Βοήθεια:Πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Δημήτρης Παπάς είναι Έλληνας μοντέλο και ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Γερμανία στις 07/02/1991

Πρόταση λήμματος για διαγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ Πρόχειρο, το λήμμα Ακατάλληλος τίτλος που δημιούργησες (ή σε ενδιαφέρει) έχει προταθεί για γρήγορη διαγραφή για τον ακόλουθο λόγο: αιτία. Εάν είσαι σίγουρος ότι το λήμμα ακολουθεί την πολιτική και δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια γρήγορης διαγραφής, μπορείς να πεις τη γνώμη σου στη σελίδα συζήτησης του λήμματος. Πιθανόν να χρειάζεται να διαβάσεις την πολιτική (π.χ. εγκυκλοπαιδικότητα ή προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων) και τις σχετικές οδηγίες πριν σχηματίσεις άποψη. —2A02:587:6214:8A00:9452:38FE:82FB:2452 13:09, 31 Δεκεμβρίου 2018

Atlantic wolffish.JPG
Το δρεπάνι, ένα από τα αρχαιότερα εργαλεία, χρησιμοποιείται στη συγκομιδή φυτών.

Με τον όρο εργαλείο εννοείται μια συσκευή που παρέχει φυσική ή νοητική υποστήριξη στην εκπλήρωση ενός έργου. Τα περισσότερα εργαλεία είναι μορφές απλών μηχανών, ή συνδυασμός τους. Εργαλείο είναι κάθε αντικείμενο με το οποίο εφαρμόζεται ενέργεια για την εκτέλεση μιας εργασίας από το ανθρώπινο σώμα.

Στο παρελθόν εθεωρείτο πως μόνον ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε εργαλεία, αλλά η παρατήρηση επιβεβαίωσε ότι οι πίθηκοι και άλλα ζώα -κυρίως θηλαστικά όπως τα δελφίνια και ορισμένα πτηνά (το κοράκι για παράδειγμα)- ή έντομα χρησιμοποιούν εργαλεία. Τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος ήταν από ξύλο και πέτρα.

Αργότερα διατυπώθηκε η άποψη πως μόνον οι άνθρωποι μπορούν να κατασκευάζουν εργαλεία έως ότου οι ζωολόγοι παρατήρησαν πως τα πτηνά και οι πίθηκοι επίσης κατασκευάζουν εργαλεία. Πλέον η σχέση με τα εργαλεία που χαρακτηρίζεται μοναδική για το ανθρώπινο είδος είναι ότι χρησιμοποιεί εργαλεία για να κατασκευάσει άλλα εργαλεία.

Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι θεωρούν πως η χρήση των εργαλείων ήταν ένα σημαντικό βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη, κάτι που αντανακλάται στην ανατομία των δακτύλων και την κινητική τους ικανότητα, όπως επίσης και στην ανάπτυξη της διάνοιας ως επιβοηθητικής λειτουργίας στην εκμάθηση δεξιοτήτων. Αντίστροφα θεωρείται ότι η ανατομία των δακτύλων των ανθρώπων και γενικότερα των πρωτευόντων, και ειδικά ο αντιτακτός αντίχειρας επέτρεψε στον άνθρωπο και τoυς προγόνους του την ευκολότερη χρήση εργαλείων δίνοντάς τους έτσι εξελικτικό πλεονέκτημα ενάντι των υπόλοιπων ειδών.

Την εποχή του χαλκού ακολουθεί η εποχή του σιδήρου. Ο σίδηρος άργησε πολύ να ανακαλυφτεί από τον άνθρωπο. Μόλις το 1500 π.Χ. εμφανίζονται τα πρώτα εργαλεία από αυτόν. Στην Ελλάδα το μέταλλο αυτό έγινε γνωστό με την κάθοδο των Δωριέων, 1200 π.Χ. Τα εργαλεία είναι πιο ανθεκτικά, καλύτερα και θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έως το 1500 μ.Χ. τα εργαλεία και τα όπλα παρέμεναν βασικά τα ίδια με τα εργαλεία των αρχαίων. Εξαίρεση ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί η με την ανακάλυψη και χρησιμοποίηση του μπαρουτιού κατασκευή κανονιών, η κατασκευή της πυξίδας κλπ. Βασικά όμως η πρόοδος της κατασκευής εργαλείων γινόταν με πολύ αργό ρυθμό, ήταν σχεδόν στάσιμη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την εξελικτική του πορεία ο άνθρωπος έμαθε να χρησιμοποιεί όλο και πιο σύνθετα εργαλεία για να αυξάνει την ικανότητα των χεριών του και να εκτελεί εργασίες για τις οποίες δεν αρκούσε η απλή δύναμη των μυών του. Τα πρώτα εργαλεία ήταν ακατέργαστα κλαδιά, ρόπαλα και πέτρες που ο άνθρωπος έβρισκε στο περιβάλλον του.

