Τζοβάνι Γκαλμπάιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζοβάννι Γκαλμπάιο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας
Βενετία
Θάνατος804[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΜαουρίτσιο Γκαλμπάιο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Βενετίας (797–803)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζοβάνι Γκαλμπάιο (Ιταλικά : Giovanni Galbaio, πέθανε το 804), ο 8ος παραδοσιακά αλλά 6ος ιστορικά Δόγης της Βενετίας (787 - 804) ήταν γιος και διάδοχος του Μαουρίτσιο Γκαλμπάιο. Ο πατέρας του τον διόρισε συμβασιλέα (778), ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Δ΄ αναγνώρισε τον τίτλο του αν και οι προσπάθειες του να ιδρύσει κληρονομική μοναρχία έβαζαν σε κίνδυνο την ηγεμονία του. Την εποχή αυτή η Βενετία επίσημα αποτελούσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο βασιλιάς των Λομβαρδών Δεζιδέριος αιχμαλώτισε τον Τζοβάνι σε εκστρατεία του στην Ίστρια, ο πατέρας του έστειλε μέσω του πάπα απεσταλμένους στον βασιλιά των Φράγκων Καρλομάγνο με αίτημα την απελευθέρωση του Τζοβάνι κάτι που έγινε.

Σύγκρουση με τον πατριάρχη του Γκράντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδέχτηκε τον πατέρα του χωρίς εκλογή και ήρθε αμέσως σε σύγκρουση με τον πατριάρχη του Γκράντο σχετικά με το δουλεμπόριο των σκλάβων. Ο Καρλομάγνος που κατέκτησε την Λομβαρδία και ανακηρύχτηκε βασιλιάς της συμφώνησε με τον πάπα σαν πιστός οπαδός της Καθολικής εκκλησίας, ήρθε να εμποδίσει τους εμπόρους της Βενετίας στην Αδριατική Θάλασσα. Ο πατριάρχης την εποχή που κυβερνούσε ο Μαουρίτσιο είχε υποκινήσει ακόμα και την απέλαση και την δήμευση περιουσίας των Βενετών εμπόρων στην Πεντάπολη. Ο Τζοβάνι Γκαλμπάιο διόρισε την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία συμβασιλέα στο όνομα του γιου του Μαουρίτσιο.

Στις προσπάθειες του να αντισταθεί στον πατριάρχη ο Τζοβάνο διόρισε τον 16χρονο ανιψιό του Χριστόφορο επίσκοπο του Ολιβόλο, ο πατριάρχης αρνήθηκε να τον χρίσει με πρόφαση την μικρή του ηλικία αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν τα αντί-Φραγκικά του αισθήματα.[2] Ο Μαουρίτσιο ο νεώτερος έστειλε στόλο με γαλέρες να επιτεθεί στο Γκράντο, ο ηλικιωμένος πατριάρχης θανατώθηκε αφού τον έριξαν από την κορυφή του πύργου.

Ανατροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αντιπολίτευση στην Οικογένεια Γκαλμπάιο δραπέτευσε στο Τρεβίζο, ανακήρυξε δόγη τον ανιψιό του πατριάρχη Φορτουνάτο και κατέφυγε για προστασία στην αυλή των Φράγκων. Η αντιπολίτευση οργανώθηκε αργότερα με τον Ομπελέριο και επέστρεψε στην Βενετία, o Τζοβάνι, ο Μαουρίτσιο και ο Χριστόφορος δραπέτευσαν στην Μάντοβα όπου πέθαναν και οι τρεις. Ο Ομπελέριο εξελέγη νέος Δόγης της Βενετίας. Η Οικογένεια Γκαλμπάιο επέστρεψε αργότερα στην Δημοκρατία της Βενετίας και πήρε το επώνυμο Κουερίνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 1023332558. Ανακτήθηκε στις 14  Αυγούστου 2015.
  2. L'article anglais le présente comme le neveu de Giovanni, âgé de 16 ans

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Norwich, John Julius. A History of Venice. Alfred A. Knopf: New York, 1982.
Τζοβάνι Γκαλμπάιο
 Θάνατος: 804
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μαουρίτσιο Γκαλμπάιο
Δόγης της Βενετίας

787 - 804
Διάδοχος
Ομπελέριο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]