Άτλας (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τιτάνας Άτλας
Titanen Atlas, Nordisk familjebok.png
Σύζυγος-οι Πλειόνη
Σύντροφος-οι Εσπερίδα
Γονείς Τιτάνας Ιαπετός και Ωκεανίδα Κλυμένη ή Ασία
Αδέλφια Τιτάνας Προμηθέας, Τιτάνας Επιμηθέας και Τιτάνας Μενοίτιος
Τέκνα Οι Εσπερίδες, οι Πλειάδες, οι Υάδες, ο Ύας και η Καλυψώ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τη θεότητα

Στην ελληνική μυθολογία και κατά τον Ησίοδο, ο Άτλας ήταν υιός του Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης και αδέλφια του ήταν ο Προμηθέας, ο Επιμηθέας και ο Μενοίτιος, οι γνωστοί «Ιαπετίδες».

Κατά την Τιτανομαχία υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων) και, μάλιστα, ο δυνατότερος και ο πλέον επιδέξιος. Όμως μετά τη νίκη του, ο Δίας τον τιμώρησε για πάντα υποχρεώνοντας τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο (Ουρανό, βλέπε και ουράνια σφαίρα).

Επειδή τη "θεία τιμωρία" ετούτη την υπέμενε με θαυμαστή και παραδειγματική εγκαρτέρηση, έλαβε το όνομα Άτλας (εκ του προσθετικού α και του τλάν = τα πάντα υπομένοντας). Το Λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη δίνει την εξής ερμηνεία ως προς την ετυμολογία της λέξης Άτλας: "...[ΕΤΥΜ. < αρχ. "Ατλας, -αντος, όνομα μυθικού γίγαντα, < ά- αθροιστ. + θ. τλο- | τλη-, από όπου και απρφ. τλή-ναι «τολμώ» (βλ. κ. τόλμη, τά-λαντο)." (σελ. 306)

Για τον λόγο αυτόν, στεκόταν επί της κορυφής μεγάλου όρους της Αφρικής, το οποίο πήρε το όνομά του.

Εκεί τον βρήκε ο Ηρακλής όταν τον «πρόσταξε» ο Ευρυσθέας να φέρει τα μήλα των Εσπερίδων τα οποία, κατά συμβουλή του Προμηθέα, δεν ήθελε να πάει ο ίδιος στον κήπο των Εσπερίδων, αντικατέστησε τον Άτλαντα στα βαριά καθήκοντά του για όσο χρόνο εκείνος θα έλειπε. Όταν, όμως, ο Άτλας επέστρεψε με τους πολύτιμους καρπούς δεν ήθελε να κρατήσει, πλέον, τον ουράνιο θόλο. Τότε ο Ηρακλής, προσποιούμενος πως χρειάζεται βοήθεια για να κρατήσει τον θόλο σταθερότερα, εξαπάτησε τον Άτλαντα, αφήνοντάς του όλο το βάρος κι έτσι ετούτος εξακολούθησε την τιμωρία του.

Κατά τον Οβίδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον Οβίδιο (Μεταμορφ. Δ 626) ο Άτλας ήταν ένας πάμπλουτος βοσκός της Μαυριτανίας όπου και βασίλευε, έχοντας όλων των ειδών τις αγέλες και απέραντους κήπους με τα περίφημα μήλα. Περνώντας, όμως, από εκεί ο Περσέας ζήτησε φιλοξενία. Ο Άτλας αρνήθηκε όταν έμαθε πως ήταν υιός του Δία, φοβούμενος κάποιο χρησμό που του είχε δώσει η Θέτις, πως υιός του Δία θα του έκλεβε τα μήλα. Όταν, πλέον, τόσο οι πειστικοί λόγοι του Περσέα όσο και οι παρακλήσεις του απέβησαν άκαρποι, αναγκάσθηκε, ο μυθικός αυτός ήρωας, να παρουσιάσει στον Άτλαντα την κεφαλή της Μέδουσας, με αποτέλεσμα να τον απολιθώσει. Έτσι, ο Τιτάνας μεταβλήθηκε σε όρος τεράστιο, το όρος «Άτλας», του οποίου η μεσαία κορυφή ήταν το κεφάλι και οι ακραίες κορυφές οι ώμοι του, πλούσια δασωμένο από τη δασιά του κόμη του και με δρυμούς από τη γενειάδα του.

Κατά τον Πλάτωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον Πλάτωνα, ο Άτλας ήταν ένας από τους δώδεκα θεους του Ολύμπου, υιός του Ποσειδώνα και της Κλειτούς, θυγατέρας του Ευήνορα. Τέκνα του ήσαν(ήταν) οι Εσπερίδες, ο Έσπερος, ο Αύσων, η Καλυψώ, η Διώνη και οι Υάδες[1].

Ο Πλάτων επίσης, σε άλλο βιβλίο του, αναφέρει τον Άτλαντα ως τον πρώτο αστροπαρατηρητή που κατοικούσε στο ομώνυμο όρος Άτλας της Συρίας (και όχι στην οροσειρά Άτλας της Αφρικής που αναφέρουν νεότεροι συγγραφείς).

Ο Διόδωρος τον θεωρεί ως τον πρώτο αστρονόμο που από το όρος της Αφρικής γλίστρησε και έπεσε στη παρακείμενη θάλασσα δίνοντας, τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα, το όνομά του, Άτλας και Ατλαντικός, αντιστοίχως.

Τέλος, ο Άτλας είχε πολλές κόρες από τις οποίες όσες απέκτησε από την Πληϊόνη ονομάσθηκαν Πλειάδες, οι δε άλλες, εκ του ονόματός του, Ατλαντίδες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλάτωνος , Κριτίας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]