Τζοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τζοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giovanni I Partecipazio (Ιταλικά)
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος836[1]
Γκράντο
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΟικογένειαΠαρτετσιπάτσιο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (829–836)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζιοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο (Ιταλικά : Giovanni I Partecipazio, πέθανε το 837) ήταν ο 12ος παραδοσιακός και ο 10ος ιστορικός Δόγης της Βενετίας (829 - 836) από την Οικογένεια Παρτετσιπάτσιο. Ο πατέρας του Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο όταν ο αδελφός του Τζουστινιάνο Παρτεσιπάτσιο ήταν στην Κωνσταντινούπολη τον διόρισε συμβασιλέα. Μετά την επιστροφή του Τζουστινιάνο ο Ανιέλλο εκθρονίστηκε και ο Τζοβάννι εξορίστηκε στην Κροατία. Ο αδελφός του τον ανακάλεσε από την Κωνσταντινούπολη (829) και τον όρισε διάδοχο.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη από την Συνέλευση νέος Δόγης της Βενετίας, συνέχισε να κατασκευάσει την Βασιλική του Αγίου Μάρκου για να τοποθετήσει τα οστά του Ευαγγελιστή Μάρκου. Το υπόλοιπο διάστημα της βασιλείας του ακολούθησαν πολλά προβλήματα και εμφύλιες συγκρούσεις. Το πρώτο πρόβλημα ήταν η επιστροφή από την Κωνσταντινούπολη του παλιού δόγη Ομπελέριο ύστερα από 12 χρόνια εξορίας, έφτασε με μια ομάδα οπαδών του στην Βιγκίλια κοντά στην Μαλαμόκκο και διεκδίκησε να ξαναπάρει την θέση του Δόγη. Οι δύο πόλεις τον αναγνώρισαν αλλά κάηκαν από τον Τζιοβάννι Α΄, ο ίδιος ο Ομπελέριο αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του εμφανίστηκε δημόσια στο πλήθος.

Ανατροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια εξέγερση στην Βενετία τοποθέτησε για έξι μήνες στον θρόνο της Βενετίας τον Καρόζο, ο Τζιοβάννι έκπληκτος από την συμμετοχή στην εξέγερση ατόμων που τους είχε εμπιστοσύνη δραπέτευσε στην αυλή του Λοθαρίου Α΄. Ο Καρόζο στην συνέχεια καθαιρέθηκε, τυφλώθηκε και ο Τζιοβάννι ανακλήθηκε ξανά στην Βενετία αλλά η δικτατορική του διακυβέρνηση έφερε νέα αντίδραση αυτή την φορά από τους Μασταλίκι. Ο Τζιοβάννι μια νύχτα έπεσε στην παγίδα στην έξοδο της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο Ολίβολο, τον συνέλαβαν τον κούρεψαν και τον έριξαν στην εκκλησία του Γκράντο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Norwich, John Julius. A History of Venice. Alfred A. Knopf: New York, 1982.
  • Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 1023063891
Τζοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο
 Θάνατος: 837
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο
Δόγης της Βενετίας

829 - 836
Διάδοχος
Πιέτρο Τραντονίκο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]