Κοίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τιτάνας Κόιος
Τιτάνας της νοημοσύνης, ο άξονας από τον οποίο περιστρέφονται οι αστερισμοί και πιθανόν οι ουράνιοι χρησμοί
Σύζυγος-οι Τιτανίδα Φοίβη
Γονείς Ουρανός και Γαία
Αδέλφια
Τέκνα Αστερία και Λητώ
Στην Ρωμαϊκή μυθολογία Πώλος

Στην ελληνική μυθολογία ο Κοίος[1] (αρχαιοελληνικά Κοίος) ήταν ένας από τους Τιτάνες, υιός του Ουρανού και της Γαίας[2], όπως αναφέρει ο Ησίοδος στη Θεογονία του[3].

Αναφέρεται ότι ήταν πατέρας της Λητούς και της Αστερίας, τις οποίες απέκτησε με την αδελφή του, την Τιτανίδα Φοίβη[4], η οποία συνδέεται με τη φωτεινότητα και τη Σελήνη. Οι κόρες του Κόιου συμβολίζουν τους κλάδους της μαντικής και προορατικής ικανότητας[εκκρεμεί παραπομπή]. Σύμφωνα με τις παραδόσεις της ελληνιστικής εποχής, ο Κοίος έδωσε το όνομά του στη νήσο Κως, όπου γεννήθηκε η κόρη του Λητώ[2] . Ακόμα μεταγενέστερα, ο Κοίος αναφέρεται ως ένας από τους Γίγαντες, λόγω της συγχύσεως που επεκράτησε στη διάκριση μεταξύ Τιτάνων και Γιγάντων[2]. Αρκετοί μελετητές θεωρούν ότι ο Κοίος και η Φοίβη προσωποποιούσαν την πρωταρχική πηγή όλης της Γνώσης[εκκρεμεί παραπομπή]. Χάρη στη Λητώ, ο Κοίος έγινε ο παππούς δύο εκ των θεών του Δωδεκαθέου, της Αρτέμιδας και του Απόλλωνα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Μαζί με τους άλλους Τιτάνες, ο Κοίος κατακρημνίσθηκε στα Τάρταρα από τον Δία και άλλους ολύμπιους θεούς μετά την Τιτανομαχία. Στη ρωμαϊκή μυθολογία ο Κοίος ταυτίζεται με τον Polus[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τιτάνες». Μικρός Απόπλους. Ανακτήθηκε στις 19 Απρίλιος 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996, σελ. 301, τομ. 17. 
  3. Ησίοδου Θεογονία 134
  4. Ησίοδου Θεογονία 404

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]