DS 5

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Citroën DS5)
Citroën DS5 / DS 5
Citroën DS5 στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης του 2011
DS 5 του 2016 (μετά την ανανέωση) στην Κίνα
Σύνοψη
Κατασκευαστής Citroën (αρχικά)
DS Automobiles (2015 - 2018)
Μητρική εταιρεία Όμιλος PSA
Εναλλακτική ονομασίαCitroën DS5 (αρχικά)
DS 5 (Φεβρουάριος 2015 - 2019)
ΠαραγωγήΝοέμβριος 2011 — Μάιος 2018 (Γαλλία)
Σεπτέμβριος 2013 — Μάιος 2019 (Κίνα)
ΣυναρμολόγησηΣοσό, Γαλλία
Σεντσέν, Κίνα
ΣχεδιαστήςFrédéric Soubirou (εξωτερικό)[1]
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο πολυτελές crossover
Αμάξωμα5-πορτο crossover
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, εμπρόσθια κίνηση
Υβριδικό ντίζελ : 4-κίνηση
ΠλατφόρμαPF2 platform
Σχετική εξέλιξηCitroën C4 Picasso
Peugeot 3008
DS 6
Σύστημα κίνησης
ΚινητήραςΒενζίνη:
1.6 λίτρα
Ντίζελ:
1.6 και 2.0 λίτρα
Υβριδικό Ντίζελ:
2.0 λίτρα
Όλοι 4-κύλινδροι σε σειρά (Ι4)
Μετάδοση5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο
Χωρητικότητα καυσίμου60 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.727 χιλιοστά
Μήκος4.530 χιλιοστά
Πλάτος1.850 χιλιοστά
Ύψος1.508 χιλιοστά
Κενό Βάρος1.495 - 1.735 κιλά

Το DS 5, γνωστό αρχικά ως Citroën DS5, ήταν μεσαίο πολυτελές αυτοκίνητο τύπου crossover, που κατασκευάστηκε από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën, από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2018, αν και η παραγωγή του συνεχίστηκε έως τον Μάιο του 2019 στην Κίνα. Βασίζεται στο Citroën C4 Picasso πρώτης γενιάς, αλλά με πληρέστερο εξοπλισμό και πιο πολυτελή και ελκυστικά σχεδιαστικά στοιχεία.

Το 2015 υπέστη μια ελαφρά ανανέωση και η νέα εκδοχή αποκαλύφθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2015, ως η Σειρά 2 του μοντέλου. Από την εισαγωγή της Σειράς 2 και μετά, όλα τα μοντέλα στην Ευρώπη διατήρησαν αποκλειστικά το λογότυπο DS, χωρίς να φέρουν το σήμα και το όνομα της Citroën, και μετονομάστηκαν σε DS 5 σκέτο, στα πλαίσια της σταδιακής αυτονόμησης των μοντέλων της σειράς DS σε ανεξάρτητη εταιρεία πολυτελείας.[2] Ειδικότερα όσα αντίτυπα παράγονταν στην Κίνα, όπου η εγχώρια παραγωγή του ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013,[3] κυκλοφόρησαν εξ αρχής ως DS 5 και υπό την νέα μάρκα πολυτελείας DS Automobiles.

Αρχική ιδέα και πραγματοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2009, η Citroën ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εσωτερικής μάρκας πολυτελείας, υπό την ονομασία DS, που θα παράγεται παράλληλα με την σημερινή της σειρά αυτοκινήτων. Αποφασίστηκε ότι η νέα αυτή υπό-εταιρεία θα χρησιμοποιεί το όνομα του θρυλικού Citroën DS (το γνωστό στην Ελλάδα ως «βάτραχος») του 1955 - 1975 για να εκπροσωπεί τα μελλοντικά αυτοκίνητα, αν και αυτή τη φορά το ακρωνύμιο DS σημαίνει Different Spirit (Διαφορετικό Πνεύμα) και Distinctive Series (Ξεχωριστή Σειρά).

Η νέα αυτή παλέτα ξεκίνησε με το Citroën DS3, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά τον Μάρτιο του 2010, ένα υψηλής ποιότητας αυτοκίνητο της κατηγορίας Β, με βάση το αμάξωμα της δεύτερης γενιάς του Citroën C3. Τον Οκτώβριο του 2010, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, αποκαλύφθηκε το μικρομεσαίο πολυτελές DS 4, της κατηγορίας C, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2011, ενώ στα τέλη του 2011 προστέθηκε και το ακόμα πιο μεγάλο Citroën DS5. Όλα αυτά τα μοντέλα έφεραν το νέο λογότυπο DS, μαζί με το γνωστό double chevron (διπλό λοχιόσημο) της Citroën, και όλα είχαν εξ αρχής εμφανώς διαφορετικά στυλ από τα αντίστοιχα δίδυμα μοντέλα τους.

DS 5 Commande Spéciale στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού τον Σεπτέμβριο του 2016.

