Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόρνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μόρνος
Ο Μόρνος βορειοανατολικά της Ναυπάκτου
ΠηγέςΟίτη
ΕκβολέςΚορινθιακός
Ελλάδα ΕλλάδαΕλλάδα Ελλάδα
Μήκος70
Χάρτης

Ο Μόρνος είναι ποταμός της Στερεάς Ελλάδας. Στην αρχαιότητα λεγόταν Δαφνούς ή Ύλαιθος.

Γεωγραφικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγάζει από τις νότιες πλαγιές της Οίτης και καθώς κατεβαίνει στα νότια αποχετεύει τη λεκάνη απορροής που βρίσκεται μεταξύ Βαρδουσίων, Γκιώνας, και Οίτης. Καθορίζει τα όρια των επαρχιών Δωρίδας και Ναυπακτίας και εκβάλλει στα όρια Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου, ανατολικά της Ναυπάκτου. Στο μέρος που εκβάλλει σχηματίζει μικρή πεδινή περιοχή με τις συνεχείς προσχώσεις του. Ο Μόρνος έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα περίπου και η λεκάνη απορροής του έχει συνολική επιφάνεια 1.180 τετρ. χιλιόμετρα.

Λίμνη του Μόρνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Λίμνη Μόρνου

Η λίμνη του Μόρνου είναι μια τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε το 1979 με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου ταμιευτήρα για την ύδρευση της Αθήνας.[1] Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκε φράγμα (φράγμα του Μόρνου) ύψους 126 μ. και σχηματίστηκε τεχνητή λίμνη με μέγιστη χωρητικότητα σχεδόν 800.000.000 κυβ. μέτρων νερού. Η λίμνη κάλυψε το χωριό Κάλλιον Φωκίδας[2], το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της λίμνης. Η λίμνη του Μόρνου, εκτός από την ύδρευση της Αθήνας -που γίνεται μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου με δίκτυο μεταφοράς μήκους 196 χλμ.- εξυπηρετεί επίσης και την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΕΥΔΑΠ, ο ταμιευτήρας του Μόρνου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2011. 
  2. «Γυμνάσιο Λιδωρικίου, το Κάλλιο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]