Δήμος Παρακαμπυλίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Παρακαμπυλίων
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Πληθυσμός 2.757 (απογραφή 2001)

Ο δήμος Παρακαμπυλίων ήταν ορεινός κυρίως δήμος της Αιτωλοακαρνανίας, που βρισκόταν βόρεια του Αγρινίου και εκτεινόταν ως τα σύνορα του νομού με την Ευρυτανία, στην περιοχή με την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.

Συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Αγρινίου. Υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Ο παραπόταμος του Αχελώου, Ταυρωπός ή Μέγδοβας, ονομαζόταν στην αρχαιότητα Καμπύλος λόγω του ελικοειδούς ρου που σχημάτισε αμέτρητες καμπύλες. Έτσι πήρε το όνομα της η περιοχή (παρά+καμπύλος).

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος είχε ένα συνολικό πληθυσμό μόλις 2.757 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του ήταν το ορεινό χωριό Άνω Άγιος Βλάσιος το οποίο βρίσκεται και γεωγραφικά στο κέντρο περίπου του δήμου και έχει πληθυσμό 433 κατοίκων. Άλλα σημαντικά χωριά της περιοχής που καταλάμβανε ο δήμος είναι η Ποταμούλα κοντά στο Αγρίνιο, η Χαράστη, η Χούνη, ο Ψηλόβραχος, ο Αγαλιανός, τα Αμπέλια, το Πεντάκορφο κ.α.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δήμο υπήρχαν τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:

Δ.δ. Αγίου Βλασίου [433]
Δ.δ. Αγαλιανού [86]
Δ.δ. Αμπελίων [338]
Δ.δ. Κυπαρίσσου [202]
Δ.δ. Πεντακόρφου [331]
Δ.δ. Ποταμούλας Τριχωνίδος [497]
Δ.δ. Σαργιάδας [361]
Δ.δ. Σιδήρων [68]
Δ.δ. Χούνης [305]
Δ.δ. Ψηλοβράχου [136]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]