Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ουρανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουρανία
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ουρανία (Αρχαία Ελληνικά)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμφίμαρος
Απόλλων
ΤέκναΛίνος
Υμέναιος
ΓονείςΔίας και Μνημοσύνη
ΑδέλφιαΚλειώ
Καλλιόπη
Μελπομένη
Ευτέρπη
Τερψιχόρη
Ερατώ
Πολύμνια
Θάλεια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην Ελληνική μυθολογία, η Ουρανία είναι μία από τις εννιά ιερές Μούσες του Ελικώνα, κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Θεωρούνταν ιδεατή ανθρωπόμορφη θεά, εφευρέτης και προστάτης της Αστρονομίας και της Αστρολογίας.

Συνήθως απεικονίζεται φορώντας αστεροειδή στέφανο και εσθήτα κυανή, κρατώντας στο αριστερό χέρι παγκόσμια σφαίρα και στο δεξιό διαβήτη, που αποτελούν και τα «ιερά» σύμβολά της. Ζωγράφιζαν την Ουρανία στεφανωμένη με αστέρια και προμετωπίδιο, μπλε φόρεμα, μπροστά της τρίποδα που επάνω είχε την ουράνια σφαίρα και διαβήτη.

Φέρεται ως μητέρα του Υμεναίου, από τον Διόνυσο, και του Λίνου από τον Απόλλωνα.

Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν στην Ουρανία και μαντικές δυνάμεις. Κατοικία της ήταν ο ουράνιος θόλος, εξ ου και το όνομά της.

Επίσης «Ουρανίδες» ή «Ουρανίωνες» ονόμαζαν οι αρχαίοι τους 6 γιους και τις 7 κόρες του Ουρανού και της Γαίας, δηλαδή τους Τιτάνες (Ωκεανός, Κοίος, Υπερίων, Κρίος, Ιαπετός, Κρόνος) και τις Τιτανίδες (Τηθύς, Ρέα, Θέμις, Μνημοσύνη, Φοίβη, Διώνη και Θεία). Την ίδια δε ονομασία απέδιδαν εξ ίσου και σε όλους τους θεούς που κατοικούσαν στον ουρανό («Θεοί Ουρανίωνες», Ιλιάδα Α 570).

Η ουρανία ή ουράνια ως επίθετο (ουράνιος -α, -ο) σημαίνει η ανήκουσα ή η αναφερόμενη στον Ουρανό. Μεταφορικά η εξαίσια, η θαυμάσια.

Η Ουρανία κατά τη συνήθη απεικόνισή της με μια σφαίρα (σύμβολο των ουρανών) στη Σαρκοφάγο των Μουσών. 2ος Κ.Ε. αιώνας, Λούβρο. αρ. εκθέματος ΜΑ 475