Ομπελέριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομπελέριο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας
Βενετία
Θάνατος831
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (804–810)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Ομπελέριο (Ιταλικά : Obelerio, πέθανε το 832), 9ος παραδοσιακός και 7ος ιστορικός Δόγης της Βενετίας (804 - 811) ήταν γιος του Ενκατζίλιο.[1] Είχε ψηλές θέσεις την εποχή του Τζοβάνι Γκαλμπάιο, δραπέτευσε στο Τρεβίζο με μια ομάδα Βενετσιάνων Φραγκικής καταγωγής. Οι εξόριστοι αφού ανακήρυξαν τον Ομπελέριο αρχηγό τους επέστρεψαν στην Βενετία και ανέτρεψαν τον Τζοβάνι Γκαλμπάιο, ο Ομπελέριο ανακηρύχτηκε νέος Δόγης της Βενετίας.

Υποταγή στους Φράγκους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ομπελέριο ακολούθησε την πολιτική των προκατόχων του που διόριζαν τα μέλη της οικογένειας τους συμβασιλείς, ο ίδιος διόρισε τον αδελφό του Μπήτο. Οι Αντεμορί πέρασαν σύντομα έξω από την εύνοια του και ξέσπασαν εμφύλιες συγκρούσεις, οι Βυζαντινοί της Ερακλέα και οι δημοκρατικοί του Μαλαμόκκο καταδιώχθηκαν. Ο εξόριστος πατριάρχης του Γκράντο που ζούσε στην αυλή του Καρλομάγνου στο Άαχεν επέστρεψε στην Βενετία και πρότεινε να μπει η πόλη υπό την προστασία των Φράγκων. Ο Ομπελέριο το δέχτηκε, έδωσε με ευχαρίστηση όρκο υποταγής τα Χριστούγεννα του 805 στον Καρλομάγνο στο Άαχεν με αντάλλαγμα την προστασία του, την ίδια εποχή διάλεξε την Φράγκα Καρόλα για σύζυγο. Η πράξη του αυτή εξόργισε τους Βυζαντινούς που ήταν επικυρίαρχοι της Βενετίας, στρατοπέδευσαν στην Λιμνοθάλασσα της Βενετίας και επιτέθηκαν με στόλο στο Κομάτσιο αλλά ηττήθηκαν. Ο Ομπελέριο και ο Μπήτο διόρισαν συμβασιλέα τον τρίτο τους αδελφό Βαλεντίνο, οι κάτοικοι της Βενετίας εξοργισμένοι κάλεσαν τον γιο του Καρλομάγνου Πεπίνο της Ιταλίας να καταλάβει την πόλη. Πολιόρκησε την Βενετία έξι μήνες αλλά οι επιδημίες θέρισαν τον στρατό του και υποχώρησε, οι Αντενόρι υπερασπίστηκαν την πόλη.

Εξορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ομπελέριο και τα αδέλφια του εξορίστηκαν και ο Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο που είχε υπερασπιστεί την πόλη από τον Πεπίνο εξελέγη νέος Δόγης της Βενετίας. Ο Ομπελέριο έζησε τα επόμενα 20 χρόνια εξόριστος στην Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε με τον θάνατο του Τζουστινιάνο Παρτετσιπάτσιο (829), έφτασε με οπαδούς του στην Βιγκίλια κοντά στην Μαλαμόκκο και διεκδίκησε τα δικαιώματα του. Οι δύο πόλεις τον αναγνώρισαν αλλά ο Τζοβάννι Α΄ Παρτετσιπάτσιο μικρότερος αδελφός και διάδοχος του Τζουστινιάνο τις έκαψε, ο ίδιος ο Ομπελέριο αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του εμφανίστηκε δημόσια στο πλήθος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Andrea Da Mosto, I dogi di Venezia nella vita pubblica e privata, Firenze, Giunti Martello, 1983, p. 8.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Andrea Da Mosto, I dogi di Venezia nella vita pubblica e privata, Firenze, Giunti Martello, 1983
Ομπελέριο
 Θάνατος: 832
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Τζοβάνι Γκαλμπάιο
Δόγης της Βενετίας

804 - 811
Διάδοχος
Ανιέλλο Παρτετσιπάτσιο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]