Αγραπιδόκαμπος Μακυνείας Αιτωλοακαρνανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγραπιδόκαμπος Μακυνείας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Αγραπιδόκαμπος Μακυνείας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Ναυπακτίας
Δημοτική ενότητα Αντιρρίου
Τοπική κοινότητα Μακυνείας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας
Υψόμετρο 280
Πληθυσμός 7 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ. 30300
Τηλ. κωδ. 26340

Ο Αγραπιδόκαμπος είναι ημιορεινός οικισμός στην Ναυπακτία του νομού Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 280 μέτρα[1] . Μαζί με τον Άγιο Πολύκαρπο, τη Μακύνεια και τη Ρίζα συναποτελούν την Τοπική Κοινότητα Μακυνείας που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου του Δήμου Ναυπακτίας και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 7 κάτοικους[2].

Γεωγραφία - Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αγραπιδόκαμπος βρίσκεται δυτικά της Ναυπάκτου σε απόσταση 16 χλμ. και 9 χλμ βόρεια της Μακύνειας[3]. Το όνομα του χωριού προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων "άγρια", "απιδιά" και "κάμπος", δηλαδή κάμπος γεμάτος από αγραπιδιές (άγριες αχλαδιές). Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν από το Νιόκαστρο, με υψόμετρο 820 μέτρα, που το καλοκαίρι κατέβαιναν χαμηλότερα για να ξεχειμωνιάσουν στο λεκανοπέδιο του Αγραπιδόκαμπου. Από παλιά, μαζί με τη Ρίζα, ήταν συνδεδεμένος με τη Μακύνεια (με παλιά ονομασία Μαμμάκω) και γνωστός στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας για τη θειούχο ιαματική πηγή στη ρεματιά "Χαλούλαγα". Στη θέση "Ελληνικά", ανάμεσα στον Αγραπιδόκαμπο και τη Βελβίνα υπάρχουν ευρήματα αρχαίου ναού[4].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996, σελ. 193, τομ. 1. 
  2. ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδος. Απογραφή 2011
  3. «Οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ πόλεων, χωριών - apostaseis.gr». www.apostaseis.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-11-20. 
  4. «"Πράσινο+Μπλέ" Περιοδική έκδοση για το περιβάλλον» (PDF). "Πράσινο+Μπλέ" Περιοδική έκδοση για το περιβάλλον. Εφημερίδα Εμπρός. Iούλιος - Αύγουστος 2009.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)