Citroën Activa

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Citroën Activa (μπροστά) και Activa 2 (πίσω) στο μουσείο της Citroën, δίπλα σε Citroën XM (τα πιο πίσω).
Citroën Activa σε φωτογραφία του 1988.

Τα Citroën Activa και Citroën Activa 2 ήταν δύο πρωτότυπα αυτοκίνητα (concept cars) που κατασκευάστηκαν από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën, ως μέσο για τη δοκιμή και την επίδειξη τεχνολογιών, οι οποίες προορίζονταν για μελλοντική χρήση σε αυτοκίνητα παραγωγής της. Και τα δύο είχαν παρουσιαστεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, του 1988 και του 1990 αντίστοιχα. Το όνομα Activa χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ του 1994 και του 2001, ως ονομασία της έκδοσης του Citroën Xantia που ήταν εφοδιασμένη με ενεργό ανάρτηση, την Xantia Activa.

Και τα δύο αυτά πρωτότυπα σχεδιάστηκαν από τον Dan Abramson, ενώ στο συνολικό πρότζεκτ των δύο μοντέλων είχαν εμπλακεί συνολικά 100 μηχανικοί σε όλα τα χρονικά του στάδια.

Ανάρτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη δοκιμή, με σλάλομ, της ανάρτησης Hydractive του Citroën Activa σε φωτογραφία του 1988. Σημειώστε τις μηδενικές κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του Activa και του Activa 2, ήταν η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη υδροπνευματική ανάρτηση, γνωστή ως σύστημα «Hydractive», σε συνδυασμό με δύο επιπλέον σφαίρες και δύο υδραυλικούς κυλίνδρους που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τον έλεγχο του υπολογιστή για να εξαλειφθούν εντελώς οι κλίσεις του αμαξώματος. Αυτό συνδύασε τη διάσημη υδροπνευματική ανάρτηση της Citroën με εξελιγμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, που επιτρέπουν:

  • την αυτόματη προσαρμογή της οδικής συμπεριφοράς, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και
  • την εξάλειψη κάθε κλίσης του αμαξώματος, καθώς μία από τις κύριες επικρίσεις κατά της αρχικής υδροπνευματικής ανάρτησης της Citroën, ήταν οι εμφανείς κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές.

Το σύστημα Hydractive έγινε σύντομα διαθέσιμο στο κοινό, για πρώτη φορά στο Citroën XM που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1989 και μεταγενέστερα και στο Citroën Xantia που εισήχθη στην αγορά τον Μάρτιο του 1993. Το 1994, επίσης, το σύστημα που μηδένιζε τις κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές, εισήχθη στην έκδοση Xantia Activa, η οποία παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1994, καθιστώντας την ένα από τα λίγα αυτοκίνητα παραγωγής με ενεργό ανάρτηση.

Citroën Activa 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλαϊνό προφίλ του Citroën Activa του 1988.

Το αρχικό Citroën Activa, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού στις 29 Σεπτεμβρίου 1988, ήταν ένα 4-πορτο coupé, με τις πίσω πόρτες να ανοίγουν προς την αντίθετη φορά. Η διάταξη αυτή είναι γνωστή ως «suicide doors» («πόρτες αυτοκτονίας»).

Επίσης, έφερε τιμόνι με σχήμα που θύμιζε έντονα πηδάλιο αεροσκάφους, μόνιμη τετρακίνηση, μια πλήρως υδραυλικά ελεγχόμενη (και ταυτόχρονα ανεξάρτητη για κάθε τροχό) τετραδιεύθυνση, Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος Τροχών (Anti-lock Braking System / ABS), Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (traction control system), κεντρική κονσόλα με ολοκληρωμένη πολυσυσκευή για τον έλεγχο της λειτουργίας του κλιματισμού και του ηχοσυστήματος, κεντρική έγχρωμη οθόνη πολλαπλών ενδείξεων στο ταμπλό, και ένα head-up display στη βάση του παρμπρίζ για την προβολή των ενδείξεων του ψηφιακού πίνακα οργάνων. Όλα αυτά, ήταν εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας για την τότε εποχή. Το μοντέλο έφερε τον κινητήρα βενζίνης, κυβισμού 3.0 λίτρων, V6 και 24-βάλβιδο, ισχύος 200 hp στις 6.000 στροφές το λεπτό και ροπής 260 N·m στις 3.600 στροφές το λεπτό, ο οποίος εισήχθη από τον Ιούνιο του 1990 στην κορυφαία έκδοση του Citroën XM. Το αρχικό Activa, επίσης, έφερε 4-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, έφτανε τελική ταχύτητα τα 219 χιλιόμετρα την ώρα (136 μίλια την ώρα)[1] και είχε τις εξής διαστάσεις:

  • Μήκος: 4.750 χιλιοστά
  • Πλάτος: 1.900 χιλιοστά
  • Ύψος: 1.270 χιλιοστά

Citroën Activa 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Citroën Activa 2 σε φωτογραφία του 1990.
Το πίσω μέρος των Citroën Activa (μπροστά) και Activa 2 (πίσω) στο μουσείο της Citroën.

Το Activa 2 του 1990 ήταν ένα μεγάλο και εντυπωσιακό 2-πορτο και 4-θέσιο coupé που βασιζόταν κυρίως στο τεχνολογικό υπόβαθρο του Citroën XM, αλλά με ακόμα πιο φουτουριστική εμφάνιση, αν και εμφανώς λιγότερο «εξωπραγματική» από αυτήν του Activa 1, και με εντελώς διαφορετικό σαλόνι από το XM. Όπως και το πρώτο Activa, έφερε τον βενζινοκινητήρα 3.0 λίτρων V6 και 24-βάλβιδο, ισχύος 200 hp στις 6.000 στροφές το λεπτό και ροπής 260 N·m στις 3.600 στροφές το λεπτό, της τότε κορυφαίας έκδοσης του ΧΜ, αλλά με 4-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. ενώ στο XM ο κινητήρας αυτός συνδυαζόταν αποκλειστικά με 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Επιπλέον, ήταν εξοπλισμένο με την ίδια ενεργό ανάρτηση για τον μηδενισμό των κλίσεων του αμαξώματος στις στροφές, σύστημα δορυφορικής πλοήγησης με φωνητικές οδηγίες, ενσωματωμένο σε μία κεντρική έγχρωμη οθόνη πολλαπλών ενδείξεων, μία κεντρική κονσόλα με πληκτρολόγιο αντί του κλασικού μοχλού ταχυτήτων, και για δεύτερη φορά head-up display στο παρμπρίζ. Το ντιζάιν στο σαλόνι είχε διαμορφωθεί από το σχεδιαστικό κέντρο Centre de Style Citroën.

Το Activa 2 αρχικά προοριζόταν για παραγωγή, ως ιδεολογικός διάδοχος του επίσης 2-πορτου και 4-θέσιου κουπέ Citroën SM του 1970 - 1975. Τελικώς όμως, αποφασίστηκε ότι το ίματζ της Citroën δεν ήταν επαρκώς ισχυρό για την συγκεκριμένη κατηγορία και θα ήταν πολύ δύσκολο να ανταγωνιστεί εταιρείες υψηλού κύρους, όπως την Mercedes-Benz, την BMW και την Porsche, στα 2-πορτα 4-θέσια πολυτελή κουπέ, για να καταφέρει επαρκείς πωλήσεις που θα καθιστούσαν το Activa 2 κερδοφόρο. Επιπλέον, ο τότε πρόεδρος (1984 - 1997) του Ομίλου PSA, Jacques Calvet, φοβήθηκε ότι επειδή φαινόταν πολύ πιο εντυπωσιακό ακόμα και από το Citroën XM θα δημιουργούσε εσωτερικό ανταγωνισμό, «κλέβοντας» πωλήσεις από το XM.

Διαστάσεις:

  • Μεταξόνιο: 2.850 χιλιοστά, κοινό με αυτό του Citroën XM.
  • Μήκος: 4.940 χιλιοστά, έναντι 4.708 στο Citroën XM.
  • Πλάτος: 1.840 χιλιοστά, έναντι 1.793 στο Citroën XM.
  • Ύψος: 1.280 χιλιοστά, έναντι 1.392 στο Citroën XM (σε κάποια XM 2.0 Turbo ήταν 1.385 χιλιοστά).
  • Βάρος: 1.300 κιλά, έναντι 1.310 - 1.550 στο Citroën XM.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Activa 1». Citroën Origins (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]