Κορινθιακός κόλπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°12′55″N 22°32′36″E / 38.2153°N 22.5433°E / 38.2153; 22.5433

Ο Κορινθιακός Κόλπος από το διάστημα.

Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι κλειστή και πολύ βαθιά[1][2] θάλασσα που σχηματίζεται ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, δυτικά του Ισθμού της Κορίνθου. Αρχίζει από το Ιόνιο πέλαγος, δυτικά, και καταλήγει στον Ισθμό της Κορίνθου, ανατολικά. Διακρίνεται σε δύο επιμέρους τμήματα, τον Πατραϊκό και τον κυρίως Κορινθιακό, με συνολικό μήκος 127 χιλιόμετρα.

Γεωγραφική Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κορινθιακός Κόλπος περιβάλλεται από τις ακόλουθες περιφερειακές ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας στα βόρεια, Βοιωτίας στα βορειοανατολικά, Αττικής στα ανατολικά, Κορινθίας στο νοτιοανατολικό μέρος και Αχαΐας στο νοτιοδυτικό. Ο κόλπος είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ευρώπη. Στους μεσαιωνικούς χρόνους ο κόλπος ήταν γνωστός ως κόλπος Λεπάντο από την τότε ονομασία της Ναυπάκτου. Στην τρίτη μάχη του Λεπάντο, το 1571, έγινε η ιστορική ναυμαχία στην οποία καταστράφηκε ο οθωμανικός στόλος. Το 1772 ένας άλλος τουρκικός στόλος καταστράφηκε από τους Ρώσους στην είσοδο του κόλπου.
Οι εμπορικές οδοί μεταξύ της Αθήνας και των λιμένων του υπόλοιπου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των μεσογειακών λιμένων, περνούν κατά μήκος αυτού του κόλπου. Οι διαδρομές πορθμείων συνδέουν Αίγιο με Άγιο Νικόλαο στο δυτικό μέρος του κόλπου. Επίσης η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, έμπνευση του Μεσολογγίτη πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, από τις 12 Αυγούστου 2004 εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες περαστικούς και ντόπιους ταξιδιώτες.

Πόλεις και κωμόπολεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πόλεις και οι κωμόπολεις που βρίσκονται δίπλα στον Κορινθιακό Κόλπο είναι:

Ο Κορινθιακός Κόλπος

Νησιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γέφυρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]