Εστία (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεά Εστία
Hestia Giustiniani.jpg
Κατοικία Όλυμπος
Γονείς Κρόνος και Ρέα
Αδέλφια Θεά Δήμητρα, θεά Ήρα, θεός Πλούτωνας, θεός Ποσειδώνας, θεός Δίας
Commons page Πολυμέσα

Στην ελληνική μυθολογία, η Εστία είναι η θεά της εστίας, της οικιακής ζωής και της οικογένειας, η οποία λάμβανε την πρώτη προσφορά σε κάθε θυσία στο σπιτικό, αλλά δεν είχε δημόσια λατρεία. Στην Ρωμαϊκή μυθολογία η σχεδόν αντίστοιχή της ήταν η Βέστα, που προσωποποιούσε τη δημόσια εστία, και της οποίας η λατρεία έδενε τους Ρωμαίους με μια μορφή εκτεταμένης οικογένειας.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά της σημαίνει “σπίτι και εστία”: το σπιτικό και τους κατοίκους του. Η Εστία συμβολίζει την συμμαχία μεταξύ, των αποικιών και των μητέρων-πόλεών τους.

Γένεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μεγαλύτερη κόρη της Ρέας και του Κρόνου, αδερφή του Δία, της Ήρας, του Άδη του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Αρχικά εντασσόταν στους Δώδεκα Ολύμπιους, αλλά αργότερα προσέφερε τον θρόνο στον Διόνυσο για να τελειώσει τις αψιμαχίες. Έπειτα, φρόντιζε την ιερή φωτιά στον Όλυμπο. Οι βωμοί της περιελάμβαναν κάθε οικογενειακή εστία.

Αμέσως μετά την γέννησή τους, ο Κρόνος κατάπιε την Εστία και τα αδέρφια της εκτός από τον Δία, ο οποίος αργότερα τους διέσωσε και τους οδήγησε σε πόλεμο εναντίον του Κρόνου και των άλλων Τιτάνων.

Ο Όρκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εστία ορκίστηκε να παραμείνει για πάντα παρθένα και αρνήθηκε στα καλέσματα του αδερφού της Ποσειδώνα και του Απόλλωνα. Μια φορά κινδύνευσε να βιαστεί από τον Πρίαπο, έναν ελάσσονα θεό της γονιμότητας, αλλά σώθηκε από το ογκάνισμα ενός όνου.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εστία ήταν μικρή θεότητα,χωρίς να παίρνει μέρος σε πολλούς μύθους, μα έπαιρνε την πρώτη θυσία του σπιτιού από μία γυναίκα ή μερικές φορές και από κάποιους άνδρες. Ποτέ δεν έφευγε από τον Όλυμπο.

Τέλος,η Εστία, η Αθηνά και η Άρτεμις ήταν οι μόνες Θεές που πάνω τους δεν είχε δύναμη η Αφροδίτη (που είχε υποτάξει το σύνολο Θεών και ανθρώπων)[εκκρεμεί παραπομπή].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα: