο αιώνα με δυο δόγηδες, ήταν ανιψιός του 95ου Δόγη Φραντσέσκο Κονταρίνι που κυβέρνησε την Βενετία έναν χρόνο (1623 - 1624). Ο Αλβίζε Κονταρίνι δεν παντρεύτηκε ποτέ για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην Δημοκρατία, διετέλεσε πρέσβης στο Βασίλειο της Γαλλίας, την Ισπανία, την Ολλανδική Δημοκρατία και την Αγία Έδρα, ο βασιλιάς της Γαλλίας τον έστεψε Ιππότη. Την εποχή που διετέλεσε μέλος του "Συμβουλίου των Σοφών" υποστήριξε θερμά την συνέχεια του πολέμου με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θάνατο του προκατόχου του Νικολό Σαγκρέντο (14 Αυγούστου 1676) όλα έδειχναν ότι θα τον διαδεχτεί ο μεγαλύτερος αδελφός του Τζιοβάννι Σαγκρέντο που εξασφάλισε σχεδόν αμέσως τους 30 από τους 40 εκλέκτορες. Οι αντίπαλοι του τον κατηγόρησαν όμως για απάτη με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκλογή, τοποθετήθηκαν 40 νέοι εκλέκτορες που εξέλεξαν νέο Δόγη τον Αλβίζε Κονταρίνι (26 Αυγούστου 1676). Το μεγαλύτερο διάστημα που κυβέρνησε το πέρασε σε γιορτές και πανηγύρια, εξάσκησε ελάχιστα την εξουσία αλλά προχώρησε ωστόσο τα πρώτα χρόνια σε μια σημαντική δικαστική μεταρρύθμιση. Την εποχή του μεταφέρθηκαν πολλά οστά Αγίων από τις εκκλησίες της Κρήτης που είχε περάσει σε Οθωμανική κυριαρχία, τοποθετήθηκαν σε εκκλησίες της Βενετίας. Η Βενετία γνώρισε μεγάλες διακρίσεις στην εποχή του, η Βενετή μαθηματικός Έλενα Κορνάρο Πισκόπια ήταν η πρώτη γυναίκα που δέχτηκε διδακτορικό Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Στην Βενετία άνοιξε τότε και η πρώτη Καφετέρια (1683) με στόχο την κατανάλωση καφέ από τους πελάτες συνήθεια που θα διαδοθεί σύντομα σε ολόκληρο τον κόσμο με απίστευτη δημοφιλία.

Νέα Οθωμανική επέλαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ταυτόχρονα είχε γίνει άκρως επικίνδυνη, είχε κατακτήσει ολόκληρα τα Βαλκάνια (1682) και απειλούσε την Μοναρχία των Αψβούργων. Οι Βενετοί τους έβλεπαν με νέα μεγάλη ανησυχία αλλά ο Γιαν Σομπιέσκι κατάφερε τελικά να τους νικήσει και να τους σταματήσει στην Δεύτερη πολιορκία της Βιέννης (12 Σεπτεμβρίου 1683). Στην Βενετία επικρατούσε νέος προβληματισμός αν μπορούσε η πόλη μετά την ταπεινωτική απώλεια της Κρήτης να συμμετέχει ξανά σε νέο πόλεμο εναντίον των Οθωμανών, αυτή την φορά με τους Αψβούργους (1683). Ο Αλβίζε Κονταρίνι πέθανε (15 Ιανουαρίου 1684) λίγο πριν την έκρηξη του Πολέμου του Μοριά στα μέσα του 1684. Ο Αλβίζε Κονταρίνι τάφηκε στο παρεκκλήσι της Οικογένειας Κονταρίνι στον Ναό Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου με μια προτομή του πάνω από τον τάφο του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gino Benzoni: Contarini. In: Dizionario biografico degli italiani. vol. 28. Roma 1983, pag. 82-91.
  • Nicola Papadopoli (Hrsg): Relazione del congresso di Münster del Cavaliere Alvise Contarini. Venezia 1864.
  • Angelo Zanon dal Bo: Alvise Contarini mediatore per la repubblica di Venezia nel congresso di Vestfalia (1643-1648). Lugano 1971.
  • Bertram Haller (Hrsg): Alvise Contarini und der Westfälische Friedenskongress in Münster. Ausstellungskatalog Universitätsbibliotek Münster 1982.
Αλβίζε Κονταρίνι
Γέννηση: 24 Οκτωβρίου 1601 Θάνατος: 15 Ιανουαρίου 1684
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Νικολό Σαγκρέντο
Δόγης της Βενετίας

1676 - 1684
Διάδοχος
Μαρκαντόνιο Τζουστινιάν

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]