Πιέτρο Τσεντρανίκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιέτρο Μπαρμπολάνο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Ερακλέα
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1026–1032)

Ο Πιέτρο Τσεντρανίκο (ιταλικά: Pietro Centranico) ήταν ο 28ος Δόγης της Βενετίας (1026 - 1032) με καταγωγή από τον μυθικό Ηράκλειο τον ιδρυτή της ομώνυμης πόλης βόρεια της Βενετίας. Οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του Πιέτρο Τσεντρανίκο είναι άγνωστες, επελέγη νέος Δόγης της Βενετίας σε συνέλευση των ευγενών μετά την εκθρόνιση του Οττόνε Ορσεόλο. Η οικογένεια του ήταν ευγενείς αλλά χωρίς έντονη διοικητική παρουσία, δεν αναφέρεται κανένας άλλος δόγης.[2]

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιέτρο Τσεντρανίκο επελέγη να κυβερνήσει στην πιο δύσκολη στιγμή για την Βενετία, ο λαός ήταν σφόδρα αντίθετος στην μορφή κληρονομικής μοναρχίας που πήγε να τοποθετήσει ο προκάτοχος του. Ο νεαρός Οττόνε Ορσεόλο ήταν αλαζόνας και αυταρχικός χωρίς να έχει ούτε τα κυβερνητικά χαρίσματα του πατέρα του και του παππού του. Τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε ο Πιέτρο προσπάθησε να επαναφέρει την ανάκαμψη αλλά δεν κατάφερε τίποτα, οι Ορσεόλο είχαν αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με όλους τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης και πολλοί ήταν έτοιμοι να επιτεθούν στρατιωτικά στην Βενετία για να εκδικηθούν την ανατροπή τους. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας απέσυρε όλα τα εμπορικά προνόμια που είχε παραχωρήσει στην Δημοκρατία της Βενετίας όταν ήταν δόγης ο πατέρας του Οττόνε Πιέτρο Β΄ Ορσεόλο (992). Ζήτησε από τον αυτοκράτορα Κορράδο Β΄ να ανανεώσει τα προνόμια που είχε παραχωρήσει ο Όθων Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά και εκείνος το αρνήθηκε. Ο Στέφανος Α΄ της Ουγγαρίας κουνιάδος του Οττόνε Ορσεόλο επιτέθηκε στην Δαλματία και κατέλαβε πολλές πόλεις που είχαν κατακτηθεί από τον Πιέτρο Β΄ Ορσεόλο.

Παραίτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημοκρατία της Βενετίας βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης και μεγάλο τμήμα του λαού της ζήτησε από τον Πιέτρο Τσεντρανίκο να παραιτηθεί και να επανέλθει ο Οττόνε Ορσεόλο από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν σε εξορία. Ο Πιέτρο δέχτηκε αλλά έφτασαν ταυτόχρονα τα νέα ότι ο Οττόνε είχε πεθάνει, ο μικρότερος αδελφός του Ντομένικο Ορσεόλο έκανε αμέσως απόπειρα να ανέβει στην θέση του δόγη αλλά η ενέργεια αυτή έγινε έντονα μισητή από την συντριπτική πλειοψηφία των Βενετσιάνων. Η Συνέλευση επέλεξε νέο δόγη τον Ντομένικο Φλαμπανίκο (1032) που ήταν ένας πλούσιος έμπορος αλλά δεν καταγόταν από οικογένεια ευγενών ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα απόπειρα για την ίδρυση κληρονομικής ηγεσίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  2. Andrea Castagnetti, Dai Veneti ai Venetici, in Storia di Venezia, Vol. 1 - Origini, Età ducale - Famiglie e affermazione politica, Treccani, 1992.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Ιταλικά) Castagnetti, Andrea (1992). Dai Veneti ai Venetici, in Storia di Venezia, Vol. 1 - Origini, Età ducale - Famiglie e affermazione politica. Ρώμη: Treccani. 
  • (Ιταλικά) Rendina, Claudio (2003). I Dogi. Storia e segreti (2η έκδοση). Ρώμη: Newton Compton. ISBN 8882896560. 
Πιέτρο Τσεντρανίκο
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Οττόνε Ορσεόλο
Δόγης της Βενετίας

1026 - 1032
Διάδοχος
Ντομένικο Φλαμπανίκο