Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. Μπορείτε να βοηθήσετε προσθέτοντας την κατάλληλη τεκμηρίωση. Υλικό που είναι ατεκμηρίωτο μπορεί να αμφισβητηθεί και να αφαιρεθεί.
Προσοχή, το πρότυπο τοποθετήθηκε χωρίς ημερομηνία. Για τη σημερινή ημερομηνία χρησιμοποιήστε: {{πηγές|27|02|2021}}
Κητώ Δευτερεύουσα θεότητα της θάλασσας Σύζυγος-οι Φόρκυς Σύντροφος-οι d:Q61856582 Γονείς Πόντος και Γαία Αδέλφια Νηρέας , Θαύμας , Φόρκυς και Ευρυβία
Ουρανός και Πόντος (κατά μία εκδοχή). Τυφών και Πύθων .
Τιτάνες : Ωκεανός , Κρείος (ή Κριός), Κοίος , Υπερίων , Ιαπετός , Θέμις , Μνημοσύνη , Ρέα , Φοίβη , Τηθύς και Θεία (ή Ευρυφάεσσα )
Εκατόγχειρες : Βριάρεως (ή Αιγαίων), Κόπος και Γύγης
Κύκλωπες : Άργης , Βρόντης και Στερόπης
Γίγαντες : Αλκυονέας , Εγκέλαδος , Ευρυμέδοντας κ.α.
Τέκνα Οι Γραίες , οι Γοργόνες , Θόωσα , Έχιδνα (πιθανόν), Λάδων (πιθανόν), οι Εσπερίδες (πιθανόν) και όλα τα θαλάσσια τέρατα. wikidata (π )
Η Κητώ ήταν δευτερεύουσα θαλάσσια θεότητα, κόρη του Πόντου και της Γαίας . Αδέλφια της ήταν ο Νηρέας , ο Φόρκυς , ο Θαύμας και η Ευρυβία . Αντιπροσώπευε τους κινδύνους της θάλασσας . Συχνά σχετίζεται με τα μεγαλόσωμα ζώα της θάλασσας, τα κήτη (φάλαινες , δελφίνια , κτλ). Παντρεύτηκε τον αδελφό της, Φόρκυ , από τον οποίο απέκτησε την Έχιδνα , τη Σκύλλα , τον Λάδωνα , τις Γραίες , τις Γοργόνες , τις Εσπερίδες . Ο Ηρακλής αντιμετώπισε τον Λάδωνα , στον άθλο της κλοπής των χρυσών Μήλων των Εσπερίδων . Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς , ο Ηρακλής επέστρεψε τα Μήλα στον κήπο των Εσπερίδων προκειμένου να φυλαχθούν. Η Κητώ, πολλές φορές συγχέεται στην μυθολογία με τη χθόνια θεά Εκάτη , η οποία είχε, επίσης, εξουσία στην θάλασσα .