Ψήφισμα 68/262 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ψήφισμα 68/262 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ψηφίστηκε και υοθετήθηκε στις 27 Μαρτίου του 2014 από την 68η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ως απάντηση προς τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και με τίτλο "Εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας". Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο υποστηρίχθηκε από 100 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της Γενικής Συνέλευσης για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και υπογράμμισε την ακύρωση του Κριμαϊκού δημοψηφίσματος του 2014. Έντεκα (11) έθνη ψήφισαν κατά, ενώ 58 απείχαν, και επιπλέον 24 κράτη απουσίαζαν όταν διεξήχθη η ψηφοφορία.

Το ψήφισμα εισήχθη από τον Καναδά, την Κόστα Ρίκα, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία[1]. Η υοθέτηση του ψηφίσματος είχε προηγηθεί των ανεπιτυχών προσπαθειών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συγκάλεσε επτά συνεδρίες για την αντιμετώπιση της Κριμαΐκής κρίσης, μόνο για να αντιμετωπίσουν το ρωσικό βέτο[2].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «UN General Assembly adopts resolution affirming Ukraine's territorial integrity». Xinhua. 28 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2014. 
  2. «Backing Ukraine's territorial integrity, UN Assembly declares Crimea referendum invalid». UN. 27 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2014.