Πλάτανος Αιτωλοακαρνανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°35′56″N 21°52′01″E / 38.599°N 21.867°E / 38.599; 21.867 Για οικισμό με το ίδιο όνομα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας δείτε το λήμμα: Πλάτανος Αμπελίων
Για οικισμούς με το ίδιο όνομα δείτε το λήμμα: Πλάτανος (αποσαφήνιση)

Πλάτανος Αιτωλοακαρνανίας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Πλάτανος Αιτωλοακαρνανίας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Ναυπακτίας
Δημοτική ενότητα Πλατάνου
Τοπική κοινότητα Πλατάνου
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας
Πληθυσμός 207 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ. 30022
Τηλ. κωδ. 26340

Ο Πλάτανος Αιτωλοακαρνανίας είναι ένα παραδοσιακό ορεινό κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 860 μέτρα[1].

Γεωγραφία - Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πλάτανος ήταν έδρα του καποδιστρικού Δήμου Πλατάνου, με πληθυσμό 324 ατόμων (απογραφή 2001). Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τον Κάτω Πλάτανο αποτελούν τη δημοτική ενότητα Πλατάνου που υπάγεται στο Δήμο Ναυπακτίας και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 207 κατοίκους[2]. Πήρε τ' όνομά του από ένα τεράστιο πλατάνι που υπήρχε στη θέση Μεγάλη Βρύση.

Κάτω από ένα πυκνοφυτεμένο από έλατα, γαύρα, μηλιούς, κρανιές και κέδρα δάσος σε υψόμετρο 860 μέτρα, ο Πλάτανος ατενίζει το όρος «Ξεροβούνι», ύψους 1.575 μέτρων, του οποίου οι πλαγιές καλύπτονται από θαμνώδεις πρίνους και κέδρους και από λίγα έλατα.

Αιτία της πρώτης κατοίκησης του Πλατάνου, που εικάζεται ότι έγινε το 17ο αιώνα, φαίνεται ότι ήταν το δύσβατο της περιοχής που πρόσφερε ασφάλεια απ' τις με πολεμικές συγκρούσεις, Τούρκων, Ενετών και αρματολών, καθώς και τις επιδρομές ληστών και πειρατών που έπλητταν την ευρύτερη περιοχή.

Οι κάτοικοι του Πλατάνου του περασμένου αιώνα εξασκούσαν πολλά επαγγέλματα. Παράλληλα, το πνευματικό επίπεδο του Πλατάνου ήταν υψηλό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν γνωστό ως το «χωριό των γραμμάτων» με καθηγητές, γιατρούς κ.λπ. Στην πλειοψηφία τους, όμως, οι κάτοικοι ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Επίσης στον Πλάτανο άνθισε η αμπελοκαλλιέργεια, η εκτροφή μεταξοσκώληκα και η μελισσοκομία.

Σήμερα ο ενεργός πληθυσμός του Πλατάνου αποτελείται κυρίως από δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και ελάχιστους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Το χωριό είναι πυκνοκτισμένο και γεμάτο από λιθόστρωτα σοκάκια.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατάνου ανήκει και ο οικισμός Κάτω Πλάτανος (πρώην Βονώρτα) που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Πλάτανο, περίπου δέκα λεπτά μακριά.

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλο κομμάτι των γυρισμάτων για τις σειρές της κρατικής τηλεόρασης "Ο πρίγκιπας" (1996) και "Ο θησαυρός της Αγγελίνας" (2005) έχουν γυριστεί στον Πλάτανο.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό κείμενο για το άρθρο βασίστηκε στην ιστοσελίδα που βρίσκεται στο www.nafpaktorama.gr μετά από σχετική άδεια

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996, σελ. 165, τομ. 28. 
  2. Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011