Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φίλιππος Λουκόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος Λουκόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Φίλιππος Λουκόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1939
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Αγγλικά
ΣπουδέςΣτρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααντιστράτηγος

Ο Φίλιππος Λουκόπουλος (γενν. 1939) είναι Έλληνας απόστρατος αντιστράτηγος του Στρατού Ξηράς, και πρώην Α’ Υποδιοικητής (Επιχειρησιακός) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Συμμετείχε με πρωτεύοντα ρόλο στην σχεδίαση, βελτίωση και αναθεώρηση πολλών ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων άμυνας της Χώρας, καθώς και στην αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε, ως επί το πλείστον, στις Ειδικές Δυνάμεις, και διετέλεσε Διοικητής επίλεκτων Μονάδων. Διετέλεσε  Διοικητής της Δ’ Μοίρας Καταδρομών, Διοικητής του 2ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, Διοικητής της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, Επιτελάρχης της ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων, και Υποδιευθυντής της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Διετέλεσε επίσης Διοικητής της Εθνοφυλακής Κύπρου. Είναι απόφοιτος, μεταξύ άλλων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, της Σχολής Εθνικής Αμυνας και της Ανωτέρας Σχολής Αμφιβίων Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Εχει αποκτήσει τις πτέρυγες Αλεξιπτωτιστού της Ελλάδας, του United States Marine Corps και των Korps Commandotroepen της Ολλανδίας. Του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως, το διάσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, και το διάσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Σπουδές και εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)(1957-1960), αποφοιτώντας μεταξύ των πρώτων (17ος μεταξύ 148), και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού την 28/7/1960. Είναι απόφοιτος όλων των βασικών Τμημάτων της Σχολής Πεζικού (Διμοιριτών, Διοικητών Υπομονάδων, και Διοικητών Μονάδων), του Τμήματος Βασικής Εκπαιδεύσεως του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών, του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Χιονοδρομών, της Στρατιωτικής Σχολής Ξένων Γλωσσών (Τμήματος Αγγλικής), και του Ειδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Αέρος/Επιφάνειας (ΕΚΑΕ/Ε) με Πτυχίο Ελεγκτού Αέρος (ΑΕΛΑ).

Είναι από το 1963 Πτυχιούχος Αλεξιπτωτιστής με σαράντα ένα (41) επισήμως αναγνωρισμένα «πτωτικά» εξάμηνα. Εχει επιπλέον αποκτήσει τις πτέρυγες Αλεξιπτωτιστού του Marine Corps (Σώματος Πεζοναυτών) των ΗΠΑ και των Korps Commandotroepen (Καταδρομέων) της Ολλανδίας, στις ΗΠΑ και Ολλανδία αντίστοιχα. Αποφοίτησε επίσης από την Ανωτέρα Σχολή Αμφιβίων Επιχειρήσεων ΗΠΑ (Naval Amphibious School- Course for Senior International Officers) στο Coronado, California το 1982, τότε ο δεύτερος μόνο Ελληνας αξιωματικός που επιλέχθηκε και αποφοίτησε από την σχολή αυτή.

Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου πρώτος μεταξύ 174 αξιωματικών της 33ης εκπαιδευτικής σειράς (6/9/1976-13/8/1977). Αποφοίτησε επίσης με Αριστα από την Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ)[1](39η εκπαιδευτική σειρά, Σεπτέμβριος 1986-Ιούνιος 1987).

Σταδιοδρομία: Στρατός Ξηράς- Ειδικές Δυνάμεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπηρέτησε σε Μονάδες, Συγκροτήματα και Σχηματισμούς του Πεζικού, ως επί το πλείστον των Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε αρχικά στο 504 Τάγμα Πεζικού ως Διοικητής Λόχου (1961-1963), και στη συνέχεια στη Β’ Μοίρα Καταδρομών ως Διοικητής Τμήματος Κρούσεως και Διοικητής Λόχου (1963-1966).

Στην παραπάνω θέση, και από τον Ιούνιο 1964 μέχρι το Μάρτιο 1966 , υπηρέτησε στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα η Β’ Μοίρα Καταδρομών μεταστάθμευσε από τη Θεσσαλονίκη στην Κύπρο.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στη Ε’ Μοίρα Καταδρομών ως Διοικητής Λόχου και Διαχειριστής Υλικού (1966-1969), στο 525 Τάγμα Πεζικού ως Διοικητής Λόχου (1969-1971), στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) ως Διευθυντής του 3ου Γραφείου του 1ου Τάγματος και ως Επιτελής του 3ου Επιτελικού Γραφείου της ΕΛΔΥΚ (1971-1973), στο 565 Τάγμα Πεζικού ως Υποδιοικητής Τάγματος (1973-1975), στο 21 Σύνταγμα Πεζικού ως Διευθυντής 3ου Γραφείου και Διοικητής Λόχου Διοικήσεως (1975-1976), στο 72 Σύνταγμα Πεζικού ως Διευθυντής 3ου Γραφείου (1976-1977).