Η συνειδητή κατασκευή των εργαλείων ξεκίνησε στην Εποχή του Λίθου, όταν οι κυνηγοί τροφοσυλλέκτες κατασκεύασαν εργαλεία κοπής, αιχμές βελών, πρωτόγονα αγκίστρια και σκεύη μεταφοράς. Έχουν βρεθεί εργαλεία κοπής φτιαγμένα από λίθο τα οποία είναι πολύ αιχμηρά και πολύ δύσκολα στην κατασκευή τους, που γινόταν χτυπώντας τον οψόλιθο με κόκαλα. Αν το χτύπημα γινόταν σε λάθος γωνία ή με λάθος ένταση, το εργαλείο έσπαζε και αχρηστευόταν.

Σύμφωνα με το Σύστημα τριών εποχών, τη χρήση λίθινων εργαλείων ακολούθησε η ανάπτυξη της μεταλλουργίας και η χρήση χάλκινων και αργότερα σιδερένιων εργαλείων. Αν και δεν αποτελεί τον κανόνα για όλους τους πολιτισμούς, οι περισσότεροι ακολούθησαν αυτή γενικά την πορεία.

Οι μηχανικές συσκευές, αν και γνωστές από την Ελληνιστική περίοδο εξαπλώθηκαν ιδιαίτερα κατά τον μεσαίωνα κυρίως εξαιτίας της ευρείας χρήσης των ενεργειακών πηγών του αέρα και του νερού. (ανεμόμυλος, νερόμυλος, άρδευση κλπ).

Τα μηχανικά εργαλεία προέκυψαν κατά την Βιομηχανική επανάσταση, εξαιτίας της ανάγκης εκτέλεσης πολύπλοκων και συγχρονισμένων ενεργειών, τις οποίες δεν μπορούσε να υποκαταστήσει η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tool της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

.


Πιράνχας/ ορθ. πιράνιας
Pygocentrus natterei 2.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Χαρακόμορφα (Characiformes)
Οικογένεια: Χαρακίδες (Characidae)
Γένος: Πυγόκεντρος (Pygocentrus)
Είδος: P. nattereri
Διώνυμο
Pygocentrus nattereri[1] (Πυγόκεντρος του Νάτερερ)

Ως Πιράνχας αναφέρονται διάφορα γένη παμφάγων ψαριών που ζουν στα γλυκά νερά της Νότιας Αμερικής και κυρίως του Αμαζονίου. Τα πιράνχας χρησιμεύουν ως τροφή για τις κοινότητες των ιθαγενών στην περιοχή του Αμαζονίου.[2]

Ετυμολογία ονομασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μερικούς, η λέξη πιράνχα (Ισπανικά piraña / Πορτογαλικά piranha -προφέρεται "πιράνια"-) προέρχεται απ' τη γλώσσα Γουαρανί, όπου "pirá" σημαίνει ψάρι και ο añá (ανιά) είναι ένα σατανικό τζίνι, συγκριτικό του Διαβόλου. Άλλη ερμηνεία, που θεωρεί τον όρο προερχόμενο απ' την γλώσσα Γουαρανί, υποστηρίζει ότι προέρχεται απ' τις λέξεις pirá (ψάρι) και rai (δόντι). Επειδή στα Γουαρανί δεν υπάρχει η επανάληψη συλλαβών, η σύνθετη λέξη θα ήταν ¨pira'ai", που, ισπανοποιημένο, θα γινόταν "piraña".

Άλλοι αποδίδουν το όνομα στην Τουπιναμπά, γλώσσα συγγενική με την προηγούμενη, όπου "pirá" σημαίνει επίσης ψάρι και η λέξη "anhá" αναφέρεται στα δόντια, δηλαδή «οδοντωτό ψάρι».

Μύθοι-υπερβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία πιράνχας έχει αποκτήσει τρομακτική διάσταση, καθώς έχουν καταγραφεί επιθέσεις τους κατά ανθρώπων, όμως στην πραγματικότητα οι περιπτώσεις αυτές είναι μεμονωμένες. Κατά διαστήματα είχαν διαδοθεί μύθοι σχετικά με πιράνχας ότι καταβροχθίζουν ένα ανθρώπινο σώμα ή κάποιο θηλαστικό μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτοί οι μύθοι αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο γένος αυτού του ψαριού.[3] Ένας ακόμη μύθος αναφέρει ότι έλκονται από το αίμα.[4] Όμως όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί ύστερα από σχετικές επιστημονικές έρευνες.[5]


  1. Named for the Austrian naturalist Johann Natterer
  2. Νέα Γεωγραφική Εγκυκλοπαίδεια: Νότια Αμερική, τόμος 4. Σκάι βιβλίο, 2009. ISBN 9789604820115.
  3. «Piranhas vermelhas são medrosas e comem vegetais». EcoTerra Brasil. 2004. 
  4. «Experimentos provam que peixes se agrupam para defesa, não para ataque». Ciência Hoje. May 9, 2005. 
  5. «Safety in numbers? Shoaling behaviour of the Amazonian red-bellied piranha». Biology Letters. June 22, 2005. 


Πρόταση λήμματος για διαγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ Πρόχειρο, το λήμμα Βοήθεια:Πρόχειρο που δημιούργησες (ή σε ενδιαφέρει) έχει προταθεί για γρήγορη διαγραφή για τον ακόλουθο λόγο: αιτία. Εάν είσαι σίγουρος ότι το λήμμα ακολουθεί την πολιτική και δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια γρήγορης διαγραφής, μπορείς να πεις τη γνώμη σου στη [[Συζήτηση:Βοήθεια:Πρόχειρο|σελίδα συζήτησης του λήμματος]]. Πιθανόν να χρειάζεται να διαβάσεις την πολιτική (π.χ. εγκυκλοπαιδικότητα ή προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων) και τις σχετικές οδηγίες πριν σχηματίσεις άποψη. —85.75.131.195 20:00, 4 Ιανουαρίου 2019 (UTC) Αγαπόρνις, αηδόνι, άλμπατρος, γεράκι, γύπας, δρυοκολάπτης, ερωδιός, ιππόγρυπας, καναρίνι, καρδερίνα, κοκκινολαίμης, κολιμπρί, λωτόμηλο, ντόντο, ορτύκι, παγόνι, πουλί, παπαγάλος, παπαγάλος Magerica, πελαργός, πελεκάνος, πιστόλι ζεστού αέρα, σπουργίτι---2A02:587:D009:EB00:E0EC:91CD:7217:EDAA 22:12, 18 Ιανουαρίου 2019 (UTC), τρυγόνι, τρυποφράκτης, τουκάν, χελιδόνι, ψαροφάγος, αράχνη, αγριομέλισσα, αλογόμυγα, γιαγιά Βενετία, δρακόμυγα, έντομο ραβδί, έντομο καβίλια, κουνούπι, κουνούπι-τίγρης, κοριός, κατσαρίδα, κάμπια, τιμωρτός ράχη, μέλισσα, μύγα, σφήγκα, σκαραβαίος, ταραντούλα, τερμίτης, τσέρκι, ψείρα, ψείρα φυτών, αυτοκρατορικός πιγκουίνος, πιγκουίνος, στρουθοκάμηλος, καφέ αρκούδα, αρκούδα γκρίζλι, πολική αρκούδα, αγριόγατα, γάτα, γατάκι, εκκρεμές του Νεύτωνα, γατόπαρδος, γνωστός και ως τσιτάχ, ιαγουάρος, γνωστός και ως τχάγκουαρ, λεοπάρδαλη, λευκή λεοπάρδαλη, λιοντάρι, λύγκας, μαύρος πάνθηρας, σμιλόδοντας, μαϊμού, μαϊμού Marmoset, πίθηκος, πίθηκος Cappucino, αντσούγια, αστερίας, βέλα, βίδρα, διαβολόψαρο, ενυδρίδα, θαλάσσιος ελέφαντας, θαλάσσιος ίππος, θαλάσσιο λιοντάρι, θαλάσσια χελώνα, ιπτάμενο ψάρι, καλκάνι, κλοουνόψαρο, κυπρίνος, κοράλλιλυκόψαρο, μπαρακούντα, νερόκοτα, ξιφίας, όρκα, πρίστης, πεσκαντρίτσα, πετρόψαρο, ρέγκα, σαρδέλα, τιγρόψαρο, υδρόβια αράχνη, ψάρι

Wikipedia
Έκδοση της Βικιπαίδειας στην Πρόχειρο

Να γίνει == Μεταφράσεις == (για διευκόλυνση επεξεργασίας);--Xoristzatziki 07:30, 31 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)

Εφόσον όλες οι επικεφαλίδες σχηματίζονται με πρότυπα, γιατί να κάνουμε εξαίρεση; Τα πρότυπα δίνουν έναν πιο "κομψό" τόνο στη σελίδα και δεν δημιουργούν πρόβλημα όσο είναι σαφές σε τι αναφέρονται και δεν απαιτείται από τον χρήστη να τα εισάγει εκείνος. --Flyax 07:48, 31 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)
Δεν πρόσεξα ότι ήδη είναι "τμήμα" στο πρότυπο (επειδή δεν μου εμφανίζει το "επεξεργασία" παρόλο που έχω "Ενεργοποίηση επεξεργασίας τμημάτων μέσω των συνδέσμων [επεξεργασία]"). Είναι bug ή δεν εμφανίζεται το "[επεξεργασία]" αν το τμήμα δημιουργείται από το πρότυπο;--Xoristzatziki 08:06, 31 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)
Δεν είναι σφάλμα, έτσι λειτουργεί ο κώδικας. -- ArielGlenn 08:09, 31 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)
Έχουμε προσπαθήσει να αλλάξουμε το πρότυπο ώστε να εμφανίζεται το "Επεξεργασία", χωρίς επιτυχία όμως. Ευτυχώς οι σελίδες μας δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να δυσχεραίνεται πολύ η επεξεργασία του συνόλου. --Flyax 17:13, 31 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)