Καλυδώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καλυδώνα
Calydon Aetolia 2010.JPG
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καλυδώνα
38°22′21″N 21°32′0″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΝομός Αιτωλοακαρνανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα


Συντεταγμένες: 38°22′41″N 21°31′58″E / 38.37806°N 21.53278°E / 38.37806; 21.53278

Καλυδώνα (Καλυδών στα αρχαία ελληνικά) είναι το όνομα αρχαίας πόλης της Αιτωλίας πλησίον της δυτικής ακτής του Εύηνου ποταμού, περίπου 11 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα. Δίνει το όνομά της και στην σήραγγα της Καλυδώνας της Ιόνιας Οδού, που περνάει κοντά από τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την πόλη, σύμφωνα με τη μυθολογία, ίδρυσε ο Καλυδών, γιος του Αιτωλού και της Προνόης[1]. Η πρώτη πηγή για την ύπαρξη της πόλης είναι ο Όμηρος. Κατά τους Πελοποννησιακούς πολέμους η Καλυδών διατήρησε για ένα διάστημα την αυτονομία της. Το 390 π.Χ. προσχώρησε στην ένωση των αχαϊκών πόλεων αλλά τελικά υποτάχθηκε στους Αιτωλούς. Στη διάρκεια του πολέμου των Αιτωλών με τους Μακεδόνες η πόλη καταστράφηκε από τον Φίλιππο τον Ε΄. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος, μετά την ίδρυση της Νικόπολης, υποχρέωσε τους κατοίκους της Καλυδώνας να μετακομίσουν. Όλοι οι καλλιτεχνικοί θησαυροί της πόλης μεταφέρθηκαν στην Πάτρα.[1]

Καλυδώνιος Κάπρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πόλη συνδέεται και ο σχετικός μύθος για τον Καλυδώνιο κάπρο.[2] Ο Καλυδώνιος Κάπρος στάλθηκε στην πόλη από τη θεά Άρτεμη για να εκδικηθεί τον βασιλιά Οινέα, που πρόσφερε θυσία σε όλους τους Θεούς πλην εκείνης. Η χώρα υπέφερε από τις καταστροφές, που προξενούσε ο κάπρος και ο Μελέαγρος, γιος του Οινέα και της Αλθέας, προσκάλεσε όλους τους ήρωες της αρχαιότητας μαζί και την Αταλάντη, κόρη του Αρκάδα Σχοινέα, στο κυνήγι του Κάπρου. Το έπαθλο για τον νικητή ήταν το δέρμα και το κεφάλι του θηρίου. Το πρώτο χτύπημα ο κάπρος το δέχτηκε από την Αταλάντη αλλά κατασπάραξε τον Υλέα και τον Αγκαίο, πριν τον εξοντώσει ο Μελέαγρος. Το έπαθλο τελικά δόθηκε στην Αταλάντη, πράγμα που δυσαρέστησε τους υπόλοιπους ήρωες. Τότε οι αδελφοί της μητέρας του Μελέαγρου της αφαίρεσαν το έπαθλο. Ο Μελέαγρος θύμωσε με αυτή τους την ενέργεια και σκότωσε τους θείους του, επιστρέφοντας το έπαθλο στην Αταλάντη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1  Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Calydon» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα (11η έκδοση) Cambridge University Press 
  2. Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη 1. 8. 2.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]