Καλαβρούζα Αιτωλοακαρνανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καλαβρούζα
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Καλαβρούζα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΔήμος Ναυπακτίας
Δημοτική ΕνότηταΧαλκείας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΑιτωλοακαρνανίας
Υψόμετρο600
Πληθυσμός9 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ.30014
Τηλ. κωδ.26340

Η Καλαβρούζα είναι ορεινός οικισμός που βρίσκεται στην Ναυπακτία της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 600 μέτρα[1].

Γεωγραφία - Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καλαβρούζα, η οποία ονομάζεται άτυπα Πάνω ή Άνω για να ξεχωρίζεται από την Κάτω Καλαβρούζα, είναι κτισμένη σε μια χαράδρα της Κλόκοβας[2], δυτικά της Ναυπάκτου και απέχει από αυτήν 25,5 χλμ[3]. Το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από κατοίκους κυρίως του οικισμού Παλιοκαλαβρούζα που ύπήρχε στη θέση "Παλιοκαρυά" αλλά και άλλων κοντινών, που είχαν αναπτυχθεί κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, όπως τα Σέρσενα ή το Σέρσενο, μεταξύ "Παλιοκαρυάς" και "Αγίας Κυριακής", το Λιβάδι της Κλόκοβας ανάμεσα στην Άνω Καλαβρούζα και τον "Αγραπιδόκαμπο", τη Δράμεσχη στην κορυφογραμμή μεταξύ Καλαβρούζας και "Αγραπιδόκαμπου", οι Μασέοι κ.α.[2]

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοθέατα του χωριού είναι ο ενοριακός ναός του Άϊ Θανάση, κτισμένος το 1868, ο ναός της Αγίας Κυριακής στη θέση "Πεζούλια", όπου κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου γιορτάζεται η διάσωση του χωριού από τους Τούρκους με πανηγύρι που συγκεντρώνει τους κατοίκους της περιοχής καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε από τον τοπικό εκπολιτιστικό σύλλογο. Τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πεζοπορικές διαδρομές στον ορεινό όγκο της Κλόκοβας και τα γύρω χωριά.[2]

Διοικητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο της τουρκοκρατίας η Καλαβρούζα υπαγόταν στο Κάτω Βενετικό και ιδιαίτερα μετά την επανάσταση του 1821 στην επαρχία Ναυπακτίδος (Ναυπακτοβενετικο). Μετά την οργάνωση των Δήμων το 1835 εντάσσεται στον Δήμο Ναυπάκτου[4]. Το 1912 ιδρύθηκε η κοινότητα Καλαβρούζας[5] ενώ το 1999, σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστριας, μαζί με τις γειτονικές κοινότητες Άνω Βασιλικής, Κάτω Βασιλικής, Γαβρολίμνης και Τρίκορφου αποτέλεσαν το Δήμο Χαλκείας[4].

Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με την Κάτω Καλαβρούζα συναποτελούν την τοπική κοινότητα Καλαβρούζας που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Χαλκείας του Δήμου Ναυπακτίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 9 κατοίκους[6].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Καλαβρούζα |Δήμος Ναυπακτίας». www.nafpaktos.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017. 
  3. «Οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ πόλεων, χωριών - apostaseis.gr». www.apostaseis.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017. 
  4. 4,0 4,1 WebOlution. «Καλαβρούζα». 520 Greeks. http://www.520greeks.com/articles/kalavroyza/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-26. 
  5. «ΕΕΤΑΑ-Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017. 
  6. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού Απογραφής 2011», σελ. 10724 (σελ. 250 του pdf)