Σταδιακά, μέσα στα έτη 2015 και 2016, η εταιρεία DS αυτονομήθηκε και όλα τα μοντέλα της στην Ευρώπη διατήρησαν αποκλειστικά το λογότυπο DS, καταργώντας οριστικά το σήμα και το όνομα της Citroën. Ως αποτέλεσμα, μετονομάστηκαν σε DS 3, DS 4 και DS 5 σκέτο, στα πλαίσια της σταδιακής αυτονόμησης των μοντέλων της σειράς DS σε ανεξάρτητη εταιρεία. Ειδικότερα όσα αντίτυπα της σειράς DS κατασκευάζονται και πωλούνται στην Κίνα, κυκλοφόρησαν όλα εξ αρχής με τα σκέτα ονόματα και υπό την νέα μάρκα πολυτελείας DS Automobiles.

Μία ιδιαιτερότητα του DS5 είναι ότι, αντίθετα με τα μοντέλα DS3 και DS4 της σειράς DS, βασίστηκε στην πλατφόρμα PF2, έχοντας έτσι κοινό σασί με τα πολυμορφικά Citroën C4 Picasso και Peugeot 3008, και όχι με το σεντάν Citroën C5 δεύτερης γενιάς, παρά την παραπλανητική ονομασία του. Επίσης, μοιράζεται το πλαίσιο και το τεχνολογικό υπόβαθρο με το μεσαίο πολυτελές crossover SUV DS 6, που κατασκευάστηκε και διατέθηκε αποκλειστικά στην Κίνα.

Citroën C-SportLounge[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Citroën C-Sportlounge.

Το Citroën DS5 και μετέπειτα DS 5 βασίστηκε στο πρωτότυπο Citroën C-SportLounge, που είχε παρουσιαστεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 2005 και μάλιστα το είχε σχεδιάσει ο τότε επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της εταιρείας Jean-Pierre Ploué, ο οποίος λίγο προηγουμένως είχε σχεδιάσει και το πολυτελές αντισυμβατικό fastback Citroën C6 πρώτης γενιάς του 2005 - 2012.

Το C-SportLounge ήταν ένα μπροστοκίνητο (όπως ισχύει και στο μοντέλο παραγωγής, εκτός του αποκλειστικά τετρακίνητου DS5 HYbrid4) πρωτότυπο μοντέλο με 4-κύλινδρο κινητήρα 1.997 κυβικών εκατοστών, 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, ζάντες ελαφρού κράματος και 20 ιντσών, ενώ έφερε ελαστικά 255/40. Ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd του C-SportLounge ήταν 0,26 και του DS 5 παραγωγής κυμαίνεται από 0,294 έως 0,331 αναλόγως με την έκδοση και τον κινητήρα - νούμερα κορυφαία για όχημα με σχεδιαστικά στοιχεία crossover SUV.

Τόσο στο πρωτότυπο, όσο και στο τελικό μοντέλο παραγωγής, το σαλόνι φέρει διακόπτες που έχουν σχεδιαστεί με σαφείς αναφορές στην αεροπορική βιομηχανία και το ίδιο ισχύει και για τον εσωτερικό φωτισμό. Και στα δύο, επίσης, η εξωτερική αισθητική ήταν εμφανώς ανάλογη των άλλων μοντέλων της σειράς DS, ιδίως στο μπροστινό μέρος.

Παρουσίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Citroën DS5 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του DS5 έγινε στις 18 Απριλίου 2011 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης στην Κίνα. Η μαζική παραγωγή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο και κυκλοφόρησε πρώτα στη Γαλλία, στις 24 Νοεμβρίου 2011. Η έναρξη των πωλήσεων στη Γερμανία έγινε στις 3 Μαρτίου 2012 και μέσα στην άνοιξη ακολούθησαν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές. Αρχικά παραγόταν μόνο στη Σοσό (Sochaux) της Γαλλίας και μάλιστα ήταν το πρώτο Citroën που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο αυτό. Ο τότε Όμιλος PSA έθεσε τότε στόχο την ετήσια παραγωγή 35.000 έως 45.000 αντιτύπων του DS5 στην Ευρώπη και με τη βασική τιμή στα 27.000 ευρώ, σύμφωνα με την τότε ισοτιμία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2019, το DS 5 παρήχθη και στην Κίνα για την εγχώρια αγορά, από την κοινοπραξία του Ομίλου PSA με την Chang'an, η οποία και παράγει τα μοντέλα της DS για την Κίνα.

Εδώ να σημειωθεί ότι από το 1994 οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες εξαναγκάζονταν, λόγω της κινεζικής νομοθεσίας, να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση / κοινοπραξία (50:50) με μια κινεζική εταιρεία προκειμένου να παράγουν αυτοκίνητα επί κινεζικού εδάφους, γλιτώνοντας έτσι τους φόρους εισαγωγής. Το κέρδος της Κίνας από αυτή τη κίνηση ήταν ότι οι τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες απέκτησαν τεχνολογική και επιχειρησιακή τεχνογνωσία στη παραγωγή αυτοκινήτων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν, με την Κίνα να επιτρέπει σε όλες τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάζουν, αν θέλουν, αυτοκίνητα στη Κίνα αποκλειστικά μόνες τους.

