Παμπελοποννησιακό Στάδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Τοποθεσία

Κουκούλι, Πάτρα, Ελλάδα
Πλήρες όνομα Παμπελοποννησιακό Εθνικό Στάδιο Πάτρας
Ιδιοκτήτης Ελληνικό Δημόσιο
Χωρητικότητα 23.588 θέσεις
Επιφάνεια Γρασίδι
Κατασκευή
Ολοκλήρωση 1981
Ανακαίνιση 2004
Ιστοσελίδα
peakpatras.gr

Το Παμπελοπονησιακό Στάδιο αποτελεί μέρος του σύγχρονου Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου που βρίσκεται στην περιοχή Κουκούλι της Πάτρας. Κατασκευάστηκε το 1981 ως Εθνικό Στάδιο Πατρών. Το 2004 ανακαινίστηκε, άλλαξε ονομασία και χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι χωρητικότητας 23.588 θέσεων και οι μισές από αυτές είναι σκεπαστές. Επίσης περιέχει στίβο, βοηθητικό ανοιχτό γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα (γρασίδι) καθώς και μεγάλους χώρους στάθμευσης. Το στάδιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης και η πρόσβαση προς τους αθλητικούς χώρους γίνεται από την Λεωφόρο Πατρών-Κλάους.

Το γήπεδο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την Παναχαϊκή που έχει παίξει εκεί αρκετά παιχνίδια αλλά και από τον Πατραϊκό που ήταν η έδρα του για 2 χρόνια περίπου. Ακόμη στο Παμπελοποννησιακό κάθε χρόνο διοργανώνεται και ο τελικός κυπέλλου της ΕΠΣ Αχαΐας.

Το στάδιο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και το διαχειρίζεται ο Δήμος Πατρέων.

Μια άποψη του Παμπελοποννησιακού Σταδίου από την Λεωφόρο Πατρών-Κλάους.

Ανακατασκευή & Ολυμπιακοί Αγώνες 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παμπελοποννησιακό φιλοξένησε αγώνες ποδοσφαίρου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Συγκεκριμένα, έγιναν εκεί από το τουρνουά ανδρών πέντε προκριματικοί και ένας προημιτελικός, ενώ από το τουρνουά γυναικών τρεις προκριματικοί, ένας προημιτελικός και ένας ημιτελικός. Αναγκαία προϋπόθεση ήταν η ανακατασκευή του. Γι' αυτό το λόγο έγιναν εκτεταμένα έργα αναβάθμισης από τα μέσα του 2002 μέχρι την άνοιξη του 2004. Η αρχιτεκτονική μελέτη ήταν ευθύνη του γραφείου «Γραμματόπουλος - Πανουσάκης & συνεργάτες», ενώ τις εργασίες εκτέλεσαν οι εταιρίες «Έμπεδος Α.Ε.» και «Δομική Κρήτης Α.Ε.» με κόστος περίπου € 30.000.000.

Συγκεκριμένα, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν περιέλαβαν: επέκταση της δυτικής εξέδρας, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σκέπαστρο πάνω από τη δυτική πλευρά του σταδίου, πλαστικά καθίσματα και ηλεκτρονικούς πίνακες, αναμόρφωση όλων των χώρων κάτω από τις κερκίδες, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού.

Η ανακατασκευή επιτρέπει τη μελλοντική ανέγερση επέκτασης των εξεδρών και από την ανατολική πλευρά, όμοια με τη δυτική που ανακατασκευάστηκε το 2004. Αν γίνει στο μέλλον κάτι τέτοιο, η χωρητικότητα του Παμπελοποννησιακού θα αυξηθεί κατά 6.500 θέσεις επιπλέον, μεταμορφώνοντας το πραγματικά σε ένα στάδιο-στολίδι. Η διαφορά με το παραμελημένο οικοδόμημα που υπήρχε στη θέση του ως τα μέσα του 2002 (με χωρητικότητα 18.000 θεατών - χωρίς καθίσματα) θα είναι τότε τεράστια.

Το στάδιο παραδόθηκε σε χρήση στις 28 Μαρτίου 2004 με τον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών της ΕΠΣ Αχαΐας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 38°13′18″N 21°45′07″E / 38.2217°N 21.7519°E / 38.2217; 21.7519