Χρήστης:Migo47/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Citroën Type C 5CV
Citroën Type C Torpédo Paris Oct 1921
Σύνοψη
Κατασκευαστής Citroën
ΠαραγωγήΜάρτιος 1922 — Μάιος 1926
80.759 αντίτυπα
ΣχεδιαστήςEdmond Moyet
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΑυτοκίνητο πόλης
Αμάξωμα2-θέσιο Torpédo
3-θέσιο Torpédo
2-θέσιο Cabriolet
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας856 cm³ βενζίνης, 4-κύλινδρος σε σειρά (Ι4)
Μετάδοση3-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
Διαστάσεις
ΜεταξόνιοType C: 2.250 χιλιοστά
Type C2: 2.250 χιλιοστά
Type C3: 2.350 χιλιοστά
Μήκος3.200 χιλιοστά
Πλάτος1.400 χιλιοστά
Ύψος1.550 χιλιοστά
Κενό Βάρος540 - 590 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοΚανένα
Επόμενο μοντέλοCitroën 2CV (1948 — 1990)


Το Citroën Type C "ήταν ένα ελαφρύ αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρεία αυτοκινήτων Citroën μεταξύ του 1922 και του 1926 με σχεδόν 83.000 μονάδες να κατασκευάζονται. Γνωστό ως Citroën 5HP ή 5CV , ήταν το δεύτερο μοντέλο αυτοκινήτου που σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε από το André Citroën, μεταξύ 1922 και 1926. Ήταν επίσης το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής. Ακολούθησε το 10HP "Type A" (June 1919) το οποίο αντικαταστάθηκε από το 10HP "B2" (June 1921). ήταν τα πρώτα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής. Το πρώτο χρώμα στο οποίο φτιάχτηκε ήταν ένα ανοιχτό κίτρινο. αυτό το κέρδισε το ψευδώνυμο "petite citron" - (μικρό λεμόνι). Είχε επίσης το παρατσούκλι "Cul de poule" (κάτω μέρος της κότας) λόγω του κωνικού πίσω μέρους του αμαξώματος του μικρού αυτοκινήτου. Ένα άλλο ψευδώνυμο ήταν το "Trefle" (φύλλο τριφυλλιού) που αναφέρεται στο σχήμα της έκδοσης τριών θέσεων.



Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] Ενώ η γαλλική κυβέρνηση ενθάρρυνε, μέσω φορολογικών πλεονεκτημάτων, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων να επενδύσουν σε ποδήλατα, ο André Citroën προτίμησε να στραφεί σε μικρά αυτοκίνητα. Το 5HP ήταν το πρώτο Citroën που εισήλθε στον τομέα των μικρών αυτοκινήτων που τότε ήταν μονοπώλιο από την Peugeot και τη Renault. Παρά την ομοιότητά του με τον τύπο Α που σχεδίασε ο Jules Salomon, το 5HP ήταν στην πραγματικότητα έργο του μηχανικού Edmond Moyet που είχε κάνει, λίγους μήνες νωρίτερα, ένα πολύ παρόμοιο όχημα, το Amilcar "CC". Η ιδιοφυΐα του André Citroën ήταν να προωθήσει αυτό το αυτοκίνητο σε ένα γυναικείο κοινό, κάτι που ήταν πολύ ασυνήθιστο τότε. Όλα τα διαφημιστικά έγγραφα 5HP αντιπροσώπευαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε μια νεαρή γυναίκα.



Με το 5HP, η Citroën συνδέθηκε με τη μαζική οδήγηση. Αυτό τονίζεται από το γεγονός ότι το 5HP θα μπορούσε επίσης να αγοραστεί με πίστωση, μια νέα μέθοδος για την ώρα, χάρη σε μια εταιρεία καταναλωτικής πίστης, που ιδρύθηκε από τον André Citroën.

Μετά από ένα αργό ξεκίνημα το 1922, η επιτυχία ήταν τέτοια, που, από το 1924, αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων της Citroen και έγινε το πρώτο δημοφιλές ευρωπαϊκό αυτοκίνητο. Η τιμή πώλησης του 5HP «Torpedo» το 1922 (8.500 FR) ήταν περίπου 60% αυτού των 10 HP (13.900 FR).

