Παμπελοποννησιακό Στάδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Πλήρες όνομα Παμπελοποννησιακό Εθνικό Στάδιο Πάτρας
Προηγούμενα ονόματα Εθνικό Στάδιο Πατρών
Τοποθεσία Κουκούλι, Πάτρα, Ελλάδα
Ιδιοκτήτης Ελληνικό Δημόσιο
Χωρητικότητα 23.588 θέσεις
Επιφάνεια Γρασίδι
Κατασκευή
Ολοκλήρωση κατασκευής 1981
Ανακαίνιση 2004
Κόστος 30.000.000 (ανακατασκευή)
Ιστοσελίδα
peakpatras.gr

Το Παμπελοπονησιακό Στάδιο αποτελεί μέρος του σύγχρονου Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου που βρίσκεται στην περιοχή Κουκούλι της Πάτρας. Κατασκευάστηκε το 1981 ως Εθνικό Στάδιο Πατρών. Το 2004 ανακαινίστηκε, άλλαξε ονομασία και χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι χωρητικότητας 23.588 θέσεων και οι μισές από αυτές είναι σκεπαστές. Επίσης περιέχει στίβο, βοηθητικό ανοιχτό γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα (γρασίδι) καθώς και μεγάλους χώρους στάθμευσης. Η πρόσβαση προς τους αθλητικούς χώρους γίνεται από την Λεωφόρο Πατρών-Κλάους.

Το γήπεδο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την Παναχαϊκή που έχει παίξει εκεί αρκετά παιχνίδια αλλά και από τον Πατραϊκό που ήταν η έδρα του για 2 χρόνια περίπου. Ακόμη στο Παμπελοποννησιακό κάθε χρόνο διοργανώνεται και ο τελικός κυπέλλου της Ε.Π.Σ. Αχαΐας.

Το στάδιο διαχειρίζεται ο Δήμος Πατρέων.

Μια άποψη του Παμπελοποννησιακού Σταδίου από την Λεωφόρο Πατρών-Κλάους.

Ανακατασκευή & Ολυμπιακοί Αγώνες 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παμπελοποννησιακό φιλοξένησε αγώνες ποδοσφαίρου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Συγκεκριμένα, έγιναν εκεί από το τουρνουά ανδρών 5 προκριματικοί και 1ας προ-ημιτελικός, ενώ από το τουρνουά γυναικών 3εις προκριματικοί, 1ας προ-ημιτελικός και 1ας ημιτελικός. Αναγκαία προϋπόθεση ήταν η ανακατασκευή του. Γι' αυτό το λόγο έγιναν εκτεταμένα έργα αναβάθμισης από τα μέσα του 2002 μέχρι την άνοιξη του 2004. Η αρχιτεκτονική μελέτη ήταν ευθύνη του γραφείου "Γραμματόπουλος - Πανουσάκης & συνεργάτες", ενώ τις εργασίες εκτέλεσαν οι εταιρίες "Έμπεδος Α.Ε." και "Δομική Κρήτης Α.Ε." με κόστος περίπου € 30.000.000.

Συγκεκριμένα, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν περιέλαβαν: επέκταση της δυτικής εξέδρας, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σκέπαστρο πάνω από τη δυτική πλευρά του σταδίου, πλαστικά καθίσματα και ηλεκτρονικούς πίνακες, αναμόρφωση όλων των χώρων κάτω από τις κερκίδες, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού.

Η ανακατασκευή επιτρέπει τη μελλοντική ανέγερση επέκτασης των εξεδρών και από την ανατολική πλευρά, όμοια με τη δυτική που ανακατασκευάστηκε το 2004. Αν γίνει στο μέλλον κάτι τέτοιο, η χωρητικότητα του Παμπελοποννησιακού θα αυξηθεί κατά 6.500 θέσεις επιπλέον, μεταμορφώνοντας το πραγματικά σε ένα στάδιο-στολίδι. Η διαφορά με το παραμελημένο οικοδόμημα που υπήρχε στη θέση του ως τα μέσα του 2002 (με χωρητικότητα 18.000 θεατών - χωρίς καθίσματα) θα είναι τότε τεράστια.

Το στάδιο παραδόθηκε σε χρήση στις 28 Μαρτίου 2004 με τον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών της Ε.Π.Σ. Αχαΐας.

Συγκοινωνίες & Περιγραφή διαδρομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στάδιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Πάτρας. Αν έρχεστε από την Αθήνα, δεν χρειάζεται να μπείτε στην πόλη. Ακολουθήστε την Περιμετρική Οδό και βγείτε στην έξοδο "Πάτρα 3 - Γλαύκος". Μετά από 500 μέτρα στρίψτε δεξιά και σε λίγο θα φτάσετε σε μία πλατεία (απέναντι είναι το Carrefour). Συνεχίστε προς την Πάτρα και μετά από περίπου 2 χλμ θα φτάσετε έξω από το στάδιο.

Αν βρίσκεστε στο κέντρο της Πάτρας, για να πάτε στο στάδιο ακολουθήστε μία από τις πιο κεντρικές οδούς τις πόλης την οδό Δημήτριου Γούναρη που οδηγεί προς αυτή των Καλαβρύτων. Αφού περάσετε το Νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας", στα φανάρια που θα βρείτε συνεχίστε ευθεία προς Κλάους και μετά από 1,2 χλμ θα φτάσετε στο Παμπελοποννησιακό. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και το λεωφορείο της γραμμής 7, που κάνει στάση δίπλα στο στάδιο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Παίζω και εγώ στο δικό μου Στάδιο"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παμπελοποννησιακό στάδιο ανοίγει τις πύλες του τα τελευταία χρόνια και για τις σχολικές και εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων του νομού στα πλαίσια του προγράμματος "Παίζω και εγώ στο δικό μου Στάδιο", το οποίο προβλέπει επισκέψεις μαθητών νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων σχολείων της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής και γνωριμία με το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Το πρόγραμμα έχει τον χαρακτήρα εκπαιδευτικών επισκέψεων ή σχολικών περιπάτων όπου οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την μοναδική ολυμπιακή εγκατάσταση της περιοχής τους, αποκτούν εμπειρίες και παράλληλα έχουν την δυνατότητα να παίξουν στο στάδιο αλλά και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚ όπως αυτές των γηπέδων ποδοσφαίρου 7x7, των γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ και στις εγκαταστάσεις του βοηθητικού γηπέδου (στίβος, ποδηλασία, γυμναστική κ.α.).

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων τους, οι μαθητές έχουν και την ευκαιρία να δουν ένα ολιγόλεπτο βίντεο με θέμα το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου που είχε φιλοξενήσει η Πάτρα το 2004 αλλά και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν φιλοξενηθεί στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Σε όλη την διάρκεια της παραμονής των μαθητών στο στάδιο υπάρχουν καθηγητές φυσικής αγωγής, εθελοντές του δήμου καθώς και ομάδα του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασώστων του Ερυθρού Σταυρού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]