Μόρνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μόρνος
Mornos river.jpg
Mornos map.jpg
Ο Μόρνος βορειοανατολικά της Ναυπάκτου
ΠηγέςΟίτη
ΕκβολέςΚορινθιακός
Μήκος70

Ο Μόρνος είναι ποταμός της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Στην αρχαιότητα λεγόταν Δαφνούς ή Ύλαιθος.

Γεωγραφικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγάζει από τις νότιες πλαγιές της Οίτης και καθώς κατεβαίνει στα νότια αποχετεύει τη λεκάνη που βρίσκεται μεταξύ Βαρδουσίων, Οίτης, Γκιώνας και Λιδωρικίου. Καθορίζει τα όρια των επαρχιών Δωρίδας και Ναυπακτίας και χύνεται στα όρια Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου, ανατολικά της Ναυπάκτου. Στο μέρος που εκβάλλει σχηματίζει μικρή πεδινή περιοχή με τις συνεχείς προσχώσεις του. Ο Μόρνος έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα περίπου και η λεκάνη απορροής του έχει επιφάνεια 1180 τετρ. χιλιόμετρα.

Λίμνη του Μόρνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Λίμνη Μόρνου

Η λίμνη του Μόρνου είναι τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε το 1979 με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου ταμιευτήρα για την ύδρευση της Αθήνας.[1] Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκε φράγμα (φράγμα του Μόρνου) και δημιουργήθηκε τεχνητή λίμνη με μέγιστη χωρητικότητα περίπου 800.000.000 κυβ. μέτρων νερού. Η λίμνη κάλυψε το χωριό Κάλλιον[2], το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της λίμνης. Η λίμνη του Μόρνου, εκτός από την ύδρευση της Αθήνας, εξυπηρετεί και την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΕΥΔΑΠ, ο ταμιευτήρας του Μόρνου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2011. 
  2. Γυμνάσιο Λιδωρικίου, το Κάλλιο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]