Citroën AX: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 20: Γραμμή 20:


Το '''Citroën AX''' ήταν ένα [[αυτοκίνητο]] πόλης της κατηγορίας Α, που παρήχθη από τη [[Γαλλία|γαλλική]] αυτοκινητοβιομηχανία [[Citroën]] μεταξύ του [[1986]] και του [[1998]]. Συνολικά κατασκευάστηκαν 2.561.432 αυτοκίνητα σειράς ΑΧ κατά τη διάρκεια των 12 ετών παραγωγής του. Ως αποτέλεσμα, το AX είναι το δεύτερο σε αριθμό αντιτύπων αυτοκίνητο στην ιστορία της Citroën, μετά το [[Citroën 2CV|2CV]] ([[1948]] - [[1990]]).
Το '''Citroën AX''' ήταν ένα [[αυτοκίνητο]] πόλης της κατηγορίας Α, που παρήχθη από τη [[Γαλλία|γαλλική]] αυτοκινητοβιομηχανία [[Citroën]] μεταξύ του [[1986]] και του [[1998]]. Συνολικά κατασκευάστηκαν 2.561.432 αυτοκίνητα σειράς ΑΧ κατά τη διάρκεια των 12 ετών παραγωγής του. Ως αποτέλεσμα, το AX είναι το δεύτερο σε αριθμό αντιτύπων αυτοκίνητο στην ιστορία της Citroën, μετά το [[Citroën 2CV|2CV]] ([[1948]] - [[1990]]).

== Εξέλιξη ==

Το σχετικό '''«πρότζεκτ S9»''', ξεκίνησε το [[1981]]. Ο πρωταρχικός στόχος της ανάπτυξης του AX ήταν η δημιουργία ενός μικρού αυτοκινήτου, με την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση εσωτερικών χώρων και οικονομία καυσίμων, με αποτέλεσμα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην μείωση του [[Βάρος|βάρους]] και την βελτίωση της [[Αεροδυναμική|αεροδυναμικής]]. Καθοριστικό ρόλο στο τελευταίο έπαιξε ο σχεδιαστής Nuccio Bertone, ο οποίος συνέβαλε σε αρκετά από τα εξελικτικά σχέδια.


== Παρουσίαση ==
== Παρουσίαση ==


Το Citroën AX παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του [[Παρίσι|Παρισιού]], τον Οκτώβριο του [[1986]], αρχικά μόνο ως 3-πορτο και με κινητήρες βενζίνης. Απέσπασε θετικά σχόλια από τον Τύπο και το κοινό για το χαμηλό [[βάρος]] του (630 κιλά χωρίς φορτίο), την εξαιρετικά χαμηλή του κατανάλωση και την κορυφαία του [[αεροδυναμική]] για ένα αυτοκίνητο πόλης εν έτει [[1986]] (Cd: 0,31). Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους υπεραρκετούς εσωτερικούς του χώρους, την ευελιξία του στην κίνηση μέσα στην πόλη και τις άκρως ανταγωνιστικές τιμές του, το βοήθησαν να σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία σε όλες τις χώρες της [[Ευρώπη|Ευρώπης]], μεταξύ των οποίων και στην [[Ελλάδα]].
Το Citroën AX παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του [[Παρίσι|Παρισιού]], τον Οκτώβριο του [[1986]], αρχικά μόνο ως 3-πορτο και με κινητήρες βενζίνης. Απέσπασε θετικά σχόλια από τον Τύπο και το κοινό για το χαμηλό [[βάρος]] του (630 κιλά χωρίς φορτίο, στη βασική έκδοση 1.0 L), την εξαιρετικά χαμηλή του κατανάλωση και την κορυφαία του [[αεροδυναμική]] για ένα αυτοκίνητο πόλης εν έτει [[1986]] (Cd: 0,31). Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους υπεραρκετούς εσωτερικούς του χώρους, την ευελιξία του στην κίνηση μέσα στην πόλη και τις άκρως ανταγωνιστικές τιμές του, το βοήθησαν να σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία σε όλες τις χώρες της [[Ευρώπη|Ευρώπης]], μεταξύ των οποίων και στην [[Ελλάδα]].


