Μπουράνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπουράνο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπουράνο
45°29′8″N 12°25′3″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία της Βενετίας
Έκταση0,2108 km²
Υψόμετρο1 μέτρο
Πληθυσμός2.762
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μπουράνο είναι ένα νησί στην Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, στην βόρεια Ιταλία, βρίσκεται κοντά στο νησί Τορτσέλλο στο βορειότερο άκρο της λιμνοθάλασσας. Είναι γνωστό για την παραγωγή δαντέλας και για τα φωτεινά και πολύχρωμα σπίτια του, η κύρια οικονομική πηγή είναι ο τουρισμός.[1] Το Μπουράνο απέχει 7 χιλιόμετρα από την Βενετία, το ταξίδι από την Βενετία διαρκεί 40 λεπτά με ένα Βαπορέτο. Το Μπουράνο συνδέεται με μία γέφυρα με το νησί Ματσόρμπο, ο πληθυσμός του είναι 2.800 κάτοικοι.[2]

Οικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ήταν πέντε διαφορετικά νησιά που χωρίζονταν με κανάλια, αργότερα τα κανάλια επικαλύφτηκαν και σχηματίστηκε ένα ενιαίο. Χωρίζεται σε πέντε προάστια που αντιστοιχούν στα πέντε παλιότερα νησιά, το έκτο είναι το γειτονικό νησί Ματσόρμπο. Το Μπουράνο έχει τεράστια πληθυσμιακή πυκνότητα που φτάνει τους 13.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είκοσι φορές περίπου μεγαλύτερη από αυτή του γειτονικού Ματσόρμπο, καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο από κατοικίες με ελάχιστα πάρκα. Το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα από Ρωμαίους που ήρθαν από την περιοχή του Αλτίνο στην κεντρική Ιταλία, έδωσαν το όνομα σε μια από τις τέσσερις κύριες πύλες της πόλης. Υπάρχουν δύο ιστορίες, η πρώτη είναι ότι οι πρώτοι έποικοι ήταν η οικογένεια Μπουράνο, η δεύτερη ότι οι έποικοι ήρθαν από το μικρό νησί Μπουρανέλλο περίπου οκτώ χιλιόμετρα νοτιότερα.

Παραγωγή δαντέλας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί ήταν για πολλά χρόνια ένας μικρός οικισμός που κυβερνήθηκε από το γειτονικό Τορτσέλλο, δεν είχε κανένα από τα προνόμια τόσο του Τορτσέλλο όσο και του Μουράνο. Αναπτύχθηκε σημαντικά τν 16ο αιώνα όταν οι γυναίκες του νησιού ασχολήθηκαν έντονα με την παραγωγή δαντέλας με βελόνες που εισήχθησαν από την Βενετοκρατούμενη Κύπρο.[3] Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι επισκέφτηκε τα Πάνω Λεύκαρα (1481) και αγόρασε ένα ύφασμα για το ιερό στον Ντουόμο του Μιλάνου. Το εμπόριο αναπτύχθηκε σημαντικά με ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι τον 18ο αιώνα που έπεσε σε παρακμή, αναπτύχθηκε ξανά όταν άνοιξε σχολή δαντελοποιίας (1872). Η δαντελοποιία αναπτύχθηκε ξανά έντονα τον 20ο αιώνα αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής που ήταν πολύ δαπανηρός και χρονοβόρος.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπουράνο είναι πασίγνωστο για τα μικρά πολύχρωμα σπίτια του που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους καλλιτέχνες.[4] Τα χρώματα των σπιτιών ακολουθούν ένα ιδιαίτερο σύστημα που καλλιεργήθηκε την εποχή που ο οικισμός τον νησιού αναπτύχθηκε. Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης πρέπει να στείλει αίτημα στην κυβέρνηση και κατόπιν θα πάρει την απάντηση για τα χρώματα που επιτρέπονται στο νησί.[5] Άλλα αξιοθέατα είναι η εκκλησία του Σαν Μαρτίνο με το μεγάλο καμπυλωτό καμπαναριό, διακοσμήθηκε με το έργο του διάσημου ζωγράφου Τζανμπαττίστα Τιέπολο "Σταύρωση" (1727). Υπάρχουν τέλος το Ορατόριο της Σάντα Μπάρμπαρα, το Μουσείο και η Σχολή Δαντελοποιίας.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Christofi, Dora (26 August 2015). "Murano & Burano: The Venetian lagoon Islands"
  • Mather, Victoria (26 July 2012). "Discovering an Italian Retreat"
  • Strutner, Suzy (5 November 2013). "Burano, Italy Is The Cheeriest Little Island, And It Will Lift Your Soul On Travel Tuesday"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]