Διετέλεσε Διοικητής επίλεκτων Μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Δ’ Μοίρας Καταδρομών (8/8/1980-28/7/1982), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Διοικητής του 2ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών (2ο ΣΑΛ)(25/3/1987-23/5/1988), με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής, και Διοικητής της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (17/3/1989-17/3/1991), με έδρα το Βόλο.

Υπηρέτησε σε σειρά επιτελικών θέσεων στο Στρατό Ξηράς. Αυτές περιλαμβάνουν θέσεις στην ΙΙΙ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (ΙΙΙ ΜΕΔ) ως Τμηματάρχης Σχεδίων (1978-1980), ως Διευθυντής του 3ου Επιτελικού Γραφείου (Σχέδια, Επιχειρήσεις, Εκπαίδευση, Οργάνωση) (1982-1986), και ως Επιτελάρχης (1986-1987), καθώς και στην ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων), σχηματισμός στο επίπεδο Σώματος Στρατού, ως Βοηθός Επιτελάρχου (1989). Ανέλαβε και διετέλεσε καθήκοντα Υποδιευθυντή της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού από 24/5/1988 ως 10/1/1989.

Στις παραπάνω επιτελικές θέσεις, ως Διευθυντής επί πεντατετία του 3ου Επιτελικού Γραφείου, και Τμηματάρχης Σχεδίων-Επιχειρησεων (επι διετία) και Επιτελάρχης (ένα χρόνο) της ΙΙΙης Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων, συμμετείχε με πρωτεύοντα ρόλο στην σχεδίαση αλλά και βελτίωση και αναθεώρηση πολλών ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων άμυνας της Χώρας.

Επίσης στις παραπάνω θέσεις συμμετείχε με πρωτεύοντα ρόλο στην αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων, στη σχεδίαση  διακλαδικών και διασυμμαχικών (ΝΑΤΟ) στρατιωτικών ασκήσεων, στη δημιουργία και λειτουργία του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Στελεχών Ειδικών Δυνάμεων και στην σύνταξη διαφόρων εκπαιδευτικών βοηθημάτων και κανονισμών ενδιαφέροντος Ειδικών Δυνάμεων.

Επιπλέον των θέσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω (Β’ Μοίρα Καταδρομών και ΕΛΔΥΚ), ο Φίλιππος Λουκόπουλος διετέλεσε υποστράτηγος Διευθυντής Οργανώσεως (ΔΟΡ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου, καθώς και Διοικητής της Εθνοφυλακής Κύπρου.

Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπηρέτησε ως Α’ Υποδιοικητής (Επιχειρησιακός) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τον Απρίλιο 1997 ως το Νοέμβριο 1999, και σε αυτήν την περίοδο εκτέλεσε κατά διαστήματα χρέη Διοικητή.

Τιμητικές διακρίσεις και Ηθικές Αμοιβές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Του έχει απονεμηθεί από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας το διάσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής,  το διάσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ και Β’ Τάξεως. Αλλες ηθικές αμοιβές που του έχουν απονεμηθεί περιλαμβάνουν τη Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Γ’ Τάξεως, τη Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως, και τη Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Β’ Τάξεως.

Προσωπικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ναύπακτο Αιτωλοακαρνανίας την 25η Μαΐου 1939. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στην ΣΣΕ, συμμετείχε με την ομάδα της ΣΣΕ στη Β’ κατηγορία πρωταθλήματος στίβου Αττικής.  Από τις 13/9/2001 εξελέγη και μετέχει ως Εταίρος της Ελληνικής Βιοτεχνικής Εταιρείας-Διπλαρείου Σχολής, ενώ κατά διαστήματα έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Είναι παντρεμένος με την Ισμήνη (το γένος Χατζηφάνη) με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Παναγιώτη Λουκόπουλο[2] και τον Πολυδεύκη Λουκόπουλο,[3] και δύο εγγόνια, τον Στέφανο και τον Φίλιππο Λουκόπουλο.

  1. «ΣΕΘΑ». Σχολή Εθνικής Αμυνας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. 
  2. «LinkedIn profile: Panayiotis Loukopoulos». LinkedIn. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «LinkedIn profile: Polydefkis Loukopoulos». LinkedIn. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]