== Εξοπλισμός και ασφάλεια ==
== Εξοπλισμός και ασφάλεια ==
Γραμμή 37: Γραμμή 41:
Στην Σειρά 2 υπήρχε ακόμα και μία πολυτελής έκδοση: το '''AX Exclusive''', με εντυπωσιακό στάνταρ εξοπλισμό (κλιματισμό, δερμάτινο σαλόνι, [[Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών|Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος Τροχών (ABS)]], ζάντες [[Αλουμίνιο|αλουμινίου]] κλπ.) παρόλο που η εξωτερική του εμφάνιση δεν είχε κάτι ξεχωριστό που να το διαφοροποιεί. Ο κινητήρας ήταν από τα AX GT ή ΑΧ 4x4 (1.4 λίτρων, ισχύος 75 hp).
Στην Σειρά 2 υπήρχε ακόμα και μία πολυτελής έκδοση: το '''AX Exclusive''', με εντυπωσιακό στάνταρ εξοπλισμό (κλιματισμό, δερμάτινο σαλόνι, [[Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών|Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος Τροχών (ABS)]], ζάντες [[Αλουμίνιο|αλουμινίου]] κλπ.) παρόλο που η εξωτερική του εμφάνιση δεν είχε κάτι ξεχωριστό που να το διαφοροποιεί. Ο κινητήρας ήταν από τα AX GT ή ΑΧ 4x4 (1.4 λίτρων, ισχύος 75 hp).


Τον Ιούλιο του [[1992]] όλοι οι κινητήρες με βενζίνη εφοδιάστηκαν πλέον με [[Ηλεκτρονικός ψεκασμός|ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου (injection)]], αλλαγή που επιβλήθηκε από την καθιέρωση της υποχρεωτικής παρουσίας του καταλύτη, ενώ ταυτόχρονα το 4-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο στο 1.0 καταργήθηκε οριστικά. Επίσης, το υδραυλικό τιμόνι, ο κλιματισμός, τα ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, οι ηλεκτομαγνητικές κλειδαριές με τηλεχειριστήριο και το ABS πλέον προσφέρονταν σε όλες τις εκδόσεις.
Τον Ιούλιο του [[1992]] όλοι οι κινητήρες με βενζίνη εφοδιάστηκαν πλέον με [[Ηλεκτρονικός ψεκασμός|ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου (injection)]], αλλαγή που επιβλήθηκε από την καθιέρωση της υποχρεωτικής παρουσίας του καταλύτη, ενώ ταυτόχρονα το 4-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο στο 1.0 καταργήθηκε οριστικά. Επίσης, το υδραυλικό τιμόνι, ο κλιματισμός, τα ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, οι ηλεκτομαγνητικές κλειδαριές με τηλεχειριστήριο και το ABS, προσφέρονταν πλέον σε όλες τις εκδόσεις, ενώ σύντομα προστέθηκε προαιρετικός [[αερόσακος]] οδηγού (στάνταρ από το [[1996]]), κάτι επίσης πρωτοποριακό για αυτοκίνητο πόλης της κατηγορίας Α την [[Δεκαετία 1990|δεκαετία του 1990]].

Στα μεταγενέστερα ΑΧ προστέθηκαν προαιρετικοί [[αερόσακος|αερόσακοι]] οδηγού (στάνταρ από το [[1996]]) και συνοδηγού, κάτι επίσης πρωτοποριακό για αυτοκίνητο πόλης της κατηγορίας Α την [[Δεκαετία 1990|δεκαετία του 1990]].


== Κινητήρες ==
== Κινητήρες ==

Έκδοση από την 11:20, 9 Μαρτίου 2011

Citroën AX
Citroën AX
Σύνοψη
ΚατασκευαστήςCitroën
Μητρική εταιρείαPSA Peugeot Citroën
Παραγωγή1986 — 1998
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΑυτοκίνητο πόλης
Αμάξωμα3-πορτο hatchback
5-πορτο hatchback
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, εμπρόσθια κίνηση/τετρακίνηση
Σύστημα κίνησης
ΚινητήραςΒενζίνη: 1.0 / 1.1 / 1.3 / 1.4 L
Diesel: 1.4 L - από 9/1994 1.5 L (Όλοι 4-κύλινδροι σε σειρά)
Ηλεκτροκινητήρας (1994-1996)
Μετάδοση5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
(4-τάχυτο ή 5-τάχυτο στο 1.0 L - από 7/1992 μόνο 5-τάχυτο)
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.280 χιλιοστά
Μήκος3.525 χιλιοστά
Πλάτος1.555 χιλιοστά
Ύψος1.355 χιλιοστά
Κενό Βάρος630 - 848 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοCitroën LNA
Citroën Axel
Citroën Visa
Επόμενο μοντέλοCitroën Saxo

Το Citroën AX ήταν ένα αυτοκίνητο πόλης της κατηγορίας Α, που παρήχθη από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën μεταξύ του 1986 και του 1998. Συνολικά κατασκευάστηκαν 2.561.432 αυτοκίνητα σειράς ΑΧ κατά τη διάρκεια των 12 ετών παραγωγής του. Ως αποτέλεσμα, το AX είναι το δεύτερο σε αριθμό αντιτύπων αυτοκίνητο στην ιστορία της Citroën, μετά το 2CV (1948 - 1990).

Εξέλιξη

Το σχετικό «πρότζεκτ S9», ξεκίνησε το 1981. Ο πρωταρχικός στόχος της ανάπτυξης του AX ήταν η δημιουργία ενός μικρού αυτοκινήτου, με την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση εσωτερικών χώρων και οικονομία καυσίμων, με αποτέλεσμα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην μείωση του βάρους και την βελτίωση της αεροδυναμικής. Καθοριστικό ρόλο στο τελευταίο έπαιξε ο σχεδιαστής Nuccio Bertone, ο οποίος συνέβαλε σε αρκετά από τα εξελικτικά σχέδια.

Παρουσίαση

Το Citroën AX παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, τον Οκτώβριο του 1986, αρχικά μόνο ως 3-πορτο και με κινητήρες βενζίνης. Απέσπασε θετικά σχόλια από τον Τύπο και το κοινό για το χαμηλό βάρος του (630 κιλά χωρίς φορτίο, στη βασική έκδοση 1.0 L), την εξαιρετικά χαμηλή του κατανάλωση και την κορυφαία του αεροδυναμική για ένα αυτοκίνητο πόλης εν έτει 1986 (Cd: 0,31). Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους υπεραρκετούς εσωτερικούς του χώρους, την ευελιξία του στην κίνηση μέσα στην πόλη και τις άκρως ανταγωνιστικές τιμές του, το βοήθησαν να σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Εξοπλισμός και ασφάλεια

Το επίπεδο του διαθέσιμου εξοπλισμού του ΑΧ, με τα δεδομένα της δεκαετίας του 1980, ήταν υψηλό για ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας Α. Όλες οι εκδόσεις του ΑΧ έφεραν εξ' αρχής ραδιόφωνο και 2 εξωτερικούς καθρέπτες που ρυθμίζονταν από το εσωτερικό με το χέρι. Τα παράθυρα στη βασική έκδοση ρυθμίζονταν επίσης με το χέρι, με έξτρα μπροστινά ηλεκτρικά παράθυρα. Οι άλλες εκδόσεις (Sport, GT, GTI, 4x4) είχαν πιο ακριβό φινίρισμα, στάνταρ μπροστινά ηλεκτρικά παράθυρα και κεντρικό κλείδωμα, καθώς και έξτρα ζάντες αλουμινίου. Όλα τα ΑΧ μπορούσαν να παραγγελθούν και με μεταλλικό χρώμα.

Citroën AX του 1988.
To ταμπλό του Citroën AX Σειράς 1.

Το 1987 προστέθηκε ένας κινητήρας Diesel και μία 5-πορτη εκδοχή. Tο ίδιο έτος εμφανίστηκε και η πρώτη έκδοση υψηλών επιδόσεων, το AX Sport με κυβισμό 1.294 cc και 2 καρμπυρατέρ, που απέδιδε 95 hp και το 1988 προστέθηκε η έκδοση AX 1.4 GT. Στις αρχές του 1991, με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου (injection), μετονομάστηκε σε AX 1.4 GTI και έλαβε μεγαλύτερη ισχύ και προαιρετικά Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος Τροχών ABS, κάτι πρωτοποριακό για αυτοκίνητο πόλης την τότε εποχή. Μάλιστα το AX GTI γνώρισε τεράστια επιτυχία και απήχηση στο νεανικό κοινό, το οποίο θεωρεί την έκδοση αυτή, ακόμα και σήμερα, ως ένα από τα καλύτερα μικρά σπορ μοντέλα που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Τον Ιούλιο του 1991, το σαλόνι του ΑΧ επανασχεδιάστηκε, με ριζικές κοσμητικές και βελτιωτικές αλλαγές και νέο ταμπλό, όπως και η εξωτερική του εμφάνιση, με καινούρια πίσω φώτα και 5-η πόρτα, προφυλακτήρες και μπροστινά φλας που από πορτοκαλί άλλαξαν σε λευκά. Όλα τα μετέπειτα μοντέλα έγιναν γνωστά ως η Σειρά 2, ενώ τα παλαιότερα αναφέρονται από τότε ως Σειρά 1. Επίσης τότε κυκλοφόρησε και μία έκδοση 4x4[1] και σε πολλές αγορές συνδυάστηκε και με την έκδοση AX 1.4 GTI, αν και το 4x4 δεν πωλήθηκε ποτέ στα δεξιοτίμονα κράτη. Το AX GTI 4Χ4 ήταν κατάλληλο ακόμα και για δύσκολες καταστάσεις σε ανώμαλο έδαφος και δημιουργήθηκε από την ανάγκη να σπάσει το μονοπώλιο του Fiat Panda 4Χ4.

