Νικολό Κονταρίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νικολό Κονταρίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Σεπτεμβρίου 1553
Βενετία
Θάνατος2  Απριλίου 1631[1][2]
Βενετία
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[3]
λατινική γλώσσα[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1630–1631)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νικολό Κονταρίνι (Ιταλικά : Nicolo Contarini, Βενετία, 26 Σεπτεμβρίου 1553 - 2 Απριλίου 1631) ήταν ο 97ος Δόγης της Βενετίας (18 Ιανουαρίου 1630 - 2 Απριλίου 1631). Ο Νικολό Κονταρίνι ήταν Δόγης της Βενετίας σχεδόν ολόκληρη την περίοδο που μεγάλη επιδημία πανώλης σάρωσε την Δημοκρατία της Βενετίας θανατώνοντας το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικολό Κονταρίνι ήταν γιος του Γιανγκαμπριέλ Κονταρίνι μέλους της Οικογένειας Κονταρίνι ενός άντρα ο οποίος αν και δεν ήταν πλούσιος είχε ψηλή μόρφωση, μητέρα του ήταν η Τζιοβάννα Μοροζίνι. Ο Νικολό Κονταρίνι σπούδασε φιλοσοφία και απέκτησε ένα έντονο αίσθημα δικαιοσύνης το οποίο εκδήλωσε όταν κυβέρνησε την Βενετία, ήταν οπαδός του Λεονάρντο Ντονά. Την εποχή που ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στον προκάτοχο του Τζοβάννι Α΄ Κορνέρ και τον Ρενιέρ Τζέν υποστήριξε τον Τζέν αλλά δεν ήρθε ποτέ σε σκληρή σύγκρουση με τον Κορνέρ και κέρδισε τον σεβασμό των αντιπάλων του.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον θάνατο του Τζοβάννι Α΄ Κορνέρ (23 Δεκεμβρίου 1629) ξέσπασε νέος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους οπαδούς του προηγούμενου Δόγη και τους οπαδούς του Ρενιέρ Τζέν για την διαδοχή, επελέγη τελικά νέος δόγης ο Νικολό Κονταρίνι σαν συμβιβαστική λύση (18 Ιανουαρίου 1630). Η κυβέρνηση του Κονταρίνι ξεκίνησε άσχημα, τα Βενετσιάνικα στρατεύματα που συμμετείχαν στον "Πόλεμο της Διαδοχής της Πάντοβας" (1628 - 1631) συνετρίβησαν στο Βαλέγκιο τον Μάιο του 1630, ακολούθησε τον Οκτώβριο του 1630 ανεπιθύμητη ειρήνη στο Ρέγκενσμπουργκ.

Επιδημία βουβωνικής πανώλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βενετία υπέφερε από τον Ιούνιο του 1630 με μεγάλη επιδημία βουβωνικής πανώλης, η κυβέρνηση της Βενετίας αποφάσισε να βάλει τα θύματα σε απομόνωση και να κάψει τους νεκρούς που πέθαναν από την επιδημία αλλά τα θύματα έφτασαν σε χιλιάδες. Με αίτημα της Γερουσίας ο Δόγης υποσχέθηκε τον Οκτώβριο του 1630 να οικοδομήσει ναό αφιερωμένο στην Παναγία όταν λήξει η επιδημία για να την ευχαριστήσει. Ο Νικολό Κονταρίνι πέθανε (2 Απριλίου 1631) πριν μπει ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση της εκκλησίας που ονομάστηκε τελικά Καθεδρικός Ναός Αγίας Μαρίας της Υγείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νικολό Κονταρίνι
Γέννηση: 26 Σεπτεμβρίου 1553 Θάνατος: 2 Απριλίου 1631
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Τζοβάννι Α΄ Κορνέρ
Δόγης της Βενετίας

1630 - 1631
Διάδοχος
Φραντσέσκο Ερίτζο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]