Πολιορκία της Γαστούνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πολιορκία της Γαστούνης
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Χρονολογία27 Μαρτίου 1821
Τόποςφρούριο Χλεμούτσι
Έκβασηαποτυχία της πολιορκίας και αποχώρηση των Ελλήνων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα

Η Πολιορκία της Γαστούνης ήταν μια από τις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις των Ελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που στράφηκε κυρίως κατά αλβανικών θυλάκων ανεφοδιασμού Οθωμανών που είχε τελικά ουδέτερη έκβαση. Έγινε στις 27 Μαρτίου 1821 στην Γαστούνη.

Η εξέλιξη των γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Οθωμανοί της γύρω περιοχής της Γαστούνης μετά την κατάληψη της Καλαμάτας από τους Έλληνες αποσύρθηκαν στο παλιό φρούριο Χλεμούτσι του οποίου τον ανεφοδιασμό ανέλαβαν Αλβανοί της περιοχής. Αυτόν τον ανεφοδιασμό προσπάθησαν ν΄ ανακόψουν άτακτες ομάδες Ελλήνων της ίδιας περιοχής ξεκινώντας πολιορκία, έχοντας επί κεφαλής τον Γεώργιο Σισίνη και τον Χαράλαμπο Βιλαέτη.
Λέγεται ότι οι πολιορκημένοι Τούρκοι κινδύνευαν τότε να παραδοθούν λόγω έλλειψης νερού, όταν κατέφθασαν 400 - 500 Αλβανοί από την περιοχή του Λάλα για ενίσχυση. Έτσι η παρουσία των Λαλαίων εξανάγκασε τους Έλληνες, μετά από μικρή αψιμαχία, να λύσουν την ασκούμενη πολιορκία. Στη συνέχεια οι Λαλαίοι επέστρεψαν στο χωριό τους.

Το γεγονός αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, ως πολύ περιορισμένης κίνησης που οφείλονταν κυρίως στον ενθουσιασμό της εκδηλωμένης επανάστασης και περισσότερο για εκφοβισμό χωρίς προηγούμενη οργάνωση. Παρά ταύτα η εμπλοκή αυτή ανέδειξε όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και την άμεση προτεραιότητα στρατιωτικής επιχείρησης εξουδετέρωσης των Λαλαίων. Γεγονός που συνέβη αμέσως μετά στη μάχη του Λάλα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]