Ερρίκος Α΄ της Καμπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Α΄ της Καμπανίας
Henry I of Champagne.jpg
Γέννηση
Vitry-en-Perthois
Θάνατος
Τρουά
Σύζυγος Μαρία της Γαλλίας, Κόμισσα της Καμπανίας ()
Τέκνα Ερρίκος Β΄ της Καμπανίας, Scholastique of Champagne, Μαρία της Καμπανίας και Θεοβάλδος Γ΄ της Καμπανίας
Γονείς Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας και Matilda of Carinthia
Αδέλφια Αδέλα της Καμπανίας, Agnes of Blois, χωρίς ετικέτα, Marie of Champagne, Θεοβάλδος Ε΄ του Μπλουά, Stephen I of Sancerre και Guillaume aux Blanches Mains
Commons page Πολυμέσα

Ο Ερρίκος Α΄ της Καμπανίας (πέθανε το 1181), ήταν κόμης της Καμπανίας (1152 - Μάρτιος 1181) από την οικογένεια των Μπλουά. Μεγαλύτερος γιος του κόμη Θεοβάλδου Β' της Καμπανίας και Δ' του Μπλουά, πήρε μέρος στην Β΄ Σταυροφορία υπό την αρχηγία του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ζ΄ Καπέτων. Μετέφερε ένα γράμμα υπόδειξης από τον Βερνάρδο του Κλαιρβό στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό, συγκαταλεγόμενο ανάμεσα στα σημαντικότερα στην σύνοδο υπό τον βασιλιά της Ιερουσαλήμ Βαλδουίνο Γ΄ Ανζού (1148) στην Άκρα.

Με τον θάνατο του πατέρα του, κληρονόμησε την περιοχή της Καμπανίας, ενώ το Μπλουά δόθηκε στον αδελφό του Θεοβάλδο Ε΄. Στην συνέχεια είδε με έκπληξη ότι οι περιοχές του αδελφού του ήταν πλουσιότερες και περισσότερο αναπτυγμένες. Ο Ερρίκος Α' παρ'όλα αυτά πρόβλεψε την σπουδαιότητα της Καμπανίας ως την πλέον ισχυρή και πλούσια περιοχή της Γαλλίας. Σύντομα κατόρθωσε με την βοήθεια 2.000 υποτελών του να δημιουργήσει δύναμη τόσο ισχυρή, που θα μπορούσε να συναγωνιστεί το ίδιο το Γαλλικό βασίλειο. Με την επίβλεψη του η Καμπανία έγινε το μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα έγινε κέντρο γραμμάτων και τεχνών αφού ο σοφός Στέφανος του Αλινέρ έγινε καγκελάριος στην αυλή του το 1176.

Το 1179 πήγε στα Ιεροσόλυμα μαζί με άλλους ευγενείς, συντροφιά με τον κόμη Πέτρο του Κουρτεναί και τον Φίλιππο του Ντρε, επίσκοπο του Μποβέ. Κατά την επιστροφή του μέσω της Μικράς Ασίας αιχμαλωτίστηκε από τον Σελτζούκο σουλτάνο Κιλίτζ Αρσλάν Β΄. Απελευθερώθηκε με λύτρα που πλήρωσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, αλλά πέθανε σύντομα και τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Ερρίκος Β΄. Όταν ο Ερρίκος Β' έγινε βασιλιάς των Ιεροσολύμων, στην Καμπανία πήρε τα δικαιώματά του ο αδελφός του Θεοβάλδος.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1164 παντρεύτηκε την Μαρία της Γαλλίας, κόμισσα της Καμπανίας, κόρη του Λουδοβίκου Ζ΄ Καπέτων από την Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Παιδιά τους ήταν:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry I, Count of Champagne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).