Οικογένεια Λόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οικογένεια Λόντου ήταν παλιά αρχοντική οικογένεια της Αχαΐας, μέλη της οποίας διακρίθηκαν στους απελευθερωτικούς αγώνες του ’21 και στην πολιτική ζωή του τόπου. Η απώτερη καταγωγή της οικογένειας ήταν από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, μετά την άλωση της οποίας από τους Οθωμανούς, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για να εγκατασταθεί στις τότε ενετικές κτήσεις της νοτίου Ελλάδας, και συγκεκριμένα στον Κάλανο των Νεζερών. Γενάρχης της οικογένειας θεωρείται[1] ο Γκολφίνος Λόντος.

Στον Κάλανο κατείχαν οικογενειακό πύργο, του οποίου τα ερείπια σώζονται[1] ακόμα και στις μέρες μας. Διατηρούσαν ιππικό και πυροβολικό και βοηθούσαν τους Ενετούς εναντίον των Τούρκων. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας διετέλεσαν πρόξενοι της Ενετίας καθώς και πρόκριτοι της περιοχής, αν και πολλές φορές λόγω των αυθαιρεσιών αυτών, ο λαός προκαλούσε εξεγέρσεις. Με την συνθήκη του Πασάροβιτς (1718) οι Ενετοί παραχώρησαν τα κατεχόμενα τμήματα στους Τούρκους με αποτέλεσμα οι Λόντοι να κατέλθουν στα πεδινά μέρη της Αχαΐας και να εγκατασταθούν στη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο) και στην Πάτρα.

Έτσι απο τον 18ο αιώνα η οικογένεια Λόντου χωρίστηκε[1] σε δύο κλάδους:

Προεπαναστατικώς ο κλάδος της Βοστίτσας ήταν ο ισχυρότερος με επιρροή σε όλη την Πελοπόννησο. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, όμως μετά την αυτοκτονία του Ανδρέα Λόντου, επήλθε η φυσική πολιτική και οικονομική παρακμή. Τα σκήπτρα πήρε ο κλάδος των Πατρών, του οποίου μέλη συνέχισαν να διαδραματίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου μέχρι και το 1955, οπότε και πέθανε το τελευταίο σπουδαίο μέλος της οικογένειας, ο πρώην πρωθυπουργός Δημήτριος Μάξιμος. Στον πνευματικό χώρο την οικογένεια αντιπροσώπευε επάξια ο ποιητής και ιστορικός του Αιγίου Νύσης Μεταξάς-Μεσσηνέζης, δισσέγονος της Μαρίας Λόντου, αδελφής του Ανδρέα Σ. Λόντου.

Επιφανή μέλη της οικογένειας πριν κατέλθουν στην Πάτρα και τη Βοστίτσα ήταν:

  • Ανδρούτσος Λόντος, γιος του Γκολφίνου, πρόκριτος, κτηματίας, πρόξενος των Ενετών.
  • Γκολφίνος Ανδρ. Λόντος, γιος του Ανδρούτσου, πρόκριτος, κτηματίας, πρόξενος των Ενετών και γενάρχης[1] του κλάδου της Βοστίτσας.

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Τριανταφύλλου, Κώστας (1995). «Λόντος». Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών. 1. Πάτρα: Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, σελ. 1176 - 1183.