Η αρχική εμπορική ονομασία: 5HP έγινε 5CV το 1925 με την ευκαιρία της αλλαγής υπολογισμού της ισχύος των κινητήρων: από HP (Horse Power) σε CV (Cheval Vapeur)).

Ένα δίκτυο 5000 αντιπροσώπων δημιουργήθηκε μεταξύ του 1919 και του 1925. Αποκλειστικές θυγατρικές και έμποροι βρίσκονταν σε όλο τον κόσμο: Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Βέλγιο, Βόρεια Αφρική, Αυστραλία Νότια Αμερική κ.λπ. Τα εργοστάσια κατασκευάστηκαν στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Αλγερία, το Βέλγιο και την Αγγλία από το 1925 προκειμένου να αποφευχθούν οι τελωνειακοί φόροι επί των εισαγόμενων προϊόντων.

Το διθέσιο "Torpedo" κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1922. το 1923, μια πιο πολυτελής έκδοση "Cabriolet" (μετατρέψιμη) έγινε διαθέσιμη. Το 1924, εισήχθη ένα τριθέσιο "Torpedo" με ένα "πτυσσόμενο κάθισμα". Αργότερα αυτό αντικαταστάθηκε από μια πιο άνετη έκδοση με δύο θέσεις μπροστά και μία πίσω, με το ψευδώνυμο "Cloverleaf".


"Bubsy" back to Perth on 30/12/1925 after 17000 Km in 5 months.


Το 5HP ήταν ένα μοντέλο αξιοπιστίας και λιτότητας σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. ήταν εξαιρετικά ανθεκτικό, όπως αποδεικνύεται από το ταξίδι των 17000 χιλιομέτρων σε 5 μήνες γύρω από την Αυστραλία το 1925. Bubsy, το «μεταχειρισμένο» Torpedo που οδηγούσαν δύο μαθητές δεν είχε πρόβλημα κινητήρα παρά τις ακραίες συνθήκες.[2]


Δυστυχώς, παρόλο που το 5HP ήταν επιτυχές, δεν ήταν επαρκώς κερδοφόρο, και για να προετοιμαστεί για την εισαγωγή του "all steel" B14, ο André Citroën πήρε προσωπικά την απόφαση, κατά της γενικής γνώμης, να τερματίσει την παραγωγή του τον Μάιο του 1926.


Σήμερα, το 5HP είναι το τυπικό vintage αυτοκίνητο της δεκαετίας του 20. Η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός ότι, τότε, ήταν ήδη μια τεράστια εμπορική επιτυχία. Επίσης σήμερα, είναι δυνατόν να το ξαναχτίσουμε πολύ εύκολα από εξαρτήματα περιόδου και ανακατασκευές.

Ένα ποσοστό των 83000 κατασκευασμένων 5HP έχουν μετατραπεί σε τρακτέρ ή επαγγελματικά οχήματα κ.λπ. Μόνο 3000 αυτοκίνητα έχουν επιζήσει.

Τεχνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] [3]

Ovládanie na Torpedo ... T2 1922


Το μικρό Citroën ήταν μπροστά από τον ανταγωνισμό: ήταν εξοπλισμένο με ένα διαφορικό και ένα ηλεκτρικό εκκινητή, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να διαφημιστεί ως ιδιαίτερα κατάλληλο για κυρίες οδηγούς ευαίσθητους στην ευκολία οδήγησης.


Το βάρος των 543 kg είναι ουσιαστικά το βάρος του κινητήρα, του κιβωτίου ταχυτήτων και του πίσω άξονα. Η μέγιστη ταχύτητα ήταν 60 km / h με κατανάλωση καυσίμου 5 l / 100 km

Το σώμα ήταν από ξύλινη κατασκευή, στην οποία καρφώθηκαν τα πάνελ του σώματος. Ήταν το τελευταίο Citroen με ξύλινο σώμα. Το αυτοκίνητο είχε μόνο μία πόρτα, στην πλευρά του συνοδηγού, άνοιξε προς τα εμπρός.


