Κοίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιτάνας Κόιος
Τιτάνας της νοημοσύνης, ο άξονας από τον οποίο περιστρέφονται οι αστερισμοί και πιθανόν οι ουράνιοι χρησμοί
Σύζυγος-οιΤιτανίδα Φοίβη
ΓονείςΟυρανός και Γαία
Αδέλφια
ΤέκναΑστερία και Λητώ
Στην Ρωμαϊκή μυθολογίαΠώλος

Στην ελληνική μυθολογία ο Κόιος[1] (αρχαιοελληνικά Κόιος, Λατινικά Coeus) ήταν ένας από τους Τιτάνες, γιος του Ουρανού και της Γαίας[2], όπως αναφέρει ο Ησίοδος στη Θεογονία του[3].

Αναφέρεται ότι ήταν πατέρας της Λητούς και της Αστερίας, τις οποίες απέκτησε με την αδελφή του, την Τιτανίδα Φοίβη[4], η οποία συνδέεται με τη φωτεινότητα και τη Σελήνη. Οι κόρες του Κόιου συμβολίζουν τους κλάδους της μαντικής και προορατικής ικανότητας[εκκρεμεί παραπομπή]. Σύμφωνα με τις παραδόσεις της ελληνιστικής εποχής, ο Κόιος έδωσε το όνομά του στη νήσο Κως, όπου γεννήθηκε η κόρη του Λητώ[2]. Ακόμα μεταγενέστερα, ο Κόιος αναφέρεται ως ένας από τους Γίγαντες, λόγω της συγχύσεως που επεκράτησε στη διάκριση μεταξύ Τιτάνων και Γιγάντων[2]. Αρκετοί μελετητές θεωρούν ότι ο Κόιος και η Φοίβη προσωποποιούσαν την πρωταρχική πηγή όλης της Γνώσης[εκκρεμεί παραπομπή]. Χάρη στη Λητώ, ο Κόιος έγινε ο παππούς δύο εκ των θεών του Δωδεκαθέου, της Άρτεμης και του Απόλλωνα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Μαζί με τους άλλους Τιτάνες, ο Κόιος κατακρημνίσθηκε στα Τάρταρα από τον Δία και άλλους ολύμπιους θεούς μετά την Τιτανομαχία. Στη ρωμαϊκή μυθολογία ο Κόιος ταυτίζεται με τον Polus[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τιτάνες». Μικρός Απόπλους. Ανακτήθηκε στις 19 Απρίλιος 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 301, τομ. 17. 
  3. Ησίοδου Θεογονία 134
  4. Ησίοδου Θεογονία 404

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]