Αστραία (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αστραία
AstraeaVSH.JPG
Γονείς Δίας και Θέμις
Commons page Πολυμέσα
Στήλη με το άγαλμα της Αστραίας στην πόλη Castiglione delle Stiviere

Η Αστραία ήταν κόρη του «πατρός ανδρών τε θεών» Δία και της θεάς της δικαιοσύνης Θέμιδας. Κατά άλλους ήταν κόρη του Τιτάνα Αστραίου και της Ηούς (Ηώς = Αυγή) που την έλεγαν και Δίκη και την παρίσταναν με ζυγαριά και φοίνικα στο ένα χέρι και στάχυ στο άλλο.[1] Πρόσφερε τη βοήθειά της κατά την Τιτανομαχία υπέρ του Δία. Αυτός την τίμησε με το να της δώσει το δικαίωμα να οδηγεί τον κεραυνό στον στόχο του. Από αυτό η Αστραία έγινε η προσωποποίηση της Δικαιοσύνης, από την πλευρά της επόπτευσης, και συχνά προσφωνούταν ως Θεία Δίκη.

Από αυτή την προσφώνηση παραμένει μέχρι και σήμερα σε χρήση στη νεοελληνική η λαϊκή έκφραση: «Θεία δίκη, θα πέσει φωτιά να μας κάψει»!

Κατά τον Οβίδιο[2] και τον Ησίοδο η Αστραία κατοικούσε στη Γη μέχρι την περίοδο του Χρυσού Γένους, γι΄ αυτό και οι αρχαίοι ποιητές ονόμαζαν την εποχή εκείνη και «εποχή της Αστραίας».

Ύστερα, απογοητευμένη από τις ηθελημένες αλλοιώσεις του πνεύματος της Δικαιοσύνης που επέφεραν οι άνθρωποι, (κατάπτωση αξιών), μετά την Αιδώ, που πρώτη εγκατέλειψε τη Γη, και αντ' αυτής εγκαταστάθηκε το Έγκλημα, μετέβη στον Όλυμπο και από εκεί στον Ουρανό όπου και εισήλθε στον αστερισμό της Παρθένου (επειδή παρέμεινε αγνή παρθένα).

Εικονίζεται ως επί το πλείστον να κρατά στο δεξί χέρι ζυγό με ένα κλαδί φοίνικα, ενώ στο αριστερό ένα στάχυ ή ξίφος. Μια άλλη απεικόνισή της είναι αυτή κατά την οποία στο δεξί κρατά κλαδί ελιάς και στο αριστερό το Κέρας της Αμάλθειας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αστεροειδής 5 Αστραία (5 Astraea), ένας από τους πρώτους που ανακαλύφθηκαν, πήρε το όνομά του από το μυθικό αυτό πρόσωπο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιάννης Λάμψας, Λεξικό του αρχαίου κόσμου, Τόμ. Α΄, ISBN 960-666932-7
  2. Οβίδιος, Μεταμορφώσεις Βιβλίο Ι 149-150

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]