Citroën TUB

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Citroën TUB / TUC
Citroën TUB
Σύνοψη
Κατασκευαστής Citroën
Εναλλακτική ονομασίαCitroën Traction Utilitaire Basse
Citroën Traction Utilitaire Type B
Citroën Traction Utilitaire Type C
ΠαραγωγήΙούνιος 1939 — Δεκέμβριος 1941
ΣχεδιαστήςFernand Genève
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΕλαφρύ βαν
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας1.628 cm³ και 1.911 cm³ / Όλοι 4-κύλινδροι σε σειρά (I4) βενζίνης
Ηλεκτροκινητήρας
Μετάδοση3-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
Διαστάσεις
Μήκος4.040 χιλιοστά
Πλάτος1.960 χιλιοστά
Ύψος2.130 χιλιοστά
Κενό ΒάροςTUB : 1.330 κιλά
TUC : 1.380 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοΚανένα
Επόμενο μοντέλοCitroën H Van

Το Citroën TUB και το συγγενικό Citroën TUC ήταν δύο αυτοκίνητα τύπου «ελαφρύ βαν» (light van), που παρήχθησαν από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën, από τον Ιούνιο του 1939 έως τον Δεκέμβριο του 1941. Ήταν τα πρώτα επαγγελματικά μοντέλα στην ιστορία της Citroën.

Τα δύο αυτά μοντέλα, επίσης, ήταν τα πρώτα στην ιστορία στην ιστορία της αυτοκίνησης επαγγελματικά οχήματα με πλαϊνή συρόμενη πόρτα.[1] Βασίστηκαν στο καινοτόμο Citroën Traction Avant, που είχε εισαχθεί το 1934, με το οποίο και μοιράζονταν τους κινητήρες το κιβώτιο ταχυτήτων και τα περισσότερα μηχανικά μέρη.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

TUB[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ταμπλό του Citroën TUB.

Το αρχικό μοντέλο TUB (το ακρωνύμιο σήμαινε Traction Utilitaire Basse ή Traction Utilitaire de Type B) έφερε κινητήρα βενζίνης 4-κύλινδρο σε σειρά, κυβισμού 1.628 cm³ και υδρόψυκτο, ο οποίος είχε προέλθει από την έκδοση 7C του Traction Avant. Μοιραζόταν επίσης με το Traction Avant το 3-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, την μπροστινή ανάρτηση και την μετάδοση της κίνησης στους μπροστινούς τροχούς. Επίσημα παρουσιάστηκε στις 5 Ιουνίου 1939, με τιμή πώλησης 36.000 γαλλικά φράγκα. Στις 13 Φεβρουαρίου 1940, ακολούθησε η σειρά 11-T série U, με κυβισμό 1.911 cm³.

Το νούμερο αντιστοιχούσε στο τότε Γαλλικό σύστημα φορολόγησης, καθώς ήταν 11CV (CV = Cheval Vapeur, φορολογήσιμοι ίπποι). Επίσης, όλα τα μοντέλα της σειράς TUB είχαν χωρητικότητα όγκου αποσκευών στα 7 κυβικά μέτρα, δηλαδή 1.020 κιλά.

TUC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Ιουνίου 1941, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής Κατοχής της Γαλλίας από τους Ναζί, παρουσιάστηκε η έκδοση 11-T série U-C, γνωστή και ως TUC (το ακρωνύμιο σήμαινε Traction Utilitaire de Type C). Η έκδοση TUC είχε πολλές μικρές διαφοροποιήσεις από το TUB και αυξημένο βάρος κατά 50 κιλά, καθώς και λίγο μεγαλύτερη χωρητικότητα όγκου αποσκευών, που έφτασε τα 1.100 κιλά έναντι 1.020, αλλά πρόλαβε να διατηρηθεί στην παραγωγή μόλις για λίγους μήνες, έως τον Δεκέμβριο του 1941, και ελάχιστα TUC κατασκευάστηκαν.

TAMH[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφία εποχής ενός Citroën TUB.

Υπήρξε ακόμα και μια έκδοση ασθενοφόρου, που έφερε το όνομα TAMH.

Ηλεκτροκίνητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έτη 1941 και 1942, γύρω στα 100 αντίτυπα των μοντέλων αυτών μετατράπηκαν σε ηλεκτροκίνητα από τον οίκο Fenwick, λόγω της τότε δυσκολίας εξεύρεσης βενζίνης κατά τη στρατιωτική Κατοχή της χώρας από τους Ναζί.

Αντικατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των μετέπειτα επιπτώσεων της στρατιωτικής κατοχής της Γαλλίας, η παραγωγή των TUB και TUC διακόπηκε σύντομα, τον Δεκέμβριο του 1941, και μόλις 1.748 αντίτυπα όλων των προαναφερθέντων εκδόσεων κατασκευάστηκαν. Τελικώς, αντικαταστάθηκαν το 1947 από το Citroën H Van.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Automobilia». Toutes les voitures françaises 1940 - 46 (les années sans salon) (Paris: Histoire & collections) Nr. 26: Page 24. 2003.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]