Στην Σειρά 2 υπήρχε ακόμα και μία πολυτελής έκδοση: το AX Exclusive, με εντυπωσιακό στάνταρ εξοπλισμό (κλιματισμό, δερμάτινο σαλόνι, Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος Τροχών (ABS), ζάντες αλουμινίου κλπ.) παρόλο που η εξωτερική του εμφάνιση δεν είχε κάτι ξεχωριστό που να το διαφοροποιεί. Ο κινητήρας ήταν από τα AX GT ή ΑΧ 4x4 (1.4 λίτρων, ισχύος 75 hp).

Τον Ιούλιο του 1992 όλοι οι κινητήρες με βενζίνη εφοδιάστηκαν πλέον με ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου (injection), αλλαγή που επιβλήθηκε από την καθιέρωση της υποχρεωτικής παρουσίας του καταλύτη, ενώ ταυτόχρονα το 4-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο στο 1.0 καταργήθηκε οριστικά. Επίσης, το υδραυλικό τιμόνι, ο κλιματισμός, τα ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, οι ηλεκτομαγνητικές κλειδαριές με τηλεχειριστήριο και το ABS, προσφέρονταν πλέον σε όλες τις εκδόσεις, ενώ σύντομα προστέθηκε προαιρετικός αερόσακος οδηγού (στάνταρ από το 1996), κάτι επίσης πρωτοποριακό για αυτοκίνητο πόλης της κατηγορίας Α την δεκαετία του 1990.

Κινητήρες

Citroën AX Σειράς 2 / εμπρός.

Όλοι οι κινητήρες του ΑΧ ήταν 4-κύλινδροι σε σειρά (Ι4):

  • Βενζίνης: 954 cc (45 - 50 hp) / 1.124 cc (55 - 60 hp) / 1.294 cc (95 hp) / 1.360 cc (70 - 75 hp), AX GT 1.361 cc (85 hp), AX GTI (95 hp).
  • Diesel: 1360 cc εξ' ολοκλήρου αλουμινένιος TUD (53 hp). Αντικαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994 από τον 1.5 D (58 hp).
  • Ηλεκτροκινητήρας: SA13 (1994 - 1996)

Η αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση, ωστόσο, παρήχθη σε περιορισμένα αντίτυπα, λόγω υψηλού κόστους και μικρής χιλιομετρικής αυτονομίας.

Αντικατάσταση του ΑΧ

Citroën AX Σειράς 2 / πίσω.
Citroën AX 5-πορτο Σειράς 1.

Ο αντικαταστάτης του AX, το Citroën Saxo, λανσαρίστηκε τον Φεβρουάριο του 1996. Ωστόσο, το ΑΧ συνέχιζε ακόμα και τότε να έχει μεγάλη εμπορική απήχηση, ενώ το Saxo δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τον Τύπο και το κοινό. Πράγματι, το «νέο» Saxo δεν ήταν παρά ένα εμφανισιακό αντίγραφο του Peugeot 106 που είχε λανσαριστεί το 1991 και εισέπραξε άκρως αρνητικά σχόλια ότι «δεν μπήκαν ούτε καν στον κόπο να το διαφοροποιήσουν λίγο». Ως αποτέλεσμα, η Citroën αποφάσισε να συνεχίσει την παραγωγή του AX, παράλληλα με το Saxo, ενώ ταυτόχρονα προέβη σε αναβάθμιση του εξοπλισμού του ΑΧ, προκειμένου να διατηρηθεί σε ανεκτό για την εποχή τεχνολογικό επίπεδο.

Στα τέλη του 1997 το Saxo υπέστη το πρώτο στη σειρά λίφτινγκ, που το διαφοροποίησε εμφανώς από το 106. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πλέον για το 1998 άφιξη του Peugeot 206 (ο διάδοχος του 205), καθώς και του Clio II (ο διάδοχος του Clio Ι) της αντίπαλης Renault, οδήγησε τη Citroën στην οριστική απόσυρση του AX από τις ευρωπαϊκές αγορές στις αρχές του 1998.

Μία εκδοχή του ΑΧ παρήχθη επίσης στην Μαλαισία, από το 1996 έως το 2000, όπου και κυκλοφορούσε ως Proton Tiara.

Αναφορές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι