Μπερτούτσιο Βαλιέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπερτούτσο Βαλιέρ
Bertuccio Valiero.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1  Ιουλίου 1596
Βενετία
Θάνατος 29  Μαρτίου 1658
Βενετία
Τόπος ταφής San Giobbe
Χώρα πολιτογράφησης Βενετική Δημοκρατία
Θρησκεία Καθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Τέκνα Σιλβέστρο Βαλιέρ
Οικογένεια Valier
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Δόγης της Βενετίας (1656–1658)
Θυρεός
Stemma Valier.png

Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ (Ιταλικά : Bertuccio Valier, Βενετία, 1 Ιουλίου 1596 - Βενετία, 29 Μαρτίου 1658) ήταν ο 102ος Δόγης της Βενετίας (15 Ιουνίου 1656 - 29 Μαρτίου 1658). Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ ήταν γιος του Σιλβέστρο Βαλιέρ και της Μπιάνκα Πριούλι, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση του αλλά είναι βέβαιο ότι ήταν έντονα καλλιεργημένος.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε την Μπενεντέττα Πιζάνι με την οποία θα αποκτήσει πολλά παιδιά, όλα θα πεθάνουν πριν από τον ίδιο εκτός από τον γιο του Σιλβέστρο Βαλιέρ που θα γίνει αργότερα Δόγης της Βενετίας (1694 - 1700). Είχε σοβαρά προβλήματα υγείας σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ ήταν πολύ πλούσιος, αυτό του επέτρεψε να αποκτήσει σημαντικές θέσεις στην Βενετσιάνικη πολιτική και διπλωματία, διορίστηκε Ποντεστά σε πολλές πόλεις όπως και πρέσβης στην Αγία Έδρα την εποχή του πάπα Αλεξάνδρου Ζ΄.

Δόγης της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βαλιέρ εξελέγη Δόγης την εποχή που ο πόλεμος με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για την Κρήτη βρισκόταν σε μεγάλη έξαρση, είχε ξεκινήσει από το 1645. Με τον θάνατο του δόγη Κάρλο Κονταρίνι (1 Μαΐου 1656) ήταν ο πιο κατάλληλος για την διαδοχή του αλλά εξελέγη ο Φραντσέσκο Κορνέρ (17 Μαΐου 1656) που πέθανε μόλις 19 μέρες αργότερα (5 Ιουνίου 1656). Στην εκλογή που ακολούθησε αμέσως μετά ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ εξελέγη νέος δόγης της Βενετίας (29 Μαρτίου 1658). Η υγεία του ήταν ήδη πολύ άσχημη και θα κυβερνήσει λιγότερο από δυο χρόνια με αποτέλεσμα στο πιο κρίσιμο σημείο που βρισκόταν σε έξαρση ο μεγάλος πόλεμος με τους Οθωμανούς να αλλάξει η Δημοκρατία της Βενετίας πέντε δόγηδες σε τέσσερα χρόνια.

Οικονομικά προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση έκανε σοβαρές προτάσεις στους Τούρκους για να λήξει ο Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος αλλά εκείνοι τις απέρριψαν όλες. Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ διέταξε τότε τον στόλο της Βενετίας να περάσει τα Δαρδανέλια και να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη με ελπίδες να μεταφέρει εκεί τον πόλεμο και α ανακουφίσει την Κρήτη από την Πολιορκία του Χάνδακα, δεν είχε όμως επιτυχία. Η μεγάλη έλλειψη χρημάτων τον οδήγησε στην απόφαση να επιτρέψει στους Ιησουίτες που είχαν εξοριστεί από τον Λεονάρντο Ντονά (1606) να γυρίσουν στην Βενετία με χρηματικά ανταλλάγματα. Ο ίδιος έδωσε επιπλέον 10.000 δουκάτα από την προσωπική του περιουσία αλλά και πάλι χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Δημοκρατία.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπερτούτσιο Βαλιέρ υπέκυψε στις ασθένειες του σε ηλικία 61 έτους (29 Μαρτίου 1658), τάφηκε στον Ναό Αγίων Ιωάννου και Παύλου, παραδοσιακό τόπο ταφής των δόγηδων της Βενετίας από τον 15ο αιώνα. Ο γιος του Σιλβέστρο ο μοναδικός που ζούσε μέχρι τότε ήταν ο κληρονόμος του, ο Σιλβέστρο θα κτίσει αργότερα ένα τεράστιο ταφικό μνημείο στο οποίο θα ταφεί ο ίδιος με την σύζυγο του και θα μεταφέρει τα οστά των γονέων του.

Μπερτούτσιο Βαλιέρ
Γέννηση: 1 Ιουλίου 1596 Θάνατος: 29 Μαρτίου 1658
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Φραντσέσκο Κορνέρ
Δόγης της Βενετίας
Coat of Arms of the Republic of Venice.svg

1656 - 1658
Διάδοχος
Τζιοβάνι Πεζάρο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]