Ο τετρακύλινδρος, 856 cc κινητήρας είχε διάμετρο 55 mm και διαδρομή 90 mm. παρήγαγε έξοδο 11 hp και ψύχθηκε με θερμοσιφώνιο. Από τον Ιούνιο του 1925, το σύστημα ψύξης βελτιώθηκε σε όλα τα μοντέλα από έναν ανεμιστήρα


Karburátor Solex


Υπήρχε ένα μόνο καρμπυρατέρ Solex Η ανάφλεξη αρχικά με μπαταρία, πηνίο και διανομέα αντικαταστάθηκε γύρω στο Μάρτιο του 1923 με μαγνητική ανάφλεξη.

Το κιβώτιο ταχυτήτων είχε τρεις μη συγχρονισμένες αναλογίες συν μια όπισθεν

Όπως και στα σύγχρονα αυτοκίνητα της εποχής, το πεντάλ γκαζιού ήταν κεντρικά μεταξύ εκείνων του συμπλέκτη και του φρένου.


Δεν υπήρχε φρενάρισμα στους μπροστινούς τροχούς αλλά το φρενάρισμα στο κιβώτιο ταχυτήτων ελέγχονταν από το φρένο ποδιών και στους πίσω τροχούς με ένα μοχλό χειρόφρενου. Το φρενάρισμα δεν ήταν το δυνατό σημείο του αυτοκινήτου. ήταν απαραίτητο να προβλέψουμε και να ισορροπήσουμε τη δράση των δύο συστημάτων πέδησης


Η ανάρτηση αποτελείται από τέσσερα ανεστραμμένα ελατήρια τετάρτου-ελλειπτικού. Οι αποσβεστήρες τριβής τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος από το 1925 στο βαρύτερο "Cabriolet".

Στα τέλη του 1923, το κοντό σασί τύπου C.2 επιμήκυνσε κατά 10 cm από 2,25 m έως 2,35 m και ενισχύθηκε με μια επιπλέον εγκάρσια ράβδο που προεξέχει από το πίσω κατάστρωμα και στήριξε το πίσω μέρος του αμαξώματος. Αυτό έγινε το μακρύ πλαίσιο μεταξόνιου τύπου C.3. Η επέκταση του αμαξώματος είχε καταστεί απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η κατασκευή της νέας έκδοσης "τριών θέσεων" του "Torpedo" καθώς και του "Voiture de Livraison" (αυτοκίνητο παράδοσης

Μοντέλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[4]

Το 1922-23, το "Torpedo" T2 και το "Cabriolet" TL ήταν εκδόσεις δύο θέσεων που κατασκευάστηκαν στο σασί κοντό μεταξόνιο (C2). Το 1924, στο σασί μεγάλου μεταξόνιου (C3) παρήχθησαν τα "Torpedo" T2 και "Cabriolet" TL, το "Voiture de Livraison" VL, ένα ελαφρύ επαγγελματικό όχημα, καθώς επίσης και ένα "τριθέσιο Torpedo T3-1" με ένα τρίτο αναδιπλούμενο κάθισμα. . Ένα χρόνο αργότερα, το 1925, ένα άλλο τριθέσιο "Trefle" T3-2 με κάθισμα στο πίσω μέρος για τρίτο επιβάτη αντικατέστησε το T3-1.



Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


[[Κατηγορία:Μοντέλα Citroën]] [[Κατηγορία:Μοντέλα |Type C]] [[Κατηγορία:Γαλλικά αυτοκίνητα]] [[Κατηγορία:Αυτοκίνητα πόλης]] {{χωρίς παραπομπές|4|05|2020}}

  1. 1,0 1,1 «Citroën 5HP par Bernard Laurent». citroen-5hp.com (στα Γαλλικά). 
  2. «First Car Around Australia». www.classicrally.com.au. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2018. 
  3. «Chassis of Citroën 7.5hp». www.citroen-5hp.ch. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2018. 
  4. Laurent, Bernard. Citroen 5HP. σελ. Chassis Models 29 to 47.