Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου
Είδοςβιβλιοθήκη
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°23′42″N 21°49′49″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ναυπακτίας
ΤοποθεσίαΝαύπακτος Αιτωλοακαρνανίας
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1956
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Η Παπαχαραλάμπειος Δημοσία Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου είναι η βιβλιοθήκη της πόλης της Ναυπάκτου, σε ακίνητο που ανεγέρθηκε με έξοδα και αρχικό κεφάλαιο σύμφωνα με τη διαθήκη του Δημητρίου Παπαχαραλάμπους ο οποίος είχε εργαστεί στην Αμερική, σε έκταση [που δώρησε ο Ανδρέας Γ. Κοζώνης.[1]

Η βιβλιοθήκη είναι μια από τις δωρεές του εμπόρου Δημητρίου Παπαχαραλάμπους (οι άλλες είναι η Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, το Στάδιο, υποτροφίες και επιχορηγήσεις φορέων φιλανθρωπίας και πολιτισμού της Ναυπάκτου), ο οποίος είχε στο πρώτο μισό του αιώνα ασχοληθεί με το εμπόριο λουλουδιών, με επιτυχημένο κατάστημα ανθοπωλείου στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Στις 3 Μαρτίου 1954, ίδρυσε την «Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Ελληνοαμερικανική Βιβλιοθήκη»[1][2] σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Ανδρέας Γ. Κοζώνης, ως μέρος της ευρύτερης έκτασης των αδελφών Κοζώνη για ανέγερση και εγκατάσταση δημοσίων κτιρίων και κοινωφελών υπηρεσιών[1].

Το 1957, ιδρύθηκε η «Παπαχαραλάμπειος Δημοσία Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου» ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και σε αυτήν συγχωνεύθηκε η «Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Ελληνοαμερικανική Βιβλιοθήκη» που ανήκε Παπαχαραλάμπειο Ίδρυμα[3][1].

Η βιβλιοθήκη υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κύριος σκοπός της είναι να προωθεί τη μελέτη και τη γνώση μέσα από υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που διαθέτει, να αποτελεί πνευματικό κέντρο για τους κατοίκους της Ναυπάκτου αλλά και την περιφέρεια και να εξυπηρετεί τις πληροφοριακές τους ανάγκες. Η συλλογή της καλύπτει όλο το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης καθώς και θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και αποτελείται από 50.000 τόμους βιβλίων, τίτλους περιοδικών και εφημερίδων, οπτικοακουστικό υλικό κ.ά. Τα πρώτα χρόνια εμπλουτιζόταν κυρίως με δωρεές ιδιωτών φίλων της, ενώ τα τελευταία χρόνια κυρίως με αγορές, κάθε χρόνο, από τους πόρους που διαθέτει.

Η βιβλιοθήκη έχει εκδοτική δραστηριότητα και αναφέρονται επτά τίτλοι στην Βιβλιονέτ[4].

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπηρεσίες που παρέχει η βιβλιοθήκη στους χρήστες της για την κάλυψη των πληροφοριακών τους αναγκών είναι οι εξής:

 • Δανεισμός. Η βιβλιοθήκη δανείζει τα βιβλία της και άλλο υλικό της σε κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, οι οποίοι έχουν γίνει μέλη της και δικαιούνται δανεισμό.
 • Κατάλογος βιβλιοθήκης (OPAC).[5][6] Οι χρήστες έχουν στη διάθεση τους τον κατάλογο της βιβλιοθήκης σε online μορφή για αναζήτηση του υλικού της
 • Εκδηλώσεις. Συμμετέχει ενεργά σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου, οργανώνει πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις βιβλίων.
 • Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Είναι εξοπλισμένη με κατάλληλα μέσα και τεχνολογική υποδομή για χρήση από τα Α.Μ.Ε.Α. ώστε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στη πληροφόρηση.
 • Κινητή Βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη διαθέτει Κινητή Μονάδα με 8.000 τόμους βιβλίων και 2 Η/Υ, η οποία απευθύνεται στους μαθητές που τα σχολεία τους δεν έχουν Σχολική Βιβλιοθήκη και τους βοηθάει να εξοικειωθούν με την αναζήτηση και τη χρήση πληροφοριών από διαθέσιμες πηγές.
 • Παιδικό τμήμα. Η βιβλιοθήκη διαθέτει τμήμα για τη πληροφόρηση και την ψυχαγωγία των παιδιών και των εφήβων, εξοπλισμένο με παιδικές συλλογές βιβλίων και παιδικά παιχνίδια.
 • Αίθουσα "Γιάννη Βλαχογιάννη." Διατηρεί μία αίθουσα με τη συλλογή που κληροδότησε στην πόλη ο πολίτης λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ιστορικό ίδρυσης, Παπαχαραλάμπειος Δημοσία Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, ανακτήθηκε στις 23/9/2018
 2. Συμβόλαιο 7852 του συμβολαιογράφου Ναυπάκτου Ανδρέα Σταύρου Αθανασίου, 3 Μαρτίου 1954
 3. Φ.Ε.Κ. 90 τ. Β΄ από 23 Μαρτίου 1957
 4. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου "Παπαχαραλάμπειος", βιβλιονέτ, ανακτήθηκε στις 23/9/2018
 5. «Κατάλογος OPAC». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2012. 
 6. «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας - Πληροφορίες». argo.ekt.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2018. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]