Νικολό Ντα Πόντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικολό ντα Πόντε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nicolò Da Ponte (Ιταλικά)
Γέννηση15  Ιανουαρίου 1491
Βενετία
Θάνατος30  Ιουλίου 1585
Βενετία
Τόπος ταφήςSanta Maria della Carità
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης[1]
Οικογένεια
ΟικογένειαDa Ponte
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (1578–1585)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νικολό Ντα Πόντε (Ιταλικά : Nicolò Da Ponte, 15 Ιανουαρίου 149130 Ιουλίου 1585) ήταν 87ος Δόγης της Βενετίας (3 Μαρτίου 157830 Ιουλίου 1585) σε μια περίοδο με μεγάλες εντάσεις. Γεννήθηκε στην Αγία Άννα της Βενετίας και ήταν γιος του Αντόνιο ντα Πόντε και της Ρεγγίνας Σπαντολίνο που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Η πατρική του οικογένεια ζούσε στην Χαλκίδα την περίοδο της Βενετοκρατίας και πέρασε μεγάλες δυσκολίες από την εποχή που οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Εύβοια (1470) αλλά ο γάμος του πατέρα του με Ελληνίδα δείχνει ότι διατηρούσαν έντονα τις εμπορικές τους δραστηριότητες στην Ανατολή.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικολό Ντα Πόντε παρά τις δυσκολίες που είχε συναντήσει η οικογένειας του δέχτηκε εξαιρετική εκπαίδευση μαζί με τον διάσημο Ιγνάτιο Ντάντι και σπούδασε φιλοσοφία στην Πάντοβα αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του επειδή ξέσπασε ο Πόλεμος της Λίγκας του Καμπρέ, πήρε διδακτορικό στην ιατρική (1514). O Νικολό όπως όλοι οι αριστοκράτες νέοι στην εποχή του είχε προοπτικές για λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία, εξελέγη μέλος στο "Συμβούλιο των Σοφών" αλλά ξαφνικά διέκοψε τις σπουδές του για να ασχοληθεί με το εμπόριο. Την περίοδο 1512 - 1530 ήταν πολύ πετυχημένος στον εμπορικό τομέα, έκτισε επιβλητικό παλάτι στον Άγιο Μαυρίκιο και απέκτησε περιουσία που εκτιμάται στα 12.000 δουκάτα. Την ίδια περίοδο απέκτησε ξανά επιστημονικά ενδιαφέροντα, αντικατέστησε για δυο χρόνια τον Σεμπαστιάν Φοσκαρίνι στην θέση του λέκτορα φιλοσοφίας στο Ριάλτο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε (1520) την Αρχαγκέλα Αλβίζε Κανάλ με την οποία απέκτησε δυο παιδιά : Αντόνιο και Παυλίνα. Ο γιος του πέθανε πρίν από τον Νικολό (1558) και όταν πέθανε ο ίδιος υπερήλικας (1585) άφησε την περιουσία του στον ανιψιό του επίσης Νικολό και όταν πέθανε και ο ανιψιός Νικολό η οικογένεια ξεκληρίστηκε.[2]

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικολό Ντα Πόντε εξελέγη Πραίτορας του Αγίου Μάρκου (3 Μαρτίου 1578) και στην συνέχεια Δόγης της Βενετίας (3 Μαρτίου 1578) ύστερα από πολλές περιπέτειες και 44 ψηφοφορίες. Παρά το γεγονός ότι έγινε δόγης κοντά στα 90 του και κυβέρνησε 7 χρόνια ήταν απίστευτα πολιτικά ενεργός για την ηλικία του, οι νεώτεροι τον έβλεπαν με μεγάλο θαυμασμό να προχωράει σε μεγάλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στο Συμβούλιο των Δέκα, πολλές φορές διακρίθηκε στην σύγκρουση του με τον κλήρο. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών (30 Ιουλίου 1585).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νικολό Ντα Πόντε
Γέννηση: 15 Ιανουαρίου 1491 Θάνατος: 30 Ιουλίου 1585
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Σεμπαστιάνο Βενιέρ
Δόγης της Βενετίας

1578 - 1585
Διάδοχος
Πασκουάλε Τσικόνια

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]