Δήμος Χάλκειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Χάλκειας
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Έκταση 114.189 km2
Πληθυσμός 3.161 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Χάλκειας ήταν δήμος του νομού Αιτωλοακαρνανίας που συστάθηκε το 1994 με την εθελοντική συνένωση των τοπικών κοινοτήτων Άνω Βασιλικής, Βασιλικής, Γαβρολίμνης, Καλαβρούζας και Τρικόρφου, της νοτιοδυτικής Ναυπακτίας, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Η έδρα του Δήμου Χάλκειας ήταν στη Γαβρολίμνη. Μετά από μερικά χρόνια, με το πρόγραμμα Καποδίστριας, στον προϋπάρχοντα Δήμο Χάλκειας προστέθηκαν και οι κοινότητες Γαλατά και Περιθωρίου ως νεότερα δημοτικά διαμερίσματα. Το 2010 καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Ναυπακτίας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος Χάλκειας βρισκόταν νότια του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Νότια του υπάρχει ο Πατραϊκός κόλπος, ανατολικά ο Δήμος Μεσολογγίου, δυτικά ο Δήμος Αντιρρίου και βόρεια ο Δήμος Μακρυνείας. Ουσιαστικά στον δήμο περιλαμβάνονται όλοι οι οικισμοί που υπάρχουν γύρω από την Βαράσοβα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοποθεσία "Λιμνοπούλα"

Πήρε το όνομα της από την Ομηρική πόλη Χάλκεια (Χαλκίς) ή Αγχίαλο Χαλκίδα που ήταν κτισμένη σ' έναν αυχένα της Βαράσοβας πάνω από την τοποθεσία Λιμνοπούλα, δυτικά της Κάτω Βασιλικής. Η Αγχίαλος Χαλκίδα μνημονεύεται στην Ιλιάδα του Ομήρου ως μια από τις 5 Αιτωλικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο η πόλη περιήλθε στους Αιτωλούς. Από το λιμάνι της εξόρμησε ο αθηναϊκός στόλος του Φορμίωνα, κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου και νίκησε το στόλο Κορινθίων και Σπαρτιατών.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δ.δ. Τρικόρφου -- το Τρίκορφο [440]
Δ.δ. Άνω Βασιλικής -- η Άνω Βασιλική [177]
Δ.δ. Βασιλικής [329]
Δ.δ. Γαβρολίμνης -- η Γαβρολίμνη [363]
Δ.δ. Γαλατά [1.212]
Δ.δ. Καλαβρούζης [132]
Δ.δ. Περιθωρίου -- το Περιθώριο [210]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]