Γαία (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γαία
Pergamonmuseum - Antikensammlung - Pergamonaltar 13 detail.jpg
Σύζυγος Ουρανός και Τάρταρος
Τέκνα Ούραια, Κρόνος, Ουρανός, Ρέα, Ευρυμέδοντας, Ωκεανός, Τυφών, Τηθύς, Αλκυονέας (Γίγαντας), Εγκέλαδος, Δάμυσος, Άλπος, Μίμας, Γύγης, Κλυτίος, Εφιάλτης, Πορφυρίων (μυθολογία), Γρατίων, Ιππόλυτος, Briareo, Βρόντης, Άναξ, Πάλλας, Αρισταίος, Αστραίος, Εύρυτος, Οπλάδαμος, Κότος, Ότος, Πολυβώτης, Πέλορος, Στερόπης, Μελία, Άργης, Νηρέας, Κρείος, Ευρυφάεσσα, Φοίβη, Κόιος, Ιαπετός, Υπερίων, Θέμις, Μνημοσύνη, Πόντος, Φόρκυς, Κητώ, Θαύμας, Ευρυβία, Τελχίνες, Μέγαιρα, Αληκτώ, Τισιφόνη, χωρίς ετικέτα, Ανταίος, Μάνης, χωρίς ετικέτα, Syceus και Διώνη
Γονείς Αιθέρας και Χάος και Ημέρα και Caligo
Commons page Πολυμέσα

Η Γαία (αρχ. ελλ.: Γαῖα) προϋπήρχε με το Χάος και τον Έρωτα-Φάνη στη δημιουργία του Κόσμου. Κατά άλλους αυτές οι τρεις κοσμικές υπάρξεις γεννήθηκαν, κατά αντίστροφη σειρά, από το Κοσμικό Αβγό, το οποίο προήλθε από το μηδέν, το τίποτα ή από τη Νύχτα.

Η Γαία, στο επίπεδο της Κοσμογονίας, συμβολίζει την υλική πλευρά του Κόσμου και όχι τη Γη. Το Χάος συμβολίζει τον Χώρο του Σύμπαντος. Ο Έρωτας συμβολίζει την κινητήρια δύναμη που ενώνει, μεταλλάσσει και μεταμορφώνει (μορφή, αυτό που φαίνεται, ο Φάνης) το Παν.

Ο Ουρανός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Ησίοδο η Γαία με το Χάος, με μεσολάβηση του Έρωτα, γεννούν τον Ουρανό. Μια άλλη εκδοχή ταυτίζει το Χάος με τον Ουρανό και οριοθετεί έτσι τη Γαία και τον Ουρανό ως το πρώτο Κοσμικό Ζευγάρι της Δημιουργίας.

Η Γαία ενώθηκε με τον Ουρανό και δημιούργησε τους Γίγαντες, τους Τιτάνες, τον Ωκεανό ή Πόντο και όλη την πλάση που περιβάλλει τον κόσμο. Ο Ουρανός, θέλοντας να ανακόψει τη συνεχή δημιουργία της Γαίας, αποφασίζει να στείλει τα παιδιά του στα σπλάχνα της. Εξαιτίας αυτής της σκληρότητας, η Γαία συμμαχεί με έναν από τους Τιτάνες γιους της, τον Κρόνο, και καθαιρεί από την εξουσία του κόσμου τον Ουρανό.

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όμως η αδικία και η σκληρότητα του Κρόνου, θα την οδηγήσει να βοηθήσει τον Δία, δίνοντάς του το φάρμακο που θα αναγκάσει τον Κρόνο να βγάλει από μέσα του τα παιδιά - θεούς, τα οποία έφαγε από φόβο μη χάσει την εξουσία κατά τα πρότυπα του Ουρανού.

Τέλος υπάρχει μια εκδοχή, κατά την οποία ή Γαία, μετά την πτώση του Ουρανού, ενώθηκε με τον Ωκεανό και γέννησε θεούς και θεές του υγρού στοιχείου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αστεροειδής 1184 Γαία (1184 Gaea), που ανακαλύφθηκε το 1926, πήρε το όνομά του από την αρχαία αυτή θεά-προμήτορα.
wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα: