Φοίβη (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιτανίδα Φοίβη
Τιτανίδα της "φωτεινής" νοημοσύνης και της προφητείας
Σύζυγος-οιΤιτάνας Κοίος
ΓονείςΟυρανός και Γαία
Αδέλφια
ΤέκναΑστερία και Λητώ

Η Φοίβη (σημαίνει Φωτίζουσα στα αρχαία ελληνικά) ήταν Τιτανίδα, κόρη του Ουρανού και της Γαίας, μητέρα της Αστερίας και της Λητούς, μετά τη Θέμιδα και τον Απόλλωνα, μαντική θεότητα των Δελφών και αυτή.[1][2] Οι Ρωμαίοι ποιητές την ονόμαζαν Θεά της Σελήνης. Αφού ζευγάρωσε με τον Τιτάνα Κοίο, γέννησε την Αστερία και τη Λητώ.

Η Άρτεμις ήταν εγγονή της, τη θεωρούσαν, επίσης, θεά της σελήνης και έφερε το όνομα Φοίβη.

  1. Επίσης, το όνομα Φοίβη έφερε και μία από τις Μελεαγρίδες.

2. Η αδελφή της Ωραίας Ελένης και της Κλυταιμνήστρας, κόρη του Τυνδάρεω και της Λήδας, ονομαζόταν Φοίβη.

3. Ο βασιλιάς Λεύκιππος είχε δύο κόρες, τη Φοίβη και την Ιλάειρα, τις οποίες απήγαγαν οι δίδυμοι Κάστορας και Πολυδεύκης όταν αυτές πήγαιναν να παντρευτούν δύο άλλους διδύμους, τον Λυγκέα και τον Ίδα. Ο Ρούμπενς απεικονίζει τη σκηνή στον πίνακά του "Η αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου".

4. Η Φοίβη και η Ατλάντεια ήταν Αμαδρυάδες και κατοικούσαν στη Λιβύη. Ήταν σύζυγοι του βασιλιά Δαναού και μητέρες των δέκα από τις πενήντα κόρες του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο ένατος κατά σειρά ανακαλύψεως δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου, που ανακαλύφθηκε το 1899, πήρε το όνομα αυτής της Τιτανίδας (βλ. Φοίβη (δορυφόρος)).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ησίοδος, Θεογονία 136 & 406 Line 134 [...] Γαῖα δέ τοι πρῶτον μὲν ἐγείνατο ἶσον ἑωυτῇ Οὐρανὸν ἀστερόενθ', ἵνα μιν περὶ πάντα καλύπτοι, [...] Φοίβην τε χρυσοστέφανον Τηθύν τ' ἐρατεινήν.[...]
  2. Αισχύλος, Ευμενίδες 406