Ιοβιανός ο Ύπατος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιοβιανός
Περίοδος741
ΠροκάτοχοςΘεοδάτος
ΔιάδοχοςΙωάννης Φαμπριακός
(Magister Militum)
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιοβιανός, επονομαζόμενος Ύπατος ή και Κηπάριος (Ceparius), ήταν Βυζαντινός αξιωματούχος και στρατηγός. Σύμφωνα με την παράδοση, διετέλεσε Magister Militum του Δουκάτου της Βενετίας το 741.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιοβιανός υπήρξε σύμφωνα με την μεταγενέστερη μεσαιωνική παράδοση ο τέταρτος στρατιωτικός διοικητής στην διαδοχή της διακυβέρνησης της Βενετίας μετά την δολοφονία του Δόγη Όρσο Ιπάτο, διαδεχόμενος στην εξουσία τον γιο του τελευταίου, Θεοδάτου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της διακυβέρνησης για το προηγούμενο έτος.

Έλαβε από την Κωνσταντινούπολη τον τίτλο του υπάτου, ενδεχομένως για την βοήθεια που προσέφερε στον Έξαρχο της Ραβέννας Ευτύχιο, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στην Βενετία μετά την κατάληψη της Ραβέννας από τους Λομβαρδούς, όπου και εγκαταστάθηκε έως την ανακατάληψη της της πόλης.

Στην διάρκεια της περιόδου διακυβέρνησής του συνεχίστηκε η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ερακλέα και του Εκίλιο, με μάι μάχη να λαμβάνει χώρα στην περιοχή η οποία είναι σήμερα γνωστή ως Torre del Caligo.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Samuele Romanin, Storia documentata di Venezia, Pietro Naratovich tipografo editore, Venezia, 1853.
  • Heinrich Kretschmayr, Geschichte von Venedig, Band I: Bis zum Tode Enrico Dandolos, Gotha 1905
Ιοβιανός ο Ύπατος
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Τεοντάτο
Στρατιωτικός Μάγιστρος της Βενετίας
Coat of Arms of the Republic of Venice.svg

741
Διάδοχος
Ιωάννης Φαμπριακός
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gioviano Cepanico της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).