Επίπεδα εξοπλισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σαλόνι ενός Citroën DS5 του 2012.

Το Citroën DS5 και μετέπειτα DS 5 διατέθηκε στις εξής εκδόσεις εξοπλισμού:

  • Chic
  • Be Chic (εισήχθη τον Ιανουάριο του 2014)
  • So Chic
  • Sport Chic
  • Executive
  • Faubourg Addict

Ειδικές εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Citroën DS5 Paris Rendez-Vous / 600 αντίτυπα.
  • Citroën DS5 Pure Pearl / 1.000 αντίτυπα.
  • DS 5 «1955» / 955 αντίτυπα το 2015. Η ονομασία της έκδοσης, ήταν ιστορική αναφορά στο έτος που εισήχθη το εικονικό Citroën DS, το 1955. Κυκλοφόρησε στην επέτειο των 60 ετών από την παρουσίαση του DS.

Ενεργητική και παθητική ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας οργάνων ενός Citroën DS5 στη Χιλή.

Το DS5 φέρει κάμερα πάνω στον εσωτερικό καθρέφτη, η οποία ρυθμίζει τα φώτα του αυτοκινήτου ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες. Επίσης, φέρει ένα πιο άμεσο, νέας γενιάς οπτικό Lane Departure Warning System (Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας). Το σύστημα αυτό ενεργοποιείται όταν γίνεται αλλαγή πορείας χωρίς τη χρήση του φλας, ως προειδοποίηση σε τυχόν παρέκκλιση από την λωρίδα κυκλοφορίας.

Στα τεστ πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP (Πρόγραμμα αξιολόγησης νέων μοντέλων της Ευρώπης) τον Αύγουστο του 2011, το Citroën DS5 απέσπασε την μέγιστη διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές πλαγιομετωπικής και πλευρικής πρόσκρουσης, καθώς και πλευρικής πρόσκρουσης σε κολώνα, με ποσοστά:[4]

  • 89% στην προστασία ενηλίκων,
  • 83% στην προστασία ανηλίκων,
  • 97% για τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει στάνταρ και
  • 40% στην προστασία πεζών, σε προσομοίωση πρόσκρουσης με πεζούς.

Ένα επιπλέον σύστημα ασφαλείας που επαινέθηκε ιδιαίτερα από τον Euro NCAP, αν και την τότε εποχή δεν λειτουργούσε σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, είναι το Citroën Localized Emergency Call, για επείγουσα κλήση προς το πλησιέστερο κέντρο βοηθείας - η κλήση μάλιστα γίνεται αυτόματα, αν συμβεί πρόσκρουση με άνοιγμα αερόσακου.

DS5 HYbrid4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσίαση του Citroën DS5 HYbrid4 τον Σεπτέμβριο του 2011, στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης.

Όπως και το Peugeot 3008, το Citroën DS5 έλαβε, εκτός των άλλων, και έναν κινητήρα υβριδικό ντίζελ. Ως αποτέλεσμα, έγινε το πρώτο Citroën που χρησιμοποιεί την τεχνολογία HYbrid4, ένα υβριδικό σύστημα που συνδυάζει τις επιδόσεις και την οικονομία του πετρελαιοκινητήρα HDi με την οικονομία του ηλεκτροκινητήρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα προηγμένο μηχανικό σύνολο 2.0 λίτρων, απόδοσης 200 ίππων, δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, υψηλές επιδόσεις και εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές CO2 στα μόλις 99 gr/km, ενώ είναι και η μοναδική έκδοση του DS5 με 4-κίνηση και μάλιστα ως στάνταρ. Οι εργοστασιακές αυτές παράμετροι, αναγράφονται επίσημα στην κολώνα πίσω από το αυτοκίνητο της διπλανής φωτογραφίας.

Μία επιπλέον διαφορά του DS5 HYbrid4 από τις άλλες εκδόσεις, είναι η ύπαρξη πίσω ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων (multilink) στο HYbrid4, αντί για τον ημιάκαμπτο πίσω άξονα των άλλων εκδόσεων. Αντιθέτως, μπροστά διατηρεί τα γόνατα Μακ-Φέρσον.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Citroën DS5 2.0 HDi του 2015 στη Χιλή.

Το Citroën DS5 κέρδισε τον τίτλο του βρετανικού περιοδικού Top Gear «Οικογενειακό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» (Family Car of the Year) για το 2011. Επίσης, η έκδοση DS5 HYbrid4 κέρδισε τον τίτλο «Καλύτερο Οικολογικό Αυτοκίνητο» (Best Eco Car) για το 2012 από τον θεσμό του σκωτσέζικου Αυτοκινήτου της Χρονιάς, κατά την ετήσια διοργάνωση στη Γλασκώβη στις 14 Οκτωβρίου 2012.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]