Μονή Αγίου Ιωάννου Αιτωλοακαρνανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μονή Αγίου Ιωάννου Αιτωλοακαρνανίας
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°26′4″N 21°49′14″E
Θρησκευτική υπαγωγήΙερά Μητρόπολις Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ναυπακτίας και Δημοτική Κοινότητα Βομβοκούς Αιτωλοακαρνανίας
ΧώραΕλλάδα[1]

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου βρίσκεται[νεκρός σύνδεσμος] στην Ναυπακτία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και είναι κτισμένη σε πλάτωμα απότομης πλαγιάς στην ανατολική πλαγιά του όρους Ριγάνι[2]. Απέχει 11,5 χλμ. Β.-ΒΔ. από τη Ναύπακτο και 3 χλμ. Β. της Βομβοκούς[3]. Ακριβώς κάτω της βρίσκεται η χαράδρα απ’ όπου περνάει ο χείμαρρος Σκας που καταλήγει στη Ναύπακτο[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ημερομηνία κτίσης της μονής δεν είναι ακριβής και πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Ανοικοδομήθηκε περίπου το 1695 πάνω στα θεμέλια του παλιού ναού[2]. Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το μοναστήρι αυτό αρχίζουν το 1733, όταν την περίοδο της τουρκοκρατίας ο Σουλτάνος Μαχμούτ Α’ εξέδωσε φιρμάνι το οποίο αναγνώριζε το μοναστήρι, μαζί με αυτό της Βαρνάκοβας, ως νομικά πρόσωπα καθώς τα κτήματά τους βακούφικα, έτσι ώστε η ανανέωση των τίτλων κυριότητας να γίνεται αυτόματα στο όνομα του κάθε ηγουμένου, ο οποίος τα νεμόταν ως εντολοδόχος του μοναστηρίου[4]. Το καθολικό του μοναστηριού είναι σταυροειδής ναός, τετρακιόνιος με τρούλο και περίτεχνη αγιογράφηση (τέλους 17ου αιώνα) μεγάλης ιστορικής αξίας[5][6]. Την περίοδο της επανάστασης του 1821, το μοναστήρι, υπήρξε το αρχηγείο της στρατιωτικής δύναμης που συμμετείχε στον αποκλεισμό του Φρουρίου της Ναυπάκτου. Ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι το 1817 υπήρχαν έξι μοναχοί[4].

Διοικητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1940 αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ως οικισμός με την ονομασία Μονή Τιμίου Προδρόμου και προσαρτάται στην κοινότητα Βομβοκούς, ενώ το 1961 καταργείται. Το 1971 ξανααναγνωρίζεται ως οικισμός Μονή Αγίου Ιωάννου και προσαρτάται στην κοινότητα Βομβοκούς. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τον Άγιο Βασίλειο, τη Λεύκα Βομβοκού, τα Μάρμαρα και τη Βομβοκού συναποτελούν την Τοπική κοινότητα Βομβοκούς που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ναυπάκτου του Δήμου Ναυπακτίας και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 11 κάτοικους[7].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μιχαήλ Παπαβαρνάβας, "Το καθολικό της Μονής Τιμίου Προδρόμου στη Βομβοκού Ναυπακτίας"[νεκρός σύνδεσμος], από το βιβλίο "Ἐκκλησίες στήν Ἑλλάδα μετά τήν Ἅλωση Churches in Greece 1453 – 1850" - Επιμέλεια: Χαράλαμπος Μπούρας - Σταύρος Μαμαλούκος, τομ. 7, σελ. 195 - 205

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Βομβοκού |Δήμος Ναυπακτίας». www.nafpaktos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2018. 
  3. «Οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ πόλεων, χωριών - apostaseis.gr». www.apostaseis.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2017. 
  4. 4,0 4,1 «Βομβοκού». klepanafpaktias.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2018. 
  5. «Agro-Tour.Net - Ιστορικοί Τόποι - Σημεία - ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΒΟΜΒΟΚΟΥΣ». www.agro-tour.net. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Παπαχαραλάμπειος Δημοσία Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2020. 
  7. «ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδος. Απογραφή 